AktualnoReprezentacijeIzbornik muške reprezentacije Emanuele Zanini objavio je popis igrača za pripreme uoči Europskog prvenstva

26/06/2021

Emanuele Zanini, izbornik hrvatske muške odbojkaške reprezentacije, objavio je popis sa 16 imena igrača na koje računa u slijedećem ciklusu, na pripremama za Europsko prvenstvo, i u kraćem razgovoru objasnio što očekuje od ovog ljeta.

–  Krećemo 12. srpnja u Osijeku s pripremama za Europsko prvenstvo. Zadovoljan sam svime što Osijek nudi, to je dobra lokacija i tamo imamo  sve što nam treba. Bio sam u Osijeku kada sam kao trener vodio Mladost i  dobro znam što tamo možemo očekivati.

Imate i nekih novih igrača u sastavu?

– Cvanciger je mladi perspektivan igrač, i sigurno je jedna od budućnosti hrvatske odbojke. Po meni je trenutno najveći talent u mladim generacijama. Naravno da još mora puno raditi da dostigne najvišu razinu i da poboljša svoje odbojkaške vještine. Ovo je trenutno na popisu 16 najboljih igrača koje imamo i koje u ovom trenutku možemo skupiti.

Predvidjeli ste i neke trening utakmice tijekom priprema.

–   Planiramo prijateljske utakmice s Bugarskom, Slovenijom i Turskom, to je već dogovoreno, ali i još nešto dogovaramo, no ne mogu još potvrditi do kraja. Moguće da uleti i neki pripremni turnir, ili će pak samo biti  pripremne utakmice, ovisit će o situaciji. Slovenija nam dolazi u Osijek, a s Bugarskom i Turskom ćemo igrati u Bugarskoj.

Vodili ste Mladost do naslova prvaka u drugom dijelu sezone, no od jeseni ste potpisali za novi klub, za Ravennu.

–   To je veliki izazov, jer se klub odlučio u zadnji trenutak nastaviti igrati u  Superligi. Kasno je za formiranje momčadi i neće biti lagano jer je veći dio momčadi već posložen. Mi sada pokušavamo formirati neku dovoljno kvalitetnu momčad kako bi ostali u Superligi. Ali, što se kluba tiče, neće biti nikakvih problema što sam izbornik hrvatske reprezentacije, jer sam to već ranije dogovorio tako. Biti ću cijelo vrijeme s reprezentacijom. Uostalom, startamo s klupskim pripremama kasnije, jer talijanska Superliga kreće tek 10. listopada, obzirom da se EP igra u rujnu. Dakle, imat ću mjesec dana za pripreme pred početak Superlige s Ravernom.

Koje su vaše ambicije pred Europsko prvenstvo?

–  Već to što smo se kvalificirali za nas je, moramo biti iskreni, velika stvar. Ali sada idemo pokušati napraviti korak dalje. Sada sve počinje ispočetka, i ne želim postavljati granice. Moramo biti realni i pošteni prema sebi, ali naravno da je želja ući u drugi krug. Samo, za to moramo igrati bolje nego u kvalifikacijama jer je ovo sada na EP ipak puno viši nivo.

Kako vi ocjenjujete našu skupinu, čini se da smo imali sreće sa ždrijebom?

–  Zanimljiva skupina, svakako, no ako želiš popraviti svoj renking, moraš popraviti i svoju igru. Francuska i Njemačka su svakako favoriti u našoj skupini, a s drugima se vjerujem možemo ravnopravno nositi. Ali, samo ako budemo igrali najbolje što možemo. Onda ćemo se moći nositi sa svima.

Imate li dovoljno kvalitetne igrače za te ambicije?

–  Dosta se toga promijenilo u posljednje dvije godine otkako sam izbornik hrvatske reprezentacije. Mnogi su igrali iz domaće lige otišli van, stekli neko iskustvo, neki promijenili pozicije. U svakom slučaju, za sve njih postoji sada veći interes, hrvatski se odbojkaši sada puno više traže i uvažavaju na tržištu.

I za kraj, bili ste trener Mladosti nekoliko mjeseci i upoznali se s domaćom ligom. Što bi vi savjetovali, kako je podići na viši nivo, jer evidentno nema još uvijek potrebnu kvalitetu za veće iskorake klubova u europskim natjecanjima?

–   To je posebno poglavlje na kojem treba puno raditi, da se poboljša kvaliteta domaće lige, jer to je jako važno ako reprezentacija želi uspjeti. S jedne strane se treba nastaviti dobar rad s mladima, ali i poboljšati uvjete domaće lige i postaviti je na viši standard. Trebalo biti svakako privući strance u domaću ligu jer se tako podiže i kvaliteta cijele lige. Recimo, susjedna vam Slovenija je išla tim putem, i posljednjih se godina njihova kvaliteta odbojke jako podigla upravo zbog toga. Po meni je to jedini pravi put kako podići i nivo hrvatske odbojke.

 

Organizatori igre: Bernard Bakonji i Tsimafei Zhukouski

Dijagonale: Leo Andrić, Ivan Raič i Gabrijel Cvanciger

Primači-pucači: Marko Sedlaček, Filip Šestan, Tino Hanžić, Ivan Zeljković i Marino Marelić

Srednji blokeri: Sandro Dukić, Kruno Nikačević, Dominik Brčić i Tomislav Mitrašinović

Liberi: Sven Šarčević i Hrvoje Pervan

 

Instagram

1 day ago

Twitter

Facebook

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Hrvatski odbojkaški savez Top