AktualnoReprezentacijeIvan Raič, najstariji reprezentativac, s nestrpljenjem očekuje trening susrete sa Slovencima

12/08/2021

S 32 godine korektor hrvatske odbojkaške reprezentacije, 204 cm visoki internacionalac koji je do sada u karijeri promijenio 12 klubova u 8 različitih država, Ivan Raič, najstariji je igrač na pripremama kod izbornika Emanuelea Zaninija. I kao takav zapravo je trenerova produžena ruka, iskusan igrač kakvog svaki trener voli imati u momčadi.

Ivanu su ovo tko zna koje po redu reprezentativne pripreme, i bez obzira na činjenicu da ga je doista teško iznenaditi, s neskrivenim oduševljenjem odrađuje ljetne treninge u Osijeku, gdje se pripremaju za Europsko prvenstvo koje starta početkom rujna.

–  Ne sjećam se da smo ikada ovako rano krenuli s pripremama za neko veliko natjecanje, možda posljednji puta 2007. godine kada smo se pripremali za EP u Rusiji. Na kraju će to biti skoro dva mjeseca treninga, no nitko se ne žali, dapače, svi s velikim entuzijazmom i dalje radimo kao da je prvi dan priprema. Evo, ja imam doma suprugu i dvoje male djece, nisam ih vidio mjesec dana, ali ne žalim, jer vidim da bi ovo mogla biti jedna jako dobra priča – govori Ivan, koji posebno apostrofira sjajnu atmosferu u momčadi.

–  To baš dobro izgleda, i na treninzima i izvan njih. Na treninzima je pravi ‘fajt’, odlično se radi, tako da bih rekao da možda i nismo do kraja svjesni svoje snage i kvalitete koju doista imamo. Nekako imam osjećaj da možemo puno napraviti na Europskom prvenstvu, gdje startamo u skupini D u Estoniji, u kojoj su još uz domaćine i nas i reprezentacije Njemačke, Latvije, Slovačke i olimpijski prvaci Francuzi.

A to puno je…?

–  Najprije proći skupinu, a onda ćemo vidjeti, nećemo brzati s najavama. Kažem, mislim da možemo puno napraviti, no do tada još treba dosta elemenata dovesti do savršenstva, moramo stalno biti fokusirani na to što radimo.

A da su nas dobrom putu svjedoče dvije pobjede i jedan neriješen ishod prošlotjednih pripremnih susreta u Bugarskoj protiv jake reprezentacije koja starta na EP u češkoj skupini B.

–   Te su nam utakmice sjajno poslužile da vidimo u kojoj smo trenutno formi priprema, i dokazale ovo što svi tvrdimo – da možemo puno napraviti. Te su nam pobjede i te kako pokazale da smo na pravom putu, napunile nas samopouzdanjem i dale još dodatni motiv za daljnji rad.

Izbornik Zanini nakon Bugara dovodi im u Osijek još jačeg suparnika, susjede Slovence koji su na posljednja tri EP-a osvojili dvije srebrne medalje, 2016. i 2019. godine.

–  To će biti prave provjere za nas, ali vjerujem i za njih. Slovenci su u sjajnoj formi, koliko čujem ponovno napadaju Euro, fizički su moćni, i ti će nam susreti puno pomoći u našem radu. Kao i s Bugarima, odigrat ćemo tri susreta u dva dana, u petak i subotu – kaže Ivan koji Slovence spominje i u još jednom kontekstu:

–  Dugo sam u reprezentaciji, od svoje 18. godine, i mogu reći da se posljednjih godina vidi veliki pomak u organizaciji Hrvatskog odbojkaškog saveza, ništa nam ne nedostaje, imamo sve što je potrebno. A na taj su način i naši susjedi krenuli u europski vrh, s odličnom posloženim Savezom i radom na duže staze. Na taj se način i kod nas počelo raditi, imamo mladih, potentnih igrača, pa se ne bojim da mene i Zhukouskog, koji smo veterani u reprezentaciji, neće imati tko zamijeniti. Tsimafei i ja dosta vremena na ovim pripremama provodimo baš s mladima pokušavajući im utrti i olakšati put kojim će dalje kročiti – zaključio je na kraju Ivan Raič.

 

 

Instagram

2 hours ago

Twitter

Facebook

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Hrvatski odbojkaški savez Top