Odbojka na pijeskuOdržan seminar za trenere/voditelje ekipa odbojke na pijesku za sezonu 2023

27/04/2023

Kao uvod u pjeskašku sezonu, 22./23. travnja u organizaciji Hrvatskog odbojkaškog saveza na terenima KOP Vrapča održan je seminar za trenere/voditelje ekipa u odbojci na pijesku.

Prvi seminar za trenere odbojke na pijesku u RH održan je u srpnju 2022 godine pod vodstvom Josipa Pribanića. Tada se 15 sudionika, trenera i igrača, nakon dvodnevnog seminara složilo da je okupljanje trenera u svrhu dijeljenja znanja i iskustava iznimno važno za odbojku na pijesku u Hrvatskoj te da seminari odbojke na pijesku trebaju postati praksa.

Hrvatski odbojkaški savez u suradnji s Josipom Pribanićem, odlučio je unaprijediti prošlogodišnji seminar i primijeniti ga u svrhu licenciranja trenera/voditelja ekipe za vođenje ekipe unutar terena za vrijeme utakmice.

Naime od sezone 2023, prema Pravilniku o  natjecanju odbojke na pijesku 2023, čl. 30: “Na službenim natjecanjima u RH ekipe mogu voditi treneri ili voditelji ekipa koji stoje unutar terena, ali za vrijeme trajanja nadigravanja nemaju pravo sugeriranja, komentiranja, davanja znakova ili pokušaja taktiziranja sa svojim igračima. Treneri ili voditelji mogu tražiti Time Out. Treneri ili voditelji moraju imati licencu. Svaki trener ili voditelj da bi dobio licencu mora pristupiti seminaru za trenera ili voditelja ekipe, koji će se održati prije početka svake natjecateljske sezone.”

Seminaru su prisustvovala 22 sudionika iz svih hrvatskih regija.

Cilj seminara bilo je prenošenje i dijeljenje specifičnog znanja za odbojku na pijesku u svrhu izgradnje i vođenja kvalitetnijih budućih hrvatskih igrača i igračica odbojke na pijesku. Kako je Josip Pribanić certificirani FIVB trener odbojke na pijesku, sadržaj seminara kreiran je po uzoru na FIVB Beach volleyball coaches course. Za razliku od prošlogodišnjeg seminara, ove godine je uključeno više prakse i pokazivanja svih elemenata ovog sporta na terenu. Josip je sudionike informirao o novim metodama treniranja u zemljama poput Nizozemske i Njemačke. Održana su i tri treninga s igračima: pokazni trening pod vodstvom Josipa, te dva treninga pod vodstvom sudionika seminara koji su dobili priliku okušati se u treniranju seniorki i seniora.

Na seminaru je prisustvovao Tomislav Karaula predsjednik Odbora za odbojku na pijesku koji je, zajedno s Josipom, sudionicima prenio novosti u pravilnicima i natjecanjima odbojke na pijesku u Hrvatskoj, u Europi i u svijetu.

Po završetku seminara, svim sudionicima je dodijeljena diploma Hrvatskog odbojkaškog saveza o sudjelovanju na seminaru.

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Top