AktualnoEuroVolley 2021U Beogradu održan ždrijeb Eura odbojkašica, Hrvatska u skupini s Italijom, Bjelorusijom, Slovačkom, Mađarskom i Švicarskom

20/05/2021

U Beogradu je u četvrtak, 20. svibnja navečer, u Skupštini grada, u velebnom Starom dvoru koji datira još iz 1884. godine, održana svečanost izvlačenja skupina Europskog prvenstva za odbojkašice koje započinje 19. kolovoza u četiri države, Srbiji, Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj. Taj je model, istaknuo je to u svom pozdravnom govoru i predsjednik CEV-a Aleksandar Boričić, »započeo 2019. godine i polučio ogroman uspjeh«.

Svečanost ždrijebanja, u skladu s epidemiološkim mjerama, bila je vrlo decentna, ali zbog toga ništa manje atraktivna. Tome je osim sjajnog ambijenta i uzvanika doprinijela i jedna od prezenterica cijelog događaja, bivša američka odbojkašica, Norisha Campbell, koja je na poziciji srednje blokerice igrala u Švicarskoj i Njemačkoj, i koja se sjajno snašla u ulozi voditeljice ali i na kraju pjevačice, otpjevavši klasik Stand By Me.

Na pozornici nije bilo mnogo govornika, tek upravo oni najzaslužniji za cijeli događaj, uz predsjednika CEV-a Boričića i ministar sporta Srbije Vanja Udovičić, bivši vaterpolski reprezentativac te predstavnici organizatora EP-a, Zoran Gajić, predsjednik Odbojkaškog saveza Srbije, Lubomir Ganev, njegov kolega iz Bugarske, Valentina Bifflin, glavna tajnica Hrvatskog odbojkaškog saveza te preko video veze predsjednik rumunjskog saveza Adin Cojocaru.

Ždrijebom je bilo već unaprijed određeno da je u skupini A domaćin Srbija, u Beogradu, a kako je svaki domaćin imao pravo izabrati po jednog suparnika, u toj je skupini na poziciji dva stavljen Azerbajdžan. U skupini B domaćin Bugarska, koja će igrati u Plovdivu, izabrala je Poljsku, a u našoj skupini C, koja se igra u Zadru, kao druga u skupini je Italija. Rumunjska u skupini D, koja se igra u Cluj-Napoci, izabrala je Tursku.

Ostale sudionike iz po četiri vaze izvlačile su redom igračice, ambasadorice Eura, Maja Ognjenović iz Srbije, Elitsa Vasileva iz Bugarske, naša Samanta Fabrias, kapetanica Hrvatske i Rumunjka Nneka Onyejekwe.

Nama najzanimljivija skupina naravno je bila ona naša, koja se igra u Zadru, gdje su na kraju redom ulazile reprezentacije Bjelorusije, Slovačke, Mađarske i Švicarske.

Samanta Fabris, koja nam je izvukla Mađarsku, odmah nakon ždrijeba je rekla:

–  Velika nam je čast biti dio ovog natjecanja i sigurno ćemo se potruditi da se svi kod nas osjećaju ugodno. Mi reprezentativke za ovaj ćemo Euro raditi naporno cijelo ljeto, imamo i prije toga Europsku ligu koja će nam pomoći da se što bolje pripremimo. O samoj skupini mogu reći da je za nas dobra, tu je Italija protiv koje nam šanse ipak nisu toliko velike kao protiv ostalih suparnica, jer se sa svima njima možemo dobro nositi. Najvažniji će nam biti zdravstveni bilten, a mi ćemo sigurno dati sve od sebe. Nadamo se i mogućnosti prisustva publike na tribinama što bi nama bio dodatni vjetar u leđa.

Frane Žanić, stručni tajnik HOS-a, koji je također prisustvovao ždrijebu u Beogradu dodao je:

–   Mislim da smo izvukli vrlo zanimljivu skupinu gdje možda nisu suparnice iz prvog ešalona, ali sigurno zbog toga neće biti nimalo lakše, jer sve ekipe koje dolaze na EP su u ovom trenutku najbolje što Europa ima. Italija je favorit skupine, no mi se na domaćem terenu možemo nadati da budemo odmah do njih, da se izborimo za vrh skupine jer nam to otvara vrata drugog kruga i možda lakših suparnica dalje. Ne dvojimo da će izbornik Santarelli pripremiti ekipu na najbolji mogući način, a mi se nadamo da će se epidemiološka situacija popraviti i dvorane otvoriti za gledatelje do tada.

Valentina Bifflin, glavna tajnica HOS-a, koja je imala i zapažen nastup na pozornici prilikom predstavljanja domaćina Eura kazala je:

–  Organizacija Eura je veliko priznanje Hrvatskom odbojkaškom savezu, neizmjerno smo na to ponosni, no isto tako znamo da je i velika odgovornost na svima nama. Europsko prvenstvo je ogroman projekt koji zahtijeva puno rada i truda i nadamo se da ćemo ga okruniti ne samo uspjehom već i nakon godinu dana praznih dvorana omogućiti gledateljima da prisustvuju ozbiljnom sportskom spektaklu u predivnom Zadru. Našim djevojkama želimo svu sreću i uspjeh i nadamo se da će upravo ovo natjecanje biti prekretnica u odbojkaškim rezultatima i da će nas vratiti na puteve stare staze slave gdje naša odbojka i treba biti.

Predsjednik Ante Baković zadovoljan je također našom izvučenom skupinom, iako poziva na oprez:

– Naizgled možda laganija skupina, uz velikog favorita Italiju, no svaka reprezentacija koja se plasira na Europsko prvenstvo zaslužuje respekt, tu nema slabih suparnika. Naši se ciljevi znaju, plasman u drugi krug svakako, što mislim da možemo kroz ovu skupinu i ostvariti. Moram istaknuti da je nama velika čast biti jedan od organizatora ovog Eura, ali i velika obveza, te da ćemo to pokušati iskoristiti na najbolji mogući način kao promociju naše odbojke ali i naše zemlje.

 

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Top