AktualnoEuroVolley 2021Hrvatska se oprašta od Eura porazom 1:3 od Slovenije, aktualnih vice-prvaka

13/09/2021

Hrvatska odbojkaška reprezentacija zaustavljena je u osmini finala Europskog prvenstva, u Ostravi, od selekcije Slovenije, aktualnih europskih vice-prvaka, koji su ih pobijedili s 3:1 (25:20, 25:18, 19:25, 25:12).

No, treba svakako uzeti u obzir da su hrvatski odbojkaši, na svom iznimno teškom putu kroz skupinu D u Talinu, igrali protiv aktualnih olimpijskih prvaka Francuza te sada u drugoj fazi i aktualnih doprvaka Europe Slovenaca, i niti u jednom susretu, usprkos porazima, nisu igrali sporednu ulogu. Dapače, i te kako su namučili svoje favorizirane suparnike koji su se morali dati svoj maksimum za pobjedu, i svakako im treba odati priznanje za sve što su pokazali na ovom Europskom prvenstvu, i tek četvrtom nastupu za hrvatsku mušku odbojku.

Vidljivo je to bilo već početkom prvog seta da se Hrvatska nikoga ne boji, pa su već na hrvatskih 4:0 Slovenci morali tražiti time out, očito ušavši malo komotnije u meč valjda očekujući puno lakši posao. Imala je Hrvatska i 6:2, ali tada kreće slovenski servis, i blok, pa okreću rezultat na 8:7. No, nisu uspjeli razbiti otpor Hrvatske, niti jednom nisu imali više od 5 poena prednosti, pa set završava sa 25:20 za njih. Statistički su puno bolji u prijemu servisa, 71% prema 47% Hrvatske.

U drugom setu slične statističke brojke, Slovenci i dalje drže 71% prijema servisa, a Hrvatska se popravlja na 50%, što bi bilo dovoljno za parirati mnogim reprezentacijama, ali ne i Sloveniji. Slovenci i dalje puno bolji u bloku, 8-2 u prva dva seta. U ovom periodu igre Slovenija je imala i +9 (18:9), a set završava sa 25:18.

Popustivši malo u drugom setu, hrvatski su reprezentativci ponovno pojačali agresivnost u trećem, što rezultira većim dijelom susreta u egalu (6:6, 10:10, 14:14, 17:17) s favoriziranim suparnikom, koji je na ovo EP došao ponovno po medalju.  Dapače, nakon as servisa sjajnog Lea Andrića Hrvatska vodi sa 20:19 a slovenski izbornik Giuliani traži time out ne bi li ga omeo u snažnim bombama na servisu. Nije uspio, još je Leo poslao četiri asa na suprotnu stranu, za vodstvo od 24:19, na kraju i pobjeda u setu od 25:19. Andrić je ‘vruće ruke’ zasjeo na servis kod 19:18 za Sloveniju i odservirao do kraja seta. U prva tri seta je naredao 9 aseva, uz 5 pogrešaka servisa.

Gubitak trećeg seta ražestio je Slovence koji su pojačali tempo i od starta četvrtog seta poveli, s 3:0, pa 9:4 i 14:6. Na kraju je ispalo 25:12  za Sloveniju, za konačnih 3-1 u setovima.

Hrvatski izbornik pokušao je minutama odmora u posljednjem setu malo utjecati na koncentraciju svojih igrača, ali bez previše uspjeha, pa je u završnici bilo mjesta i za prve reprezentativne minute mladog srednjeg blokera Dominika Brčića, njegovog kolegu po poziciji Tomislava Mitrašinovića, ali i primača-pucača Tine Hanžića, dvojca koji je do sada već imao prilike zaigrati na ovogodišnjem Euru, tri mlade nade koje će uskoro biti nositelji kvalitete nacionalnog tima.

»Nažalost, izgubili smo 1:3 od Slovenije, iako je bio lijep preokret u trećem setu nakon fantastičnih servisa Lea Andrića. No, u nastavku je prevladalo iskustvo suparnika. Mi smo zadovoljni, ostvarili smo svoj cilj, plasirali se u osminu finala, i mislim da je ovo tek početak jedne lijepe priče«, rekao je nakon susreta Tino Hanžić, dok je kapetan Tsimafei Zhukouski dodao:

»Dali smo sve od sebe, i ovo malo snage što nam je preostalo. Mislim da smo pokazali vrlo dobru odbojku na cijelom turniru, a važno je i da smo ostvarili glavni cilj, prolazak skupine. Hvala svima nas podršci, a posebice onima koji su vjerovali u nas, i mislim da je ovo tek početak jedne lijepe odbojkaške priče.«

Slovenija je na kraju imala 11 poena blokom, Hrvatska 2, as servisi podjednaki, Hrvatska 9 (Andrićevih), Slovenija 10, a prijem servisa 56% suparnika i 49% Hrvatske. Leo Andrić s 21 poenom najučinkovitiji igrač cijelog susreta, Sedlaček i Šestan dodali su po 9, Nikačević 8.

 

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Top