OstaloIn memoriam Branko Draganić 1935. – 2021.

08/03/2021

U Splitu je u ponedjeljak 8. ožujka umro Branko Draganić, legendarni kaštelanski odbojkaški trener koji je odgojio čitav niz odbojkašica i odbojkaša. Profesor Draganić rođen je u Konjicu (BiH) 1935. godine, gdje je završio srednjoškolsko obrazovanje. U Sarajevu je upisao Fakultet za Fizičku kulturu koji završava 1965. u Beogradu. Odbojku jer počeo igrati sa 16 godina došavši i do reprezentacije BiH te Jugoslavije. Nastupio je na prvoj Univerzijadi 1969. godine u Torinu a kao igrač je pet puta osvajao naslov prvaka države.

Uz sportske aktivnost predaje kao profesor tjelesne i zdravstvene kulture u Beogradskoj gimnaziji te kao profesor na Fakultetu Fizičke kulture u Sarajevu i Splitu.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća upoznaje suprugu, kaštelanku Ružu, i od tada je njegov životni i profesionalni put vezan uz grad Kaštela. Od 1976. Branko Draganić počinje raditi kao trener u OK Kaštela – Kaštelanska rivijera, sa svim uzrasnim kategorijama te ih uvodi pet puta u tadašnju Prvu saveznu ligu. Najveći uspjeh bio mu je osvajanje Juniorskog prvenstva Jugoslavije.

Branko Draganić je ostavio traga  i u muškoj odbojci u OK Mladost Kaštel Lukšić koju je 1990. godine uveo u ondašnju Drugu jedinstvenu jugoslavensku ligu.

U Kaštelima su rođene i njegove dvije kćeri koje su obje imale uspješnu odbojkašku karijeru kao igračice OK Kaštela.

Od 1989. godine u Splitu radi sve do 1997. godine  kao trener odbojkašica Splita ali i kao predavač tehnike i metodike odbojke na Kineziološkom Fakultetu u Splitu.

Godine 2016. je dobio posebno priznanje za dugogodišnji rad i promicanje sporta u gradu Kaštela.

Svojim predanim radom u odbojci g. Draganić dao je veliki doprinos razvoju odbojkaškog sporta, zadužio brojene generacije odbojkaša, bio je i ostati će vrlo važan član odbojkaške obitelji i uvijek ćemo ga se rado sjećati.

Hrvatski odbojkaški savez šalje iskrene izraze sućuti obitelji ispred svih djelatnika HOS-a i cijele hrvatske odbojkaške obitelji.

 

 

Instagram

2 hours ago

Twitter

Facebook

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Hrvatski odbojkaški savez Top