AktualnoReprezentacijeMarko Sedlaček zadovoljan je plasmanom na EP i FF Srebrne europske lige

11/06/2021

Hrvatska odbojkaška reprezentacija od početka priprema, u posljednjem tjednu travnja, pa do početka lipnja, odigrala je 12 službenih utakmica i pri tome, što je najvažnije, ostvarila sve zacrtane ciljeve koji su bili pred njima.

Najprije se krenulo s dva kvalifikacijska turnira za odlazak na Europsko prvenstvo, gdje su im suparnici bili Nizozemci i Šveđani, i gdje su se sa skorom 3-1 hrvatski reprezentativci nakon šest godina plasirali na turnir 24 najbolje europske momčadi.  Treba tu spomenuti da, kada je bilo najvažnije, na drugom turniru, nisu gubili glavu, već su trijumfirali pobjedama od 3:2.

Odmah nakon kvalifikacija, uslijedio je i nastup u Srebrnoj europskoj ligi, koju su, uzgred, 2018. godine hrvatski odbojkaši i osvojili. Ove godine u skupini su imali Austriju, Mađarsku i Luksemburg preko kojih su se naši sa 4 pobjede i 2 poraza plasirali na Final Four u Strumici.  Na završnom su turniru izgubili u polufinalu od domaćina Sjeverne Makedonije te u borbi za broncu od Mađarske s 2:3.

I kada već spominjemo peti set, recimo još da je među tih 12 odigranih susreta pola njih, čak šest, odigrano na taj način, uz skor od 3 pobjede i 3 poraza.

Jedan od nezamjenjivih hrvatskih reprezentativaca, koji je u tih 12 susreta iznio ponajveći teret na leđima svakako je Marko Sedlaček, 202 cm visoki primač-pucač koji će tek krajem srpnja navršiti 25 godina. Dakle, odbojkaš u punom naponu snage, koji će još dugo nositi nacionalni dres.

O završenom prvom dijelu priprema Marko će reći:

–   Nama je najvažnije bilo kvalificirati se na Europsko prvenstvo, to je bio primarni cilj koji smo odradili uspješno, iako na teži način, jer smo si sami zakomplicirati situaciju sa Švedskom.  No, valjda je moralo biti tako stresno. Nismo imali puno vremena za zajednički rad prije tih kvalifikacija, tako da i nisu to bile klasične Zaninijeve pripreme. Ali, na kraju smo ostvarili cilj.

Ono što Sedlaček posebno naglašava je mladost i perspektiva ove reprezentacije:

–    Jako sam zadovoljan kako smo igrali, kako smo se uklopili, a posebno kako su se snašli mladi igrači među kojima je veliki broj koji do sada i nisu nastupali za reprezentaciju. Dok su s druge strane ostali naši suparnici bili mahom u najjačim sastavima.

Suparnici u najjačim sastavima, a Hrvatska u nastavku natjecanja, u Srebrnoj europskoj ligi, čak bez trojice najiskusnijih, Zhukouskog, Raiča i Mihalja, kojima je izbornik Emanuele Zanini dao slobodno nakon kvalifikacija za EP.

–  Bila je to odlična škola za te mlade igrače, znam iz vlastitog iskustva, jer je i meni, kada sam ulazio u reprezentaciju, svaki poen, svaki set, jako puno značio u stjecanju iskustva. Jedino mi je žao što na kraju nismo osvojili neku medalju na završnom turniru, jer smo po meni u Strumici odigrali možda i dvije naše najbolje utakmice. No, nedostajalo je malo više koncentracije i sreće, jer smo izgubili dvije praktički odbijene utakmice.

Nakon odrađenih 12 utakmica reprezentativci su dobili odmor do početka srpnja kada kreću nove pripreme, u Osijeku, za nastup na Europskom prvenstvu u rujnu. Naša je izabrana vrsta smještena u skupinu D koja se igra u Talinu, i gdje su uz domaćina Estoniju tu i Latvija, Francuska, Njemačka i Slovačka.

–  Gledali smo izvlačenje skupina uživo i već sam tada imao osjećaj da će nas ždrijeb pomaziti. Optimističan sam prije početka prvenstva, mislim da možemo realno razmišljati o odlasku u drugi krug, no sve će u konačnici ovisiti isključivo o nama i pripremama koje odradimo za to Europsko prvenstvo – reći će na kraju Marko Sedlaček, koji će od nove sezone igrati za veliki turski klub Galatasaray.

 

 

Instagram

3 hours ago

Twitter

Facebook

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Hrvatski odbojkaški savez Top