AktualnoReprezentacijeZlatna europska ligaOvoga vikenda u Varaždinu se igra Final Four Zlatne skupine Europske lige odbojkaša

17/06/2022

Final Four prestižne, Zlatne skupine Europske lige odbojkaša, ovog se vikenda, 18. i 19. lipnja, odigrava u Varaždinu, u prekrasnoj varaždinskoj Areni u kojoj se organizatori, Hrvatski odbojkaški savez, nadaju dobroj posjeti ljubitelja i poznavatelja odbojke kojih na ovom području i te kako mnogo ima.

Jer, u dva dana nude se po dva susreta sjajnih europskih reprezentacija (za jedinstvenu cijenu od 50 kn), koje su završni turnir izborile kroz svoje uspješne nastupe po skupinama. Turska, Ukrajina i Češka pobjednici su skupina, dok je Hrvatska na Final Fouru kao domaćin, ali i kao najbolja drugoplasirana reprezentacija.

Prvoga dana, u subotu 18. lipnja s početkom u 17.00 sati sastaju se Češka i Ukrajina, dok će od 20.00 sati odmjeriti snage Turska i Hrvatska. Sutradan, u nedjelju 19. lipnja borbe su za plasman, za pobjednici za prvo, a poraženi za treće mjesto.

Susret Češke i Ukrajine biti će sraz dva dobro poznata suparnika, koji su kroz svoje skupine B i C projurili bez poraza, obje momčadi s maksimalnim skorom 6-0. Nešto su uvjerljiviji bili Česi, koji su izgubili tek po set od Latvije i Belgije, dok su Estonce oba puta dobili s po 3:0. Ukrajinci su pak s Dancima igrali i pobijedili u oba susreta u pet setova, Španjolce dobili 3:2 i 3:1 te Hrvatsku oba puta s po 3:1.

U međusobnim susretima Ukrajina stoji nešto bolje, 2019. godine dva su puta slavili protiv Čeha s 3:1 i 3:0 te izgubili jednom 2:3.

Nama najzanimljiviji susret je svakako okršaj Hrvatske i Turske, aktualnih pobjednika Zlatne Europske lige iz 2021. i 2019. godine. S Turskom je Hrvatska lani odigrala prijateljsku utakmicu i izgubila u pet setova 2:3, istim rezultatom kojim smo ih i dobili 2018. godine na Mediteranskim igrama u borbi za 5. mjesto. Uzgred te godine je Hrvatska osvojila i Srebrnu skupinu Europske lige.

Hrvatska je nakon lošijeg starta u ovogodišnjoj Zlatnoj Europskoj ligi i dva poraza od po 1:3 od Ukrajine, s novim izbornikom Cederic Enardom kojem su to bile prve službene utakmice s našom izabranom vrstom, nanizala četiri pobjede i nalazi se u pozitivnom nizu. Danska je pala doma i na gostovanju sa po 3:0, dok su Španjolci pobijeđeni 3:1 i 3:2, tako da naši reprezentativci puni samopouzdanja dočekuju utakmicu protiv Turske u kojoj se nadaju i velikoj podršci s tribina.

Filip Šestan, jedan od naših standardnih iskusnih reprezentativaca, primač-pucač o čijoj igri puno ovisi igra hrvatske reprezentacije, prije meča s Turcima kaže:

„Dobro smo se pripremili posljednji tjedan dana, u odličnoj smo formi i puni samopouzdanja krećemo u taj polufinalni meč s Turcima koje dobro poznajemo. Igrali smo s njima lani prijateljsku trening utakmicu kod njih u Istanbulu, no to ipak nije pravo mjerilo, jer smo i jedni i drugi tada dosta kombinirali sa sastavom. U svakom slučaju, znamo njihovu snagu, respektiramo ih, ali i želimo pobijediti pred našom publikom za koju vjerujem da će nam biti igrač više. Mislim da imamo puno pravo nadati se dobrom ishodu utakmice s Turskom.“

 

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Top