ReprezentacijeOdržana tiskovna konferencija uoči Europskog U19 prvenstva za žene

17/08/2020

Europsko U19 prvenstvo za žene održat će se od 22. do 30. kolovoza u Osijeku i Zenici, a uoči samog početka održana je tiskovna konferencija za medije u prostorijama dvorane Gradski vrt.

“Ovo Europsko prvenstvo prvo je veliko europsko natjecanje nakon pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa. Odvijat će se u vrlo strogim uvjetima, po pravilima i protokolu koje je propisala Europska odbojkaška federacija. Samo natjecanje u potpunosti je zatvoreno za gledatelje i medije. Ulaz u dvoranu omogućen je samo igračima, članovima stručnih stožera i osobama iz organizacije koje su prošle testiranje te moraju imati negativan rezultat na COVID-19.” – istaknula je direktorica Hrvatskog odbojkaškog saveza Valentina Bifflin te dodala: „Sportašice su poprilično izolirane, svaka ekipa u hotelu ima svoj kat, jedu u odvojenim prostorijama. Na svakom katu imamo posebne sobe koje su pripremljene za eventualne pozitivne slučajeve i izolaciju. Uz nas je cijelo vrijeme prisutna osoba iz Epidemiološkog zavoda Grada Osijeka i Osječko- baranjske županije te isto tako i predstavnik liječničke komisije Europske odbojkaške federacije koji nadgleda tijek natjecanja i prati da se svi pridržavaju propisanih mjera. Nadamo se i vjerujemo da će sve proći u najboljem redu.” 

Europsko prvenstvo održava se u organizaciji Hrvatskog odbojkaškog saveza, uz podršku Ministarstva turizma i sporta te grada Osijeka.

“Pokazali smo da smo spremni relativno brzo prilagoditi se novim okolnostima. O tome govori i činjenica da je ovo već drugo natjecanje koje pripremamo u Osijeku u ovim posebnim epidemiološkim uvjetima. Bitno je naglasiti da je Grad Osijek grad sporta u kojem ima puno profesionalnih i amaterskih sportaša, a velika većina građana prati i živi sport. Svi oni koji dolaze u Osijek na sportska natjecanja osjećaju se ugodno i postižu odlične rezultate. Nadamo se da će tako biti i na ovom prvenstvu koje pokazuje odmjerenost, odgovornost i posebnost.” – izjavio je zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Boris Piližota.

Europsko prvenstvo 22. kolovoza u 15 sati u osječkoj dvorani Gradski vrt otvorit će Turska i Bugarska, dok će naše juniorke istog dana u 17:30 nastupiti protiv reprezentacije Francuske.

Nakon Francuskinja, mlade reprezentativke Hrvatske redom će igrat protiv Njemačke, 22. kolovoza u 17:30, potom s Turskom 24. kolovoza u 17:30, s Bugarskom 26. kolovoza u 17:30 te Rusijom 27. kolovoza u 17:30.

U drugoj skupini u Zenici sučelit će se reprezentacije Bosne i Hercegovine, Bjelorusije, Italije, Poljske, Slovačke i Srbije. Dvije najbolje ekipe iz svake skupine borbu za medalju nastavljaju u Zenici, dok će trećeplasirane i četvrtoplasirane ekipe svoje klasifikacijske susrete od 5. do 8. mjesta igrati u Osijeku.

“Nastup na ovom Europskom prvenstvu od velike je važnosti jer tu je ipak 12 najboljih reprezentacija u ovom trenutku u Europi. Mislim da utakmice protiv ekipa kao što su Rusija, Italija, Turska, Njemačka, Poljska i slično predstavljaju veliko iskustvo za razvoj naše talentirane generacije. Očekujemo da će se tri do četiri igračice iz ovog  tima priključiti seniorskoj ekipi.”– istaknuo je stručni tajnik HOS-a Frane Žanić.

Hrvatske reprezentativke u Osijeku treniraju pod posebnim uvjetima od početka srpnja, dok će im se ostale ekipe pridružiti u četvrtak. Juniorke Hrvatske vjeruju kako će im upravo dvorana Gradski vrt donijeti jedno od prva dva mjesta koje ih vodi na Svjetsko U20 prvenstvo 2021. godine.

“Uvjeti za rad su savršeni. Sigurnosne mjere malo su promijenile tijek treniranja no mi to ne osjećamo previše. Treniramo dva puta dnevno, a nakon toga u hotelu pazimo na socijalnu distancu. Očekujemo službenu potvrdu negativnih testova igračica na COVID-19 i vjerujemo da će sve proći u najboljem redu. Imamo 12 igračica koje su spremne dati najbolje od sebe i ostvariti lijep rezultat.” – zaključio je izbornik Saša Ivanišević dok je kapetanica Mirta Freund dodala: „Stanje u ekipi je odlično. Očekivanja su velika, želja nam je pokazati se u naboljem svjetlu. Imamo poprilično tešku skupinu ali dobro smo se pripremile i smatram da možemo igrati sa svim ekipama.“

Za Hrvatsku će nastupati Mirta Freund, Zorana Brčić, Karla Antunović, Jelena Zdilar, Andrea Koraca, Dijana Karatović, Ana Ištuk, Mia Bilušić, Andrea Mihaljević, Larisa Pauletić, Mia Kainz, Rebecca Scoria. 

 

Instagram

21 hours ago

Twitter

Facebook

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Hrvatski odbojkaški savez Top