ReprezentacijeHRVATSKI ODBOJKAŠKI REPREZENTATIVAC IVAN RAIČ O STANJU U BJELORUSIJI

07/05/2020

”MLADI SU ZABRINUTI ALI VELIKOG STRAHA JOŠ NEMA”

Bjelorusija je jedina zemlja u Europi koja nije uvela mjere za suzbijanje koronavirusa. Unatoč sve većem broju zaraženih život se nastavlja normalno, a svjetsku pažnju privlače bjeloruske sportske lige koje su jedine aktivne na kontinentu. Ivan Raič, hrvatski odbojkaški reprezentativac i igrač bjeloruskog Shakhtera iz Soligorska, otkriva nam kakvo je stanje u toj zemlji te da su u njegovom sportu ipak uvedene neke mjere.

 

‘’Ove godine natjecali smo se u Ligi Prvaka, Nacionalnom prvenstvu i finalu Kupa. Ostalo nam je odigrati još samo završnicu Nacionalnog prvenstva ali ono je prekinuto odlukom saveza i prvenstvo je završeno bez pobjednika.’’ – izjavio je Ivan te dodaje da unatoč tome u Bjelorusiji nema nikakvih drugih mjera: ‘’Za sada nema nikakvih restrikcija u državi, život teče uobičajenim putem. Restorani i kafići i dalje rade, a mi treniramo normalno. Mišljenje javnosti je podijeljeno. Mlađa populacija je više zabrinuta jer vide što se događa po Europi i plaši ih bolest, no i dalje nema nikakvog velikog straha.’’

 

Dok se njegovi kolegice i kolege diljem svijeta tek polako vraćaju treninzima, za Ivana uobičajen sportski život nije ni prestao. Bjelorusija trenutno ima više od 15 tisuća zaraženih i jednu od najbržih stopa rasta novozaraženih na svijetu ali to ne zaustavlja prvenstva u nogometu i hokeju. Unatoč ležernom pristupu vlasti, Ivan otkriva da on i njegova obitelj ipak paze na zdravlje.

 

‘’Moram priznati da se mi dobro nosimo s cijelom ovom situacijom. Možda smo čak i navikli na ovo stanje jer svaki put kada igram u nekom klubu na sezoni, u inozemstvu, vodimo sličan “karantenski” život, koji se sastoji od treninga i odlaska kući. No, sada smo svakako više oprezniji. Jedino gdje izlazimo je do supermarketa, a iz kuće ne izlazimo bez zaštitnih rukavica i maski za lice.’’ – objašnjava Ivan koji se osvrnuo i na stanje u Hrvatskoj: ‘’Nije mi svejedno čitati što se događa u mojoj domovini i slušati vijesti gdje je medijski prostor u velikoj većini posvećen koronavirusu. Ovdje još to nije slučaj, no vrijeme će pokazati što je ispravnije i kakve ćemo posljedice možda osjetiti.‘’

 

Koronavirus paralizirao je svijet sporta, a ni odbojka nije iznimka. Hrvatski reprezentativci i Hrvatski odbojkaški savez s nestrpljenjem očekuju poboljšanje stanje i povratak u uobičajenu sportsku svakodnevicu.

 

‘’U kontaktu sam s većinom suigrača iz reprezentacije te se nadam da ćemo se vidjeti čim se smiri ova situacija. Siguran sam da svima teško pada nedostatak treniranja i neizvjesnost oko sljedeće sezone. Zaista se nadam da će se ova situacija što prije riješiti!’’ – zaključio je Ivan.

 

 

Instagram

20 hours ago

Twitter

Facebook

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Hrvatski odbojkaški savez Top