Domaća natjecanjaSUPERLIGAŠI ZAPOČELI S TRENINZIMA

22/05/2020

Nakon skoro dva mjeseca odbojkaške pauze u skladu s epidemiološkim preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske hrvatski Superligaši započeli su s treninzima.

Većina Supeligaša protekla dva mjeseca svakodnevno su održavali kondicijske treninge online, organizirali treninge preko ZOOM meeting platforme i koristili društvene mreže da bi i pogoni mlađe dobnih skupina i dalje bili upućeni u treninge i događaje u njihovim klubovima.

„Pandemija koronavirusa zahtijevala je od nas u klubu drugačiji način razmišljanja i pristupa u rješavanju problema treninga. Ono što nije bilo, i ne bi trebalo nikad biti drukčije, je naša briga o zdravlju, mentalnom i fizičkom, a tjelovježba je jedan od korisnih alata koji unapređuje oboje. Upravo zbog toga mi smo s našim natjecateljskim ekipama odmah po zatvaranju dvorana organizirali treninge snage preko ZOOM meeting platforme. Iskoristili smo sve prednosti digitalne tehnologije te minimalno 3 puta tjedno odradili treninge u kojima smo kombinirali treninge snage s vlastitom težinom tijela te intervalne treninge visokog intenziteta čime smo održali mišićni tonus igračica te utjecali na kardiorespiratorni sustav. Nismo se ni socijalno distancirali jer smo nakon odrađenog treninga porazgovarali o svemu  i prokomentirali novonastalu situaciju koja nas je praktički zatvorila u vlastite domove, vodeći pritom računa o studenskim i školskim obvezama igračica . Jedna o tema naših razgovora bio je i način prehrane u izolaciji s naglaskom na smanjenje kalorijskog unosa obzirom na nemogućnost kretanja i bavljenja sportom na koji su njihovi organizmi navikli. Sve ovo je uvelike olakšalo povratak na otvorene odbojkaške treninge u koje smo ovaj tjedan krenuli poštujući sve propisane epidemiološke mjere. Rad smo organizirali  u manjim grupama s naglaskom na korekcijske tehničke vježbe.“ – rekla je Ivana Perić trenerica prve ekipe OK Brda

MOK Mursa Osijek odbojkašku pauzu uslijed pandemije iskoristili su i za saniranje manjih ozljeda pojedinih igrača i njihov program uključivao je i razne vježbe prevencije od ozljeda.

„U periodu karantene nastale uslijed pandemije korona virusa i nemogućnosti održavanja grupnih treninga, igrači su individualno, kod kuće, odrađivali razne vježbe prvenstveno s naglaskom na održavanju tjelesnih sposobnosti. Program se sastojao od raznih vježbi prevencije od ozljeda, stabilnosti i snage trupa, ramenog pojasa i nogu, a također smo taj period iskoristili i za saniranje nekih manjih ozljeda pojedinih igrača. Igrači su kao dokaz o odrađenom treningu slali videozapise, a također sam provjeru izvršavao i putem izravne video komunikacije s igračima. Popuštanjem mjera i mogućnošću korištenja dvorane, treninge smo u protekla tri tjedna odrađivali svakodnevno po skupinama od 4 igrača, ponajviše s naglaskom na tehniku i korekciju pojedinih elemenata. Trenutno smo u mogućnosti trenirati u većim grupama, gdje trenutno treninzima prisustvuje 10-ak igrača te ćemo u narednim tjednima u trenažni proces uključiti i teretanu. Ovakvim umjerenim tempom nastojati ćemo trenirati do kraja lipnja, kako igrači ne bi imali predugu stanku prije početka priprema za narednu sezonu.“ – rekao je trener Mario Teppert.

U Kaštelima su tri Superligaša započela s treninzima.

„Sve je puno drugačije od povratka u dvorane, poštujemo proceduru mjerenja temperature kod kuće prije polaska na trening i dezinficiranja ruku po ulasku u dvoranu, ne zadržavamo se u svlačionici i držimo distancu na treningu koliko je to god moguće. Psihoza i razmišljanje o korona virusu su još uvijek tu, ali se nadamo da će uskoro sve to otići u zaborav. Želja za treningom je bila velika što se vidi i po broju dolazaka, djevojke ne izostaju ni sa jednog treninga. Šteta što nam je prekinuta izuzetno uspješna sezona u kojoj smo napravili puno dobrih rezultata, ali pokušati ćemo to ponoviti u nadolazećoj sezoni.“ – izjava OK Marina Kaštela.

„Vrlo brzo smo se aklimatizirali na novonastalu situaciju i igračima omogućili treniranje u okolnostima u kojima smo se svi skupa zatekli.  Prvo sam morao procijeniti stanje s rekvizitima i s mogućnostima održavanja kardio programa odnosno mišićne izdržljivosti. Nakon toga smo preko aplikacije “Smart training”( koju izuzetno cijenim jer sadrži alate za organizaciju vrhunskog treninga) napravili programe za seniore/juniore /kadete, a najmlađim uzrastima podijelili lopte i slali vježbe za zabavu i tehnički podražaj. Moram priznat da sam jako ugodno iznenađen angažmanom igrača, a kada smo počeli rad u dvorani bilo je vidljivo da su došli u dobrom stanju. Sada već 2 tjedna radimo u grupama u dvorani, a jučer smo prvi puta radili u grupi od 10 igrača. Pratimo novosti saveza o početcima liga  te pravimo planove za narednu sezonu, a nije isključena opcija igranja s talentiranom ekipom juniora uz nekoliko iskusnih igrača.“ – rekao je trener prve momčadi OK Mladost Ribola Kaštela Ivan Rančić.

„Žao mi je što je ova sezona prekinuta zbog korona virusa i to u najzanimljivijem dijelu  kada se odlučivalo o prvaku i pobjedniku Kupa. Svima nam je to došlo tako naglo, da praktično nismo uspjeli ni popričati s igračicama ni zajedno promisliti što i kako dalje. U početku smo se nadali da će to sve brzo proći i da će se prvenstvo nakon par tjedana nastaviti, ali ubrzo smo postali svjesni da će ishod biti drugačiji pa smo organizirali treninge online.  U protekla 2 mjeseca igračice su provodile kondicijske treninge online, a treninge je vodila naša kondicijska trenerica Tea Bešlija. Od prošlog tjedna ti kondicijski treninzi se provode na otvorenom, naravno uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera. Iako sada možemo organizirati treninge i u dvorani, ipak se nismo odlučili na taj potez obzirom da je ovogodišnja natjecateljska sezona završena pa smo procijenili da je bolje da još malo sačekamo s treninzima u zatvorenom. Inače po pitanju iduće sezone ja sam optimist i vjerujem da ćemo na početku iduće sezone imati “normalne” uvjete za treniranje i natjecanje. Pa ipak, svi uključeni u odbojkaška natjecanja, od Saveza, preko sudačke organizacije i naravno igračica, igrača i stručnih timova moratI će raditi u otežanim financijskim uvjetima obzirom na financijske posljedice koje je ova kriza s virusom uzrokovala. Ja sam uvjeren da su sve naše igračice toga svjesne i da će pronaći dodatnu motivaciju da se i u idućoj sezoni bore za vrh tablice. Država, lokalna zajednica i sponzori trebaju pronaći način da nastave sponzorirati klubove jer u protivnom klubovi bi se mogli suočiti s ozbiljnim poteškoćama koje bi mogle ostaviti dugoročne posljedice na njihovo funkcioniranje. Nadam se da to toga neće doći i da će iduća sezona biti još uzbudljivija i kvalitetnija i naravno da ćemo je uspjeti svi zajedno odigrati do kraja.“ – rekao je Zoran Grgantov prvi trener OK Kaštela.

 

OK Split ima dva Superligaša, žensku i mušku momčad koji su prvo svoje treninge počeli održavati na otvorenom koristeći odbojkaške terene za odbojku na pijesku u suradnji s KOP Žnjan.

„Odbojkaški klub Split je ,u skladu s epidemiološkim preporukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i uz suradnju s Klubom odbojke na pijesku Žnjan, prebacio sve svoje trenažne aktivnosti na otvoreno. Koristimo dva terena za odbojku na pijesku, djevojke treniraju u manjim grupama, uvježbavaju tehničke elemente i same odbojkaške kretnje koje su na ovoj podlozi i fizički zahtjevnije.  U sklopu treninga odrađuje se dio vježbi za prevenciju ozljeda i očuvanje fizičke snage. Boravak na otvorenom i povoljni vremenski uvjeti svakako utječu na poboljšanje mentalnog zdravlja naših djevojaka i povratak entuzijazma potrebnog za nove odbojkaške izazove koji su pred nama.“ – rekla je trenerica Mirela Delić.

Trener Fabijan Ćosić nam je rekao – „Unatoč tome naši članovi nisu prestali s treninzima te se oni odvijaju svakodnevno na različite načine i u malim skupinama. Naše seniorke i seniori redovito trče na otvorenom, pogotovo u večernjim satima kada je broj ljudi na otvorenom minimalan, određeni dio njih vozi bicikl, također svi su angažirani po pitanju treninga iz svog doma za koji su dobili upute trenera prve ekipe. Jedan dio seniora također ide u redovito planinarenje na brdo Kozjak koje smatramo odličnom dopunom kondicijskog dijela priprema za natjecateljsku sezonu.  Od ovog tjedna seniorke i seniori započeti će s odlascima u teretanu sukladno uputama stožera civilne zaštite. Nadalje započeli smo treninge odbojke na pijesku u grupama po četiri poštujući sve epidemiološke mjere propisane zakonom. Iskreno se nadamo kako će se ova situaciji izazvana korona virusom što prije privesti kraju i da ćemo se svi ponovno vratiti na sportske terene.”

Svi naši klubovi pridržavaju se uputa Stožera civilne zaštite i prije i poslije svakog treninga obavezno se sve dezinficira, održava se fizička distanca, a igrači ne koriste svlačionice.

„Igrači i igračice OK Kitro Varaždin započeli su s treninzima, striktno se pridržavajući svih propisanih higijenskih i zdravstvenih mjera te preporuka stožera. Čim je to bilo moguće u Areni Varaždin započeli smo s treninzima i to po grupama, pridržavajući se rasporeda. Prije svakog treninga oprema i lopte obavezno se dezinficiraju prema preporukama HZJZ, održava se fizička distanca, a igrači ne koriste svlačionice te nakon treninga odlaze izravno kući, bez tuširanja i ulaska u svlačionice. Mogu reći da sam izuzetno zadovoljan motivacijom, odnosom, pristupom kao i izvedbom mojih igrača. U ovom razdoblju radit ćemo puno na tehnici izvođenja odbojkaških elemenata, ispravljanju nekih nedostataka, uvježbavanju osnovnih elemenata kao što su servis, prijem, blok, osnove obrane i tranzicije, osnove obavezne igre. Također, svaki dan radit ćemo i na razvoju mišićne mase, mobilnosti pokreta, aerobnom kapacitetu. Sretni smo da smo se ponovo vratili treninzima. U sezoni se stvara rezultat, nakon sezone se stvaraju igrači. Ja ovo drugo volim čak i više.” – rekao je Ivica Đolonga.

Lijep vijest je i da su se neke naše reprezentativke priključile treninzima s našim Superligašima i da se mogu već sada pripremati za nadolazeću sezonu.

„Krenuli smo u drugi tjedan treninga nakon pauze zbog korona virusa. Prvi tjedan u grupama po 4 i kombinacijom treninga u dvorani i na otvorenom prostoru. Ovaj tjedan krenuli smo napokon trenirati kao cjelina u dvorani za sad samo jednim treningom dnevno. Kod svih igračica je prisutna velika želja za radom i energija nakon iznenadnog prekida treniranja. Iznimno nam je drago da s nama treniraju i reprezentativke Božičević, Strunjak, Klarić i Čutura.“ – rekao je Saša Ivanišević prvi trener ženske seniorske ekipe HAOK Mladost i izbornik hrvatske ženske U19 reprezentacije.

Svi naši treneri složni su u jednom da se iskreno nadaju kako će se ova situacija izazvana korona virusom što prije privesti kraju i da će se svi ponovno vratiti na sportske terene.

 

 

 

 

Instagram

Twitter

Facebook

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Hrvatski odbojkaški savez Top