AktualnoEuroVolley 2021Hrvatska izgubila 0:3 od Njemačke na otvaranju Europskog prvenstva

03/09/2021

Prva utakmica u skupini D u Talinu, za veliki dio reprezentativaca, osim Zhukouskog, Raiča, Šestana i Šarčevića, i prvi dodir s Europskim prvenstvom. Naime, Hrvatska je do sada sudjelovala na kontinentalnoj smotri najboljih reprezentacija samo tri puta, 2005. godine bili su osmi, dvije godine kasnije 14. i posljednji puta, 2015. godine završili na 15. mjestu. Trema i nervoza bili su i te kako prisutni kod hrvatskih reprezentativaca i to je zarana odredilo ovaj susret, koji su naši reprezentativci na kraju izgubili s 0:3 (20, 13, 19) za 80 minuta igre.

U susret je ušao hrvatski izbornik Emenuele Zanini sa Zhukouskim na poziciji organizatora igre, Andrićem na korektoru, primačko-pucački par je Sedlaček-Šestan te srednji blokeri Nikačević-Mitrašinović. Koristio je Zanini i oba libera, Pervana i Šarčevića.

Prvi set u egalu do 10:10, a onda na servise 36-godišnjeg veterana Grozera Njemačka radi seriju 5-0. Tu se igra hrvatskih reprezentativaca polako počela raspadati, imaju Nijemci i 20:13 set privode kraju s 25:20. U našoj igri nema poena blokom, a neopasni su i u napadu kroz sredinu terena.

Krajem seta Zanini na poziciji tehničara uvodi i Bakonjija, bez većeg uspjeha, a to je činio i krajem drugog seta, u kojem su Nijemci, puni samopouzdanja, vrlo lako došli do vodstva u setovima od 2-0. U tom su periodu igre vodili i s +13 (21:8), do konačnih 25:13, a posebno je u oči upadao statistički podatak nakon prva dva seta po kojem su Nijemci imali 19 break poena, a Hrvatska tek 7 (na kraju je omjer 25-9), ali i 10 poena blokom prema tek jednom Hrvatske.

U trećem setu Zanini starta s Bakonjijem na poziciji organizatora igre, a srednjeg blokera Nikačevića u terenu mijenja Dukić. Izmjene su stabilizirale igru Hrvatske, no Njemačka je već do tada vidjela priliku za startnom pobjedom koju nisu željeli propustiti. Nakon 6:6, Njemačka radi seriju 3-0, odvaja se kao i u prethodnim setovima, no ovoga puta Hrvatska se vraća, drži priključak, pa na 16:17 njemački izbornik Giani traži time out. Nakon minute odmora Njemačka ponovno osvaja nekoliko poena u seriji pa u završnicu ulaze sa za njih mirnih 23:17 do konačnih 25:19.

Najučinkovitiju u hrvatskim redovima Leo Andrić s 13 poena, Gyorgy Grozer kod Nijemaca 16. Hrvatska je imala 25 neforsiranih pogrešaka, 30 poena u napadu, 2 as servisa i 3 bloka te prijem servisa od 31%.

 

 

 

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Top