ReprezentacijeEuropsko U19 prvenstvo za žene kao primjer uspješne organizacije velikog natjecanja u doba pandemije koronavirusa

04/09/2020

Nakon manje od tjedan dana od završetka Europskog U19 prvenstva za žene u Osijeku i Zenici, pohvale stižu sa svih strana uključenih u proces organizacije velikog međunarodnog natjecanja u doba pandemije koronavirusa.

Unatoč strogim epidemiološkim mjerama, Hrvatski odbojkaški savez, uz jaku podršku CEV-a, Ministarstva turizma i sporta te Grada Osijeka, uspješno je organizirao prvo veliko međunarodno odbojkaško natjecanje od početka širenja pandemije koronavirusa.

“Pred točno tri tjedna smo na tiskovnoj konferenciji u Osijeku, hrvatskoj javnosti najavili organizaciju Europskog juniorskog prvenstva za odbojkašice. Tom smo prilikom predstavili novi model organizacije međunarodnih odbojkaških natjecanja, u skladu s posebnim „COVID protokolom“. Govorili smo o brojnim mjerama i aktivnostima, koje će se provoditi prilikom organizacije, kako bismo prije svega zaštitili sigurnost i zdravlje sportaša i svih osoba uključenih u organizaciju, ali i spriječili širenje zaraze u lokalnoj zajednici.

Usprkos tome, hrvatska javnost bila je podijeljena u mišljenjima o uspjehu ove organizacije, stavljajući naglasak na visoke rizike od širenja zaraze i pozivajući se na sportska natjecanja koja su prethodila ovom turniru te nažalost nisu dobro završila. 

Iako smo bili sigurni da ćemo uložiti maksimalan napor te poštivati i najstrože propisane mjere do detalja, konačni ishod nitko nije mogao garantirati, zbog brojnih faktora na koje jednostavno nitko ne može utjecati.

Drago nam je da se naš trud ipak isplatio te da je natjecanje prošlo besprijekorno. Danas sa zadovoljstvom možemo pogledati unatrag i zahvaliti svim kolegama iz Osijeka, koji su sudjelovali u organizaciji, prije svega Gradu Osijeku, Zavodu za javno zdravstvo grada Osijeka, osoblju dvorane Gradski Vrt kao i osoblju Hotela Osijek, uz čiju pomoć je cijeli projekt uspješno realiziran.

S obzirom da je ovo natjecanje prvo dvoransko međunarodno odbojkaško natjecanje u svijetu od početka „korona krize“, cijela europska odbojkaška javnost pozorno je pratila razvoj događaja, i neizmjerno mi je drago da je upravo Hrvatska pokazala svijetu da je zajedničkim radom i trudom sve moguće, čak i u najkompliciranijim uvjetima. Primjer iz Osijeka postao je model po kojem će se organizirati sva europska natjecanja ove sezone. 

Iskoristila bih ovu priliku da pohvalim i disciplinu svih sportašica i pratećeg osoblja koji su sudjelovali u turniru, te bi ih istaknula kao primjer svim ostalim sportašima.

Žao mi je što svakodnevno svjedočimo novim slučajevima zaraze u sportskom svijetu, ali bez samodiscipline teško je osigurati sigurne uvjete. Za dobrobit sporta, održavanja natjecanja i omogućavanje svim mladima da se nastave baviti sportom u ovim neobičnim vremenima, ne smijemo dopustiti da se sport i sportska borilišta percipiraju kao potencijalno žarište. I zato – pazite prije svega na sebe, kako bismo svi zajedno osigurali opstanak sporta. Hrvatski odbojkaški savez pokazao je da je moguće.” – izjavila je direktorica Hrvatskog odbojkaškog saveza, gđa. Valentina Bifflin.

“Vrlo smo zadovoljni nesmetanim vođenjem i kvalitetnom organizacijom U19 Europskog prvenstva za žene u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini. Organizatori su imali težak izazov, ali pokazali su veliku odlučnost i mnogo entuzijazma od samog početka priprema, trudeći se osigurati natjecanje uz najviše standarde te sigurno okruženje za sve uključene strane. Europska odbojkaška obitelj zahvalna je nacionalnim savezima Hrvatske te BiH na njihovoj predanosti, kao i svim lokalnim vlastima na stalnoj podršci. Smatram da su dali primjer svim ostalim savezima i organizatorima, kako uspješno organizirati natjecanje u ovim teškim vremenima u kojima svi trenutno živimo.” – pun pohvala bio je Özkan Mutlugil, potpredsjednik i Čuvar trezora CEV-a, koji je ujedno bio i predsjednik EuroVolleyU19W žirija.

Od 22. do 30. kolovoza u Osijeku i Zenici, devet europskih reprezentacija borilo se za naslov juniorskih prvakinja Europe. Reprezentacija Turske osvojila je zlatnu medalju, porazivši juniorke Srbije u finalu, dok su Bjeloruskinje osvojile treće mjesto, pobijedivši mlade Francuskinje.

Mlada turska reprezentativka, Ipar Ozay Kurt proglašena je MVP igračicom turnira te je zajedno sa svojim suigračicama, Lilom Şengün i Gülceom Gültekin, zaradila mjesto u CEV-ovoj najboljoj ekipi prvenstva.

Zbog Covid-19 restrikcija, reprezentacije Njemačke, Italije i Rusije morale su otkazati svoje nastupe na Europskom U19 prvenstvu.

“S obzirom na cjelokupnu situaciju oko širenja pandemije COVID-19, bilo je vrlo izazovno organizirati turnir na tako visokoj razini. U koordinaciji s nadležnim epidemiološkim službama, Hrvatskim odbojkaškim savezom i Europskom odbojkaškom federacijom podigli smo turnir na najvišu moguću razinu sprečavanja pojave virusa, što se i na kraju pokazalo jako uspješnim, budući da je turnir protekao bez ikakvih incidenata. Posebne pohvale idu epidemiolozima Osječko – Baranjske županije, glavnom epidemiologu dr. Kožulu, medicinskoj sestri Ani Plesa, koja je odradila lavovski posao u dvorani Gradski vrt. Naravno pohvale idu i svim volonterima i sudionicima turnira, jer su se pridržavali nimalo jednostavnih i vrlo strogih uputa te je zahvaljujući svima nama turnir uspješno priveden kraju.” – izjavila je službena doktorica Hrvatskog odbojkaškog saveza, gđa. Aleksandra Perenčević.

Podsjećamo, juniorke Hrvatske, na čelu s izbornikom Sašom Ivaniševićem, osvojile su sedmo mjesto, porazivši ekipu Slovačke.

 

Instagram

21 hours ago

Twitter

Facebook

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Hrvatski odbojkaški savez Top