AktualnoERASMUS + BIGG4VBPredstavljen završetak projekta strateškog upravljanja u sportu BIGG4VB

13/12/2021

Na Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta održana je Završna konferencija projekta strateškog upravljanja u sportu pod nazivom BIGG4VB (Better incorporation of Good governance principles for better volleyball success). Na panelu koji je uslijedio sudjelovali su članica Međunarodnog olimpijskog odbora Kolinda Grabar – Kitarović, državni tajnik za sport Ministarstva turizma i sporta Tomislav Družak, državni tajnik u ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, član vijeća HOO prof. dr. Dragan Primorac, predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza Ante Baković, dok je moderatorica bila Valentina Bifflin, direktorica Hrvatskog odbojkaškog saveza i voditeljica projekta.

 

„Jedan ovakav projekt može imati odlične učinke, a njegovi rezultati sigurno će utjecati na budući razvoj i pomoći definiranju pravila koja će uspostaviti ravnotežu između autonomije sporta i svega onoga što je danas potrebno kako bi se regulirala brojna pravila. Sport zahtjeva ulaganja no to je poanta dobrog upravljanja, da se vjerodostojnošću organizacija i pristupanja sportu privuče i financiranje. Iznimno je važno uključiti same sportaše da igraju što veću ulogu u kreiranju pravila, da se čuje njihov glas. Jednako je važno uključiti i marginalizirane tj. podzastupljene skupine, a to je u ovom slučaju ženski sport i njegova vidljivost koja je u Hrvatskoj veća nego na međunarodnoj razini i upravo tu možemo podijeliti tu dobru praksu.“ – istaknula je članica Međunarodnog olimpijskog odbora Kolinda Grabar – Kitarović.

 

Ideja za projekt rodila se 2017. godine kada su Ante Baković i Valentina Bifflin imenovani na čelo Hrvatskog odbojkaškog saveza. HOS je tada doslovno bio savez slučaj, klubovi  na rubu egzistencije, struka sve slabija, a reprezentacije su iz godine u godinu padale u rezultatima. Tražeći izlaz, u jednom trenutku počeli su razmišljati o Strateškom planu.

„Sretni smo i zadovoljni što smo došli do završnice jednog velikog projekta vezanog uz strateško upravljanje i planiranje u sportu, sufinanciranog od strane Europskih fondova. Sami cilj projekta je omogućiti sportskim organizacijama na svim nivoima jednostavnije planiranje njihovih aktivnosti kroz analizu postojećeg stanja u identifikaciji ključnih problema i definiranje ciljeva u budućem razdoblju. Cijeli alat projekta je detaljno opisan i dostupan na našoj web stranici međutim radi se o jednom alatu koji je vrlo jednostavan za korištenje, temelji se na nekoliko upitnika koji sve zainteresirane sportske organizacije trebaju ispuniti kako bi identificirali svoje ključne probleme, ciljeve i dobili iz toga strateški i akcijski plan. Iako u projektu u ovoj fazi nisu sudjelovali ostali sportovi, rezultati su vrlo primjenjivi na sve sportove jednako, kako na nacionalne saveze tako i na klubove. U ovoj fazi nismo zamislili dodatne radionice međutim ukoliko se pokaže interes i bude potrebe vrlo rado ćemo i to organizirati!“ – izjavila je Valentina Bifflin, voditeljica projekta.

 

Ideja za projekt je odmah na prvoj prezentaciji dobila odobrenje u odbojkaškim savezima Poljske, Italije i Austrije kao primjerima dobre prakse, te savezima Islanda i Slovenije koji su uz Hrvatsku učili kroz projekt. Predstavnici svih Saveza osim Poljske bili su prisutni na završnoj konferenciji.

„Smatram da će iskustva koja su dobivena u prikupljanju podataka u realizaciji ovog projekta biti jako dobro iskorištena. Ministarstvo turizma i sporta već je na neki način anticipiralo potrebu izrade strateških dokumenata kroz naš prvi hrvatski strateški dokument, a to je Nacionalni program športa u kojem smo i definirali obvezu izrade podloga i strateških dokumenata u smislu dobrog upravljanja sportom.“ – istaknuo je izaslanik ministrice turizma i sporta, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tomislav Družak.

 

Stručna istraživanja i izradu preporuka i ekspertiza preuzeli su akademski partneri – Zagrebačka škola ekonomije i managementa iz Zagreba te Kineziološki fakultet iz Splita. Konačno, podršku projekt je dobio i u Europskoj uniji, financiranjem projektnih aktivnosti iz ERASMUS+ fonda.

„Zadovoljstvo mi je izvijestiti sportsku javnost da je projekt završen i predstavljen javnosti. Iskreno se nadamo da će biti od koristi kako odbojkaškom svijetu tako i ostalom sportu. Presretni smo, ovaj projekt je rađen vrlo profesionalno i jako sam ponosan na to!“ – izjavio je predsjednik HOS-a Ante Baković.

 

Okvir i kultura unutar kojih sportsko tijelo postavlja politiku, donosi svoje strateške ciljeve, surađuje s dionicima, prati učinke, procjenjuje i upravlja rizicima i izvještava svoje članice o svojim aktivnostima i napretku, uključujući i isporuku učinkovitih, održivih i proporcionalnih sportskih politika i regulativa.

„Svaka inovacija koja odlazi iz Hrvatske u svijet je velika stvar, ne samo za Hrvatsku nego i za Europsku uniju jer Hrvatska je tržište od najmanje 500 milijuna ljudi. Mislim da je ovo jedan sjajan brending  za državu i čestitam svima koji su u tom participirali. Kao bivši ministar sporta moram reći da država koja nema vertikalu sporta organiziranu kroz jedan sustav već od predškolskog odgoja pa sve do Sveučilišta, da ta država zapravo nema budućnost u sportu. Ako je Hrvatska uspjela postići ovakve iznimne rezultate s 150 tisuća aktivne djece u sportu što je bilo prije otprilike 10 godina, možete zamisliti kakve bi rezultate postigla ako taj broj udvostručimo, a upravo taj projekt govori o toj cijeloj logistici u sportu. Iznimno sam ponosan na ovaj projekt i što imam priliku sudjelovati na ovom panelu.“ – izjavio je Dragan Primorac, član vijeća HOO-a.

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Top