AktualnoReprezentacijeHrvatska izgubila od Sjeverne Makedonije u polufinalu Final Foura Srebrne europske lige

05/06/2021

Prije tri godine, na prvom Final Fouru Srebrne europske lige, koji se tada igrao u Skopju, sastali su se u polufinalu isti suparnici kao i sada, Sjeverna Makedonija i Hrvatska. I tada je utakmica otišla u peti set, slavila je reprezentacija Hrvatske s 3:2, u finalu dobila i Bjelorusiju s 3:1 i osvojila prvi naslov pobjednika Srebrne europske lige. Godinu potom pobjednici su bili Rumunji, a prošle godine Europska liga nije odigrana zbog Covida 19. Sada su se ponovno u polufinalu sastali Makedonci i reprezentacija Hrvatske, ovoga puta na završnom turniru u Strumici, no ovoga puta su slavili domaćini.

Prvi set otvara naša reprezentacija na maestralan način, nakon vodstva domaćina od 5:3 rade seriju 10-1 i odlaze na 13:6, pa 20:9 i najvišu razliku u tom setu, čak +13, 23:10. Domaćin ostaje na 15 poena u tom prvom setu i sve izgleda da bi to mogao biti brz posao za našu nacionalnu selekciju.

I u drugom setu naši odbojkaši kreću silovito, imaju 9:5 i 11:6 vodstvo, no to negdje neobjašnjivo staju i dozvoljavaju suparnicima da dođu do daha i približe im se, najprije na 12:13, da bi od 12:14 okrenuli rezultat u svoju korist na 18:14. Razigrali su se pri tome Makedonci, uvidjevši svoju priliku za dobivanjem seta i izjednačenjem na 1-1.

I na krilima tog drugog seta domaćin ulazi u treći, koji je potpuno izjednačen, nitko od suparnika ne uspijeva napraviti osjetniju razliku. No, domaćin je u laganom vodstvu, poen-dva, Hrvatska stalno u sustizanju, da bi prvi puta poveli sa 17:15 i 18:16. Ali, domaćin ne dozvoljava iznenađenje, poen po poen grade pobjedu u tom setu, koji su dobili na kraju sa 25:22.

Zato hrvatska osveta stiže u četvrtom setu, u kojem Makedonci niti jednom nisu vodili, i u kojem su, u samom startu, tek dva puta bili u egalu, 1:1 i 2:2. Sve je ostalo otišlo na stranu Hrvata, koji su najviše vodstvo imali kod 15:6 i 16:7, +9. Na kraju seta na semaforu je pisalo ipak pristojnih za domaćina 25:21, dokaz o još jednom nepotrebnom opuštanju igrača izbornika Emanuelea Zaninija.

Koje je na neki način koštalo hrvatske odbojkaše u ruletu petog seta. Koji su, doduše, odlično otvorili sa 6:3, ali su domaćini već na promjeni strana poveli s 8:7 i zadržali vodstvo do kraja, do 15:11,  i konačnih 3:2 u setovima što ih je odvelo u nedjeljno toliko očekivano finale.

Najučinkovitiji u našim redovima Marko Sedlaček s 21 poenom, do njega Mitrašinović s 20 i Šestan s 19 poena. Hrvatska je imala čak 17 poena blokom, prema 9 Makedonije, 5 as servisa prema 4 suparnika, 58 poena u napadu prema 54 domaćina, ali i 34 neforsirane pogreške prema 23 domaćih.

Nakon susreta srednji bloker Sandro Dukić je rekao:

– Jako teška utakmica u kojoj je na kraju sreća u petom setu otišla na stranu Makedonaca. Publika je bila genijalna, što je dodatno podiglo domaćina, a mi smo ostali kratki na kraju za loptu, dvije. Šteta, jer da smo pobijedili ne bi bilo nezasluženo. No, idemo sutra po broncu, nećemo gubiti moral.

 

 

Instagram

21 hours ago

Twitter

Facebook

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Hrvatski odbojkaški savez Top