OstaloSPORT DIPLOMACY ACADEMY – projekt kvalitetnog sportskog menadžmenta

13/06/2020

Kako bi sport imao pravilan napredak i vrhunske rezultate nisu dovoljni samo vrhunski sportaši već i kvalitetan sportski menadžment. Iako se o temi sportskog menadžmenta i diplomacije  puno priča, ali premalo radi ove godine se pomaknulo s mjesta Erasmus projektom “Sport diplomacy academy”.

Projekt koji je dio prekogranične suradnje četiri države: Italije, Bugarske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske i omogućio je 20 polaznika iz Hrvatske i ostalih država partnerica projekta predstavljanje svojih problema u sportu, svojih primjera dobre prakse. U sklopu akademije predavači brojnih predavanja bili su europski stručnjaci za svako od određenih područja s temom sportskog menadžmenta i implementacijom drugih srodnih znanosti. Projekt čije će trajanje od godinu dana biti nešto duže zbog pandemije corona virusa zamišljen je u 4 modula, koji se održavaju u državama iz koje dolaze partnerske organizacije, a u Hrvatskoj je to Riječki Sportski Savez.

Kao predstavnik hrvatske odbojke na dva održana predavanja u sklopu akademije bio je trener zagrebačke Mladosti Filip Dujlović.

Kvalitetno učenje kroz mobilnost učesnika i izgradnja mreže sportskih djelatnika kao i njihovih organizacija cilj su ove akademija čiji se prvi modul održao u Sofiji, a nakon toga je na red došla Bosna i Hercegovina i Sarajevo. Modul tri će ugostiti 80 sportaša, zaposlenika u sportskom menadžmentu i rekreativaca u Hrvatskoj gdje će domaćin biti Crikvenica kao mjesto održavanja akademije. Nažalost, umjesto u travnju kako je prvotno bilo zamišljeno, akademija će svoj hrvatski modul dobiti tek u listopadu. Za sami kraj akademije i zadnje druženje u sklopu akademije, ali ne i završetak suradnje između sudionika odabrana je Italija kada će grad mode Milano ipak postati europsko središte sportskog menadžmenta i diplomacije.

 

“Diplomati u sportskim odijelima” tako do sada su već odradili teme poput uloge Europske Unije u dijalogu i međunarodnim odnosima (U Sofiji) i primjerima dobrog upravljanja u području sporta, kao i sportskih događanja. Na kraju projekta 80 sudionika bit će dobro obučeni i s velikim vještinama na području dijaloga o politici, i međunarodnim odnosima, kreiranju kampanja, verbalne i neverbalne komunikacije, javnog govora, odnosa s medijima, protokola, vanjske politike i vrijednosti EU.

 

Registar sportskih organizacija

Kako voditelji i sudionici ovog projekta pandemiju korona virusa nisu shvatili samo kao period za odmor, već  i za napredak, prije nekoliko tjedana je svjetlo dana ugledala i nova web stranica koja sada ima ideju povezati još više organizacija u svoju mrežu. Otvoren je “Registar sportskih organizacija” u koji se mogu prijaviti sve sportske organizacije s područja Europe u samo nekoliko klikova. Cilj registra je spojiti sportske organizacije diljem Europe u kvalitetnu mrežu organizacija i omogućiti im međusobnu suradnju kroz razne lokalne, ali i projekte prekogranične suradnje. Zbog toga bi željeli pozvati i sve članice saveza da se uključe i registriraju unutar ovog registra i odvaže na suradnju s partnerima iz cijele Europe, jer kvalitetan sportski menadžment i suradnje jedini su zdravi način izgradnje klubova u kojima se kvalitetan sport i sportaši ne “događaju” već postaju tradicija.

Registrirati se možete na sljedećoj poveznici https://www.eusportdiplomacy.info/sport-organizations/registration

Instagram

1 day ago

Twitter

Facebook

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Hrvatski odbojkaški savez Top