AktualnoEuroVolley 2021Hrvatska izgubila u osmini finala EP-a od Francuske u pet setova

29/08/2021

Hrvatska je nakon dva sata i 35 minuta igre izgubila susret osmine finala Europskog prvenstva protiv Francuske, u pet setova, nakon što su vodile s 2-1. Nažalost, ponovila se slična situacija kada su i prije dvije godine na EP u istoj fazi natjecanja, gotovo na identičan način, izgubile od Turske.

Posljednji su se puta Hrvatska i Francuska sastale 2019. godine u Zlatnoj skupini Europske lige, bilo je 3:0 za Hrvatsku i 3:2 za Francusku. Dakle, znale su naše reprezentativke koliko vrijedi Francuska, koja je ukupnim skorom 2-3 i senzacionalnom pobjedom u posljednjem kolu ovog Europskog prvenstva nad favoriziranom Belgijom od 3:1 stigla u osminu finala.

Hrvatski izbornik Daniele Santerelli ostao je vjeran svojoj zadarskoj prvoj postavi, koja je turnir odradila odlično. Otvaranje prvog seta iz snova, nakon serviranja Butigan i vodstva od 4:0, Hrvatska odlazi i na 9:3 i kontrolira set sve do krajnjih 25:16. Napad odličan, pogotovo preko sredine terena, pa srednje blokerice Dumančić i Buitigan imaju već po 5 poena, dok kapetanica Fabris ima 6, uz 3 asa.

Francuskinje su u drugom setu zatvorile sredinu terena, i Hrvatska više nema osjetniju prednost. Nakon što su Francuskinje otišle na 13:10 i zaigrale s više samopouzdanja imaju i 17:11 i 18:12. Odličnom serijom Hrvatska dolazi do egala kod 20:20, no igra su puno rizika na kraju je donijela i veći broj pogrešaka, čak sedam, pa Francuska s 25:21 dobiva drugi set.

Treći set donosi borbu za svaki poen u kojoj se niti jedna ekipa nije uspjela odlijepiti na više od 2-3 poena prednosti. Hrvatska je u blagom vodstvu i na kraju uz moćnu Samantu Fabris sa 20 poena i prolazom u napadu od 55% osvaja treći set sa 25:22.

Francuska nije imala što izgubiti u četvrtom setu, pa se ponovno u igri živaca gdje se svaka pogreška skupo plaća igra poen za poen, u kojem one ipak imaju laganu prednost od 1-2 poena. U našim se redovima nikako ne mogu povezati nekoliko poena u seriji, pa izbornik Santarelli kod 20:18 za suparnice traži minutu odmora kako bi smirio nervozu i odagnao dekoncentraciju koja se uvukla u ekipu.  Nije uspio, Francuska je s 25:22 izborila peti set.

Francuska se sjajno brani, a Hrvatska ne uspijeva čisto poentirati smečom, već suparnice nevjerojatno agilnom obranom ali i solidnim blokom uspijevaju sve to neutralizirati i do promjene strana u ovom skraćenom setu su stalno za poen u prednosti (8:7).

Kod 10:7 za Francusku Santarelli traži minutu odmora, kako bi smirio igračice nezadovoljne sudačkom odlukom u spornoj situaciji kada nije dozvoljena provjera video challengom. Druga sporna sudačka situacija kod 13:8 unijela je dodatnu nervozu u hrvatske redove. Nervoza hvata i Francuskinje pa kod vodstva 13:10 i Fabris na servisu traže time out. I još jedan kod 14:12 nakon što nisu iskoristile dvije meč lopte. Ali, jesu treću, za pobjedu 15:12 i ukupnih 3-2 u setovima.

 

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Top