AktualnoEuroVolley 2021Hrvatska pokazala zube olimpijskim prvacima Francuzima

05/09/2021

Samo 24 sata nakon velike, grandiozne i iscrpljujuće pobjede Hrvatske protiv Latvije, u pet setova i nakon tri sata igre, naša se reprezentacija susrela s favoritima skupine, olimpijskim prvacima Francuzima. Susret u kojem Hrvatska nije imala što izgubiti, susret koji su mogli odigrati bez grča i presije, jer Francuska je bila veliki favorit u ovom susretu.

Na kraju je završilo s 3:0 (25:15, 25:16, 26:24) za Francusku, nakon 77 minuta igre.

Hrvatski izbornik Emanuele Zanini malo je kombinirao sa sastavom, odmarajući svoje igrače za važne susrete što slijede, pa je umjesto kapetana i prvog organizatora igre Zhukouskog na teren od prvog seta poslao Bakonjija, a umjesto standardnog primača-pucača Sedlačeka uveo Zeljkovića. Kasnije je tijekom utakmice i umjesto primača-pucača Šestana ušao mladi Hanžić, tako da jedino u ovom susretu nije igrao Sedlaček, jer je tijekom susreta ulazio i Zhukouski, a Raič odmijenio Andrića u trećem setu.

Prvi set pokazao je koliko su Francuzi moćni, u tom periodu igre nisu Hrvatima ponudili niti jednu pogrešku, uz po 2 as servisa i bloka te 15 poena u napadu. S druge strane, Hrvatska bez poena na servisu, s 2 bloka i 13 poena u napadu. Od 15 osvojenih poena 7 je napravio naš najbolji igrač, korektor Leo Andrić.

Slična situacija i u drugom setu, u kojem su Hrvati imali čak 9 neforsiranih pogrešaka, bez poena u bloku i na servisu. Ali, igra na terenu izgleda puno bolje od brojaka, Hrvatska igra dopadljivo, bez respekta, iako se trenutna razlika u kvaliteti ne da sakriti.

Treći set nekako najujednačeniji, Hrvatska vodi 6:4, Francuzi okreću na 9:7, no Hrvatska vraća prednost na 15:14 pa njihov izbornik Bernardo Rezende mora tražiti time out. Nikako se Francuzi ne uspijevaju rezultatski odvojiti, što ih čini sve nervoznijima, pa u finiš utakmice ulaze s minimalnom prednošću od 20:19. Ali,  nakon blok auta Zeljkovića rezultat je ponovno u egalu, 23:23, što klupu Francuske tjera na još jedan time out. Kolika je bila njihova nervoza govori i podatak da su napravili 11 neforsiranih pogrešaka u tom setu, ukupno 13 u susretu (Hrvatska 22).

Na kraju su set dobili na razliku s 26:24, što je zapravo sjajna vijest za Hrvatsku koja na temelju ovog seta u kojem su olimpijske prvake držali do kraja u šahu može graditi optimizam pred dva iznimno važna susreta koje im slijede, protiv Estonije u utorak i Slovačke u srijedu, utakmice u kojima možemo izaći kao pobjednici.

Leo Andrić sa 16 poena bio je najučinkovitiji igrač susreta. Hrvatska je u napadu imala 40 poena, Francuska 42, 2 bloka (8) i bez as servisa (4), uz solidnih 53% prijema servisa (Francuska 63%).

»Iza nas je velika utakmica u kojoj je čast bila igrati, protiv tako velike momčadi. Prva dva seta su lagano osvojili, no u trećem smo se držali u egalu do kraja. Na kraju je presudilo njihovo iskustvo. Želja nam je na pravom nivou odigrati slijedeći susret protiv Estonije koji nam je iznimno važan«, rekao je nakon susreta mladi Tino Hanžić koji je susret završio s 5 poena

»Ovo nam je bio sjajan test, protiv olimpijskih prvaka. Dosta smo dobro odigrali sa kombiniranom postavom i sada sa dosta samopouzdanja ulazimo u susrete koji nas čekaju, i o kojima nam ovisi planirani prolazak u drugi krug«, dodao je na kraju Ivan Zeljković, koji je imao 4 poena.

 

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Top