AktualnoReprezentacijeMatea Ikić uoči Final Foura Zlatne europske lige priželjkuje reprizu polufinala od prije dvije godine

18/06/2021

Na posljednjem Final Fouru Zlatne skupine Europske lige odbojkašica, odigranom 21-22. lipnja 2019. godine u Varaždinu, jer natjecanje lani zbog pandemije koronavirusa nije niti igrano, titulu pobjednica odnijele su Čehinje, koje su u finalu s 3:1 pobijedile reprezentaciju Hrvatske.

Ove godine sudionici Final Foura su  isti, svi osim domaćina Bugarske, jer njihovih odbojkašica prije dvije godine nije bilo na završnom  turniru, već su tu bile Bjeloruskinje, uz Hrvatsku, Španjolsku i Češku.

Domaćin ovogodišnjeg Final Foura je Ruse, najznačajnija bugarska dunavska luka, peti grad po veličini u državi, 300 km udaljen od Sofije. Hrvatska će se reprezentacija u subotu u 16.00 sati po hrvatskom vremenu (17.00 lokalno) u polufinalu sastati sa Španjolskom, dok u drugom polufinalnom paru od 19.00 sati igraju domaćin Bugarska i aktualni branitelj naslova Češka. Utakmice za plasman na rasporedu su u istim terminima sutradan u nedjelju, 20. lipnja.

I na posljednjem Final Fouru su se naše igračice susrele sa Španjolkama, i pobijedile s 3:1 (25:21, 25:22, 23:25, 25:20). Matea Ikić, naša iskusna 32-godišnja reprezentativka, 185 cm visoka primačica-pucačica koja posljednje dvije sezone igra za tursku ekipu Kuzeyboru, uoči ovog završnog turnira Zlatne skupine Europske lige ovako rezimira naše dosadašnje nastupe u ovogodišnjoj ligi:

–   Nakon uvodna dva poraza na startu ovogodišnje Zlatne europske lige, od Mađarske 2:3 i Češke 1:3, do kraja smo nanizale četiri pobjede, dvije protiv Bjelorusije (3:0 i 3:2) te uzvratile Čehinjama dobivši ih s 3:2 te Mađarice s 3:0. Što je liga odmicala mi smo bile sve bolje, uigranije, rasle iz susreta u susret. Bilo je tu i padova i uspona, ali sve zbog toga što dugo nismo bile zajedno, više od godinu dana, i trebalo nam je malo više vremena da stvari sjednu na svoje mjesto. A i sada imamo u sastavu nekih novih, mladih igračica, kojima je također trebalo vremena za prilagodbu.

Kada spominjete mlađe igračice, vi već spadate u iskusnije ‘veteranke’ u reprezentaciji s ozbiljnim stažom.

–  Uz mene tu su od starijih reprezentativki i Dumančić, Šamadan i Fabris, i odlično se svi slažemo u reprezentaciji, atmosfera je zaista super, sve smo se jako dobro uklopile u jednu pravu cjelinu.

Matea priželjkuje reprizu polufinala od prije dvije godine, kada su naše djevojke pobijedile  Španjolsku s 3:1.

– Mislim da ih možemo ponovno savladati, samo ne smijemo raditi previše neforsiranih pogrešaka što nam se znalo događati kroz ovogodišnje natjecanje. Uvjerena sam da možemo ponovno igrati finale, i zato mi je jako drago što u polufinalu igramo sa Španjolkama, jer očekujem domaćina Bugarsku u finalu. Nekako mi se zasada čine najkompletnije. No, o finalu ćemo ipak razmišljati nakon polufinala sa Španjolskom, zasada su sve misli okrenute tom susretu za koji se danima pripremamo.

Nakon Final Foura hrvatski izbornik Daniele Santarelli svojim će igračicama dati kratki odmor, jer nakon toga tek slijedi ono pravo, pripreme za Europsko prvenstvo, gdje naše djevojke igraju u skupini C u Zadru.

–   Biti će to zaista dugo, toplo ljeto, ali na to smo pripravne. Imamo pripreme u Zadru, tu nam je odlično, eto, čak imamo i ugođaj mora, iako ga nećemo puno koristiti. Po meni, imali smo sreće sa ždrijebom, osim Italije koja svakako spada među favorite skupine, ali i kompletnog Prvenstva, mislim da sa svim ostalim reprezentacijama, Bjelorusijom, Slovačkom, Mađarskom i Švicarskom, možemo ravnopravno igrati i pobijediti ih. Nadam se samo da će do tada i mjere glede koronavirusa toliko popustiti pa da gledatelji mogu prisustvovati u dvorani u što većem broju, jer će nam podrška domaćih navijača i te kako trebati. Želimo čuti njihovo navijanje iz gledališta, da nas kao igrač viška nose do pobjeda – reći će na kraju Matea Ikić, osma u poretku skorera u dosadašnjem tijeku Zlatne europske lige s 3,12 poena po setu, koja je produžila ugovor s turskim Kuzeyborom pa će i treću sezonu igrati u jednoj od najjačih europskih odbojkaških liga.

 

 

 

Instagram

Twitter

Facebook

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Hrvatski odbojkaški savez Top