AktualnoEuroVolley 2021Libero Rene Sain ističe blagotvorni učinak Zadra na pripreme reprezentacije

22/05/2021

Dva su tjedna priprema u Zadru već za hrvatskim odbojkaškim reprezentativkama, još 5. svibnja krenule su u projekt koji se zove Europsko prvenstvo, i koje starta 19. kolovoza. Prije toga, kao generalna proba, pred njima je Zlatna skupina Europske lige koja kreće prvim od dva turnira 28. svibnja u Češkoj. Drugi turnir je tjedan dana kasnije u Bjelorusiji, a Final Four igra se 19.-20. lipnja u Bugarskoj.

U sastavu reprezentacije ima dosta novina, ima nekih novih, mlađih igračica, a i novi je stručni stožer. O novom stožeru, i prinovama u sastavu jedna od već iskusnijih reprezentativki, 24-godišnja Rene Sain, pouzdani libero nacionalne vrste, kaže:

– Osim izbornika Danielea Santarellija, i njegovog prvog pomoćnika Diega Flisija, stožer je novi, popunjen talijanskim stručnjacima. No, iako su novi, vrlo su se brzo uklopili, tako da već sada izgleda kao da surađujemo godinama. Opušteni su, tako da smo se svi vrlo brzo priviknuli jedni na druge, a opet, s druge strane, vrlo su profesionalni, tako da se zaista odlično i naporno radi. Atmosfera je u reprezentaciji doista sjajna, bez obzira na neke kadrovske promjene, jer su se i treneri a i nove mlade igračice koje su tu s nama vrlo brzo priviknuli na sustav rada kakav je već godinama u našoj ekipi.

Zadrom kao centrom priprema za sve naše reprezentacije Rene je iznimno zadovoljna.

– Odlično nam je ovdje, i ništa nam ne nedostaje. Savršeni uvjeti za treninge, od teretane do dvorane, vrhunski smještaj i prehrana, a i sama činjenica što smo na moru djeluje dobro na sve nas. Pogled na more smiruje, imamo gdje potrošiti slobodno vrijeme, a i more blagotvorno djeluje na nas između treninga kao dio terapije, jer često namačemo umorne noge u moru između treninga što i te kako opušta tijelo.

Rene dijeli zadovoljstvo svih naših reprezentativki što su se i njihove reprezentativne kolege uspjele nakon šest godina plasirati na Europsko prvenstvo, ali i zbog plasmana kadetkinja na EP.

– Super je što su i dečki iskoristili priliku i plasirali se na Europsko prvenstvo, mislim da ih ima nekolicina u sastavu kojima je to na neki način bila zadnja šansa za sudjelovanjem na tako velikom natjecanju. Baš nam je drago zbog svih njih, zaslužili su. A što se kadetkinja tiče, drago mi je što se pokazuje da imamo dobru budućnost, i što su i mlađe kategorije sve bolje i bolje, a  posebno mi je drago zbog mog trenera iz Poreča Mikija Stojakovića, jer znam koliki je radnik i koliko je truda u sve to ugradio. On je od nas svojevremeno u Poreču izvlačio maksimum za koji ni same nismo znale da ga imamo.

Možda jer manje poznato da je Rene najprije počela igrati na poziciji organizatorice igre, a tek kasnije prešla na libera.

– Točno, sa 14 godina sam igrala još na poziciji tehničarke, a onda od 16. godine prešla na libera, jer su treneri zaključili da neću više rasti od 163 cm. I odlično je ispalo, kao tehničarka ne bi nikada mogla napraviti veću inozemnu karijeru, a i sama sam što prije htjela prijeći na tu poziciju koja mi se oduvijek sviđala.

Prošle je godine igrala za francuski Cannes, a prije toga po sezonu za rumunjsku Stiinta Bacau, njemački Thuringen te češki Olomouc, kamo je otišla iz Poreča. I po očito ustaljenoj praksi slijedeće će sezone ponovno igrati za neki novi klub.

– Volim izazove, i zadovoljna sam svojom karijerom, mislim da svake godine napredujem sve više. Pogotovo sam zadovoljna jakošću liga poput češke, njemačke ili francuske. U Francuskoj sam lani i Cannesu imala jednu čudnu sezonu, no to je mislim slično kod svake od nas igračica, jer je Covid 19 previše toga diktirao. Moja je ekipa u početku sezone imala problema s korona virusom, tako da uvod nije bio najbolji, no onda smo se stabilizirale i u jednom trenutku bile i treće na tablici. No, bile je puno prekida u sezoni, mjesec i pol bez utakmica, i sve je to ostavilo traga na formi, tako da smo na kraju završile na ipak solidnom petom mjestu – reći će uvijek nasmijana Rene Sain, libero koji širi pozitivu oko sebe u sastavu reprezentacije Hrvatske.

O našoj skupini C Europskog prvenstva, koja se igra u Zadru, Rene će reći:

– Mislim da smo imale dosta sreće sa ždrijebom, jer smo dobili ekipe protiv kojih smo do sada puno puta igrale. I pokazale da se možemo ravnopravno nositi, dapače, u većini slučajeva smo ih pobjeđivale. Naravno da respektiramo sve suparnice, no već znamo dosta o tim ekipama, i znamo da ih možemo pobijediti. Italija je najjači suparnik u našoj skupini, no ako smo na prošlom Euru prije dvije godine mogle skoro dobiti Tursku, koja je na kraju završila u finalu, mislim da možemo iznenaditi i Italiju. Borit ćemo se, svakako, i nećemo sigurno ući u teren s mišlju da su bolje od nas. Sada imamo cijelo ljeto za pripremu za Euro.

 

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Top