HrvatskaZLATNA MEDALJA KOJA SE PAMTI

27/04/2019

Na današnji dan prije 16 godina, kadetska reprezentacija učinila je ponosnom cijelu hrvatsku odbojkašku javnost. Tog dana, sinergijom igračica i brojne publike, u do zadnjeg mjesta ispunjenom Domu odbojke, osvojena je prva i jedina do sada – zlatna medalja na Europskom prvenstvu.

Svoj put do vrha Europe, naše odbojkašice su započele u grupi s uvijek neugodnom – Njemačkom (3-0), odbojkaškom velesilom – Srbijom (3-0) i tada aktualnim europskim prvakom – Poljskom (3-0). Nakon osvojenog 1. mjesta u svojoj grupi, u polufinalu su ih čekale “dvometrašice” iz Rusije, koje su uspjele oteti samo 1 set, ujedno i jedini izgubljen na cijelom prvenstvu. Pobjedom nad Rusijom (3-1) osigurana je medalja, a finalna utakmica s Italijom dala je odgovor kakvog će biti sjaja.

Zadnja prepreka do zlatne medalje bile su djevojke iz odbojkaški i logistički moćne Italije. Tada se dogodilo nešto što je bila garancija da će naše odbojkašice stati na najviši tron. Šok i nevjerica – u rano nedjeljno poslije podne, punih 45 minuta prije početka utakmice kadetkinja, u dvorani je već više od 1000 gledatelja. Izlaskom iz svlačionica na zagrijavanje, ušle su u skoro popunjen Dom odbojke. Do početka utakmice brojka je narasla do 2500 gledatelja i u dvorani nije bilo više ni stajaćih mjesta. Glasnim bodrenjem i navijački popularnim valovima, publika je nosila naše reprezentativke, koje su finalnu utakmicu odigrale kao u transu.

Nakon psihološke blokade na samom početku utakmice i vodstva Talijanki od 6-1, kreće odbojkaška simfonija u izvedbi odbojkaške reprezentacije Hrvatske! Samo sat vremena bilo je dovoljno našim igračicama da postanu europske prvakinje i uđu u anale s najlakše osvojenim finalem ikada na Europskim prvenstvima. Rezultat – laganih 3-0 (13, 14, 18) i slavlje je moglo započeti!

Hrvatsku reprezentaciju predstavljale su:

Diana Reščić (danas Breko), Senna Ušić (Jogunica), Ivana Miloš (Prokopić), Hana Čutura, Ana Starčević, Marina Škender, Lucija Cigić, Ivana Kamenjarin, Marija Pehar, Martina Račić, Antonija Kaleb, Dina Bečić, Anita Solomun.

Stručni stožer:

Nino Matjačić (izbornik), Dario Fančović (trener), Elena Zhukouski (doktorica)

 

info@hos-cvf.hr

Haulikova 6, Zagreb, Hrvatska

Instagram

Twitter

Facebook

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Do NOT follow this link or you will be banned from the site! Top