AktualnoEuroVolley 2021Hrvatska pobjedom protiv Estonije od 3:2 nadomak osmini finala Eura

07/09/2021

Hrvatska je s 3:2 (20:25, 22:25, 25:18, 26:24, 15:9) pobijedila domaćina skupine D Estoniju i gotovo pa trasirala utakmicu prije kraja prvog dijela natjecanja odlazak u osminu finala, u drugi krug. Estonija je, nošena s 5000 glasnih navijača vodila s 2-0 u setovima no Hrvatska se još jednom izdigla iz ponora i dobila slijedeća tri seta. “Kako i zašto, što se dogodilo”, pitala je odmah po svršetku susreta televizijska novinarka našeg kapetana Tsimafeija Zhukouskog, a on odvratio, »dogodilo se to da hrvatski reprezentativci nikada ne odustaju, i neizmjerno sam ponosan na moju momčad«. Nakon tih iskrenih i definitivno točnih riječi, emocije su ga savladale i krenule su suze radosnice.

Nakon pet setova protiv Latvije, Hrvatska je odigrala još jedan stresan meč u pet setova, koji su trajali 140 minuta, čiste igre. I to protiv domaćina koji je jednostavno morao pobijediti želi li u drugi krug natjecanja. No, sjajno vođena izbornikom Emanueleom Zaninijem, koji isijava mirnoćom u najtežim trenucima kada sve izgleda bezizgledno, hrvatski su reprezentativci trasirali put u osminu finala, i sada je pred njima, za nepunih 21 sat, još samo susret protiv Slovaka.

Zanini je doista maestralno vodio ovaj susret, ne libeći se, kada im je trenutno ponestalo snage, iz igre izvući lidere, Andrića i Sedlačeka, i zamijeniti ih Raičem i, pazite, mladim i neiskusnim Hanžićem. Potezi dostojni velikog stručnjaka, jer Raič je u završnici meča donio nevjerojatnu energiju, začinjenu i s 13 poena u posljednja tri seta, a Sedlaček se, nakon odmora na klupi, u završnici vratio preporođen i s 20 poena prometnuo se u našeg najučinkovitijeg igrača. Standardno dobri Šestan imao je 15 poena.

»Sretni smo i zadovoljni, ovo nam je nagrada za tri mjeseca mukotrpnog rada. Zaslužili smo ovo, pokazali smo još jednom da bez prave sportske atmosfere ne možemo igrati, niti mi niti bilo koji sportaši. Digla nas je ova publika isto koliko i domaćine«, rekao je po svršetku meča primač-pucač Marko Sedlaček.

»Bio je užitak igrati pred ovom punom dvoranom. Vratili smo se nakon 0-2, pokazali karakter i izvojevali veliku pobjedu za nastavak natjecanja, jer smo po nekim prognozama skoro sigurni za drugi krug. No, imamo još jednu utakmicu za odraditi, i tu idemo na pobjedu«, reći će nakon utakmice korektor Ivan Raič.

 

U prva dva seta Estonija je živjela na snažnim servisima, to je bila karta na koju su igrali, uz puno rizika. Na kraju su za 8 aseva pogriješili 21 servis, dok je Hrvatska za 6 aseva pogriješila 12 puta. Napad je bio na strani Estonije, 66 poena prema 53 Hrvatske, ali neforsirane pogreške skupo su ih koštale, 31 prema Hrvatskih 20. Hrvatska i puno bolja u bloku, 16 poena, prema 7 Estonije.

Prvi set zasluženo odlazi Estoncima, koji su ipak hrabrije ušli u meč. Drugi set daleko ne izvjesniji, 18:18, 21:21, čak i 23:22 za Hrvatsku,  no više sreće u finišu imaju domaćini.

A onda kreće hrvatski plimni val, 17:10 u trećem setu, za 25:18, i puno ne izvjesniji četvrti gdje se lomio meč. Bilo je 15:15, 22:22, Hrvatska je imala set loptu na 24:23 i iskoristila je na 26:24.

I peti set, rapsodija Zaninijeve momčadi, otvaranje sa 4:1, pa 6:3 i 10:4, potom i 13:6, do konačnih 15:9. Estoncima ni publika nije više mogla pomoći…

 

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Top