AktualnoReprezentacijeZlatna europska ligaHrvatska reprezentacija izgubila od Belgije 1:3 u 1. kolu Zlatne europske lige

27/05/2023

Nakon dvotjednih mariborskih priprema u krnjem sastavu, hrvatska je odbojkaška reprezentacija odigrala prvi službeni susret u Zlatnoj europskoj  ligi. U 1. kolu su u Kotrijku poraženi od Belgije 1:3 (17:25, 21:25, 25:23, 23:25) nakon dva sata zanimljivog susreta. Belgijanci, koje vodi bivši hrvatski izbornik Emanuele Zanini, i koji odlično poznaje našu reprezentaciju, od starta su preuzeli igru u svoje ruke i diktirali tempo. Rezultiralo je to vodstvom Belgije od 2-0 u setovima. Osim početnog vodstva u svakom od ta dva seta Hrvatska niti jednom nije bila u pozitivi.

U trećem setu, najujednačenijem do tada, kod 18:16 za domaće, hrvatski izbornik Cedric Enard umjesto korektora Tomislava Mitrašinovića, koji je do tada napravio 6 poena, uvodi u igru mladog Gabrijela Cvancigera koji poenom iz smeča, pa blokom, uvodi mirnoću u hrvatske redove, a svakako je među najzaslužnijima što je naša reprezentacija s 25:23 osvojila taj treći set. Cvanciger je do kraja meča ostvario 8 poena, no Hrvatska nije uspjela meč odvesti u neizvjesnost petog seta, jer su izgubili četvrti, tijesno s 25:23.

Ono što je razvidno u statistici je veliki broj pogrešaka naše reprezentacije, 33 prema 23 domaćina. Belgija je imala 51 poen u napadu, Hrvatska 47, no blok je na našoj strani (10-9), kao i servis (6-5). Doduše, za 6 as servisa napravili su naši i 15 direktnih pogrešaka.

U  našoj reprezentaciji najučinkovitiji je bio sa 17 poena Ivan Zeljković, 13 poena dodao je mladi Tino Hanžić, koji je cijelo vrijeme uz Zeljkovića igrao na poziciji primača-pucača. Dodajmo i 4 poena blokom Krune Nikačevića.

Iskusni srednji bloker Ivan Mihalj, koji je zabilježio 9 poena, nakon susreta je kratko prokomentirao prvi susret Zlatne skupine Europske lige protiv Belgije:

„Definitivno smo nervozno otvorili susret, s previše pogrešaka, i to je na kraju odredilo susret, Nismo se do kraja držali dogovora. Tek smo počeli igrati našu igru u trećem setu. Ne znam razloge toj nervozi, možda jer je otvaranje natjecanja, jer smo si sami stvorili pritisak… U svakom  slučaju, željeli smo dobar start, bez obzira što smo sigurni sudionici Final Foura, želimo pobjeđivati, ako ništa drugo a ono zbog samopouzdanja. Nedostaje nam nekoliko igrača iz postave, ali nećemo zbog toga žaliti, već ćemo iz ovoga izvući pouke. Nismo odigrali dobro, ali niti toliko loše da bi bili zabrinuti. Ima tu svakako mjesta za napredak, a to ćemo pokušati pokazati već u slijedećem susretu u srijedu u Poljskoj protiv Ukrajine, koja je bolja reprezentacija od Belgije.“

Hrvatski reprezentativci u Poljsku putuju već u nedjelju, direktno iz Belgije.

 

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Top