AktualnoEuroVolley 2021Četvrta pobjeda za redom Hrvatske za zadržavanje prvog mjesta u skupini C

24/08/2021
24.08.2021., SC Visnjik, Dvorana Kresimir Cosic, Zadar – Europsko odbojkasko prvenstvo 2021 za zene – CEV EuroVolley Women 2021, skupina C, Madjarska – Hrvatska.
Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Koji puta se po zagrijavanju može odrediti tijek susreta, uoči utakmice Mađarske i Hrvatske definitivno je sve odrađeno, na obje strane, nekako u nižoj brzini. Stoga je i susret počeo tako, sa puno pogrešaka obiju ekipa, uslijed nedovoljne koncentracije, sa puno as servisa i malo poena iz onog osnovnog segmenta, iz napada.

Hrvatska je reprezentacija dobila prvi set sa 25:19, iako su Mađarice još držale rezultatski priključak do 17:17. U tom setu bilježimo 5 as servisa Hrvatske, ali i 6 pogrešaka na servisu, te 9 poena koje su svojim pogreškama podijelile Mađarskoj. Srećom, prijem servisaHrvatske je 72%, a i Mađarice su sa dosta respekta prema Hrvatskoj ušle u meč.

No, kada je njihov izbornik zamijenio kapetanicu Szakmary krajem prvog seta, i uveo Torok, dobio je svježinu u sastavu, što je kasnije rezultiralo njihovim vodstvom većim dijelom drugog seta. Kada su nakon serije 5-0 Hrvatice izjednačile na 16:16 očekivalo se da će set prelomiti i mirno ga privesti kraju, no Mađarice ponovno odlaze na 20:16 i 22:18 a tada ih je bilo teško zaustaviti, pa taj set dobivaju sa 25:21 za 1-1 u setovima.

Hrvatska se do tada mučila u igri, nema tečnosti ni prodornosti u napadu, no izbornik Santarelli vjeruje u svoj sastav i ne poseže za izmjenama. Igračice su mu to povjerenje vratile u nastavku, u trećem setu u kojem su dominirale od početka do kraja, do 25:17. Očito ih je prvi gubitak seta na ovom turniru Europskog prvenstva natjerao na dodatni angažman. Samanta Fabris sa 7 poena najučinkovitija u ovom setu, Miloš i Butigan dodale su po 5, što samo dokazuje da su Hrvatice u ovom setu poentirale sa svih pozicija.

“Današnju utakmicu odigrali smo malo nervozno. Možda jer su igračice shvatile da radimo dobre stvari i ako nastavimo igrati ovim tempom, zaista ćemo puno postići. Samim time pritisak je jači. Bili smo nervozni posebice na break poenima. Na prvome setu napravili smo šest pogrešaka servisa. To je za nas veliki problem u ovome trenutku natjecanja. Završili smo s 12 as servisa i 12 blokada. Sretan sam zbog toga jer se uspijevamo vratiti na pravi put. Znam svoje igračice i trebamo ostati na nivou igre, bez nepotrebnih grešaka. Kvaliteta igre u ovome trenutku dosta je jaka. Za sutrašnji meč s Italijom moramo igrati još bolje.” – istaknuo je nakon susreta izbornik Daniele Santarelli.

 

U posljednjem, četvrtom setu, Hrvatska je povela sa 15:12, mađarski izbornik Gluszak pozvao time out, no bez većeg uspjeha, pa je to ponovio i kod 19:13.  No, hrvatske igračice više nitko nije mogao zaustaviti do nove, četvrte zaslužene pobjede, 3:1 protiv Mađarske i zadržavanja prve pozicije u skupini C.

Na kraju je Fabris imala 18 poena, Butigan 15 a Ikić i Miloš po 12, uz 12 poena iz servisa i bloka, te 45 u napadu, ali i 28 neforsiranih pogrešaka.

Sutrašnja utakmica protiv Italije dat će odgovor tko će na kraju kao prvak zadarske skupine C otići u osminu finala.

Nakon utakmice s Mađarskom, a uoči sutrašnje s Italijom primačica-pucačica Matea Ikić je rekla:

»Nije možda bila najkvalitetnija naša utakmica s Mađarskom, no najvažnije je da smo pobijedile i osvojile nova tri boda. Ovo nam je uostalom prvi izgubljeni set na turniru. Sutra ćemo dati sve od sebe protiv Italije koja, čini mi se, nije u najboljoj formi nakon nedavnog nastupa na Olimpijskim igrama. To moramo iskoristiti«-

Sličnog je mišljenja i organizatorica igre Klara Perić:

«Bilo je malo nervoze u susretu s Mađarskom, no protiv Italije ćemo dati sve od sebe, jer smo jako motivirane na taj susret«.

 

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Top