AktualnoEuroVolley 2021Od ponora do pobjede, Hrvatska s 3:2 savladala Latviju

04/09/2021

Utakmica koja je trajala skoro tri sata, velika bitka u kojoj su svi igrači iscijedili posljednje kapi znoja, otišla je na stranu reprezentacije Hrvatske. Izabranici Emanuelea Zaninija su s 3:2 (28:30, 25:20, 23:25, 31:29, 15:11) pobijedili Latviju. Apsolutno zasluženo, u najboljoj utakmici dana na Europskom prvenstvu.

Hrvatska izabrana vrsta izdigla se iz ponora i izvojevala veliku, ogromnu pobjedu, kojom su definitivno anulirali loš start u prvom kolu protiv Njemačke.

Jer, nije se bilo lako vratiti u susret u kojem je Hrvatima izmaknuo prvi set, na razliku, 28:30, nakon što su u nekoliko navrata imali vodstvo od +4, posljednji puta u tom periodu igre od 21:17. Ali, vlastitim pogreškama, kojih su do kraja sakupili čak 43, dozvolili su Latvijcima da im se primaknu, ali i sustignu u finišu. Srećom, nije ih to pokolebalo, već su drugi set osvojili vrlo rutinirano s 25:20, zapravo to je uz peti set (15:11) najlakše osvojen dio igre.

Ali, Latvija ima vrlo dobru momčad, koja se nije predavala nakon izjednačenja u setovima od 1-1. U trećem setu vode većim dijelom, i tek pred kraj Hrvatska stiže na poen prednosti (23:24), ali taj period igre odlazi na suparničku stranu.

I kada se činilo da su potonule sve nade Hrvatske u povoljan rezultat u ovom susretu, Zaninijevi momci smogli su snage za preokret, iako su zapravo igrali sa vrlo smanjenom rotacijom, praktički bez izmjena. U četvrtom setu nakon 15:10 Hrvatska kontrolira meč, no nešto se pita i Latvijce, koji od 12:18 stižu na 17:20 te 23:23. Nekoliko set lopti ostalo je neiskorišteno na obje strane, s time da bi one u slučaju Latvije značile i kraj meča. Ali, Andrić i Sedlaček, uz Šestana, grade poen po poen do konačnih 31:29.

I na krilima tog seta ulaze u peti, u kojem su vodili 8:5, 10:6 i 12:7 za konačnih 15:11.

Velika, ogromna pobjeda Hrvatske koja je u ovom susretu imala 13 poena blokom (Latvija 8), 8 as servisa (5), 67 poena u napadu (59) te 47% prijema servisa (Latvija 46%). Jedino su zapravo Latvijci u statistici bili bolji u neforsiranim pogreškama, oni su nama poklonili tako 34 poena a Hrvatska njima 43.

Leo Andrić s 32 poena, od čega 6 as servisa, prvi ime susreta, njemu uz bok Marko Sedlaček s 21 i Filip Šestan sa 16 poena.

“Drama u pet setova, vjerujem da je to bilo teško pratiti preko TV ekrana. Velika je ovo pobjeda za nas, kojom smo se približili našem cilju, ulasku u drugi krug natjecanja. Slijedeći susret je protiv Francuza, olimpijskih prvaka, i jedva čekamo tu utakmicu. No, svoju šansu vidimo u susretima protiv Estonije i Slovačke”, rekao je nakon susreta srednji bloker Kruno Nikačević, a kapetan Tsimafei Zhukouski, organizator igre dodao:

“Nakon lošeg otvaranja Europskog prvenstva i poraza od Njemačke ovo nam je bila jako važna utakmica u kojom smo trebali pobjedu. Jako sam ponosan na cijelu  momčad kako smo odigrali, dali smo svi svoj maksimum. Ovo je slatka pobjeda, ali turnir je dug, i treba razmišljati već o slijedećim utakmicama, a ovu pobjedu arhivirati.”

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Top