AktualnoReprezentacijeZlatna europska ligaMakedonija u trileru slavila protiv Hrvatske u pet setova

03/06/2023

Hrvatska odbojkaška reprezentacija u svojoj trećoj utakmici skupine B Zlatne europske lige, u Skopju protiv Makedonije, bila je vrlo blizu pobjedi u najboljoj utakmici do sada. No, u petom setu, na razliku, više su sreće imali domaćini, osvojivši ga sa 16:14. Hrvatsku su preskupo na kraju koštale pogreške, čak 52 su poena na taj način podijelili suparnicima, dok su Makedonci pak tu nama udijelili 22 poen. Na kraju su hrvatski reprezentativci bili bolji u bloku (12-9), as servisima (8-3), poenima u napadu (68-53) prijemu servisa (50-39%) no pogreške su bile ključne u susretu u kojem su domaći sakupili 117 a gosti 109 poena.

Otvaranje utakmice nije bilo baš najbolje za našu izabranu vrstu, domaćin je stalno u vodstvu, i na kraju osvajaju set s 25:17. U drugom setu već bolje izdanje naših, koji su pokazali puno bolju igru nego li u prvom, ali na kraju su ponovno bili bolji Makedonci, s 25:22. U oba seta Hrvatska završava greškom servisa.

No, od trećeg seta, kada je izbornik Enard uveo Mitrašinovića na poziciju korektora umjesto Cvancigera (3 poena u dva seta), a Višića na mjesto organizatora igre umjesto Bakonjija, hrvatska reprezentacija zaigrala je puno bolje. Mitrašinović je do kraja napravio 18 poena, jedan manje od standardno dobrog Zeljkovića. Treći set je bio vrlo izjednačen, no u finišu se Hrvatska odvaja na 22:19 i osvaja ga sa 25:22 za 2-1 u setovima.

Četvrti je pak bio dramatičan, Hrvatska ga je otvorila sa 7:1 na servise Mitrašinovića, imali su naši i 19:13, ali domaćin serijom 9-2 ulazi u neizvjestan finiš. Prvu set loptu imaju domaćini, 24:23, ali do kraja seta još je bilo puno uzbuđenja, da bi na kraju je blokom sjajnog Zeljkovića za 31:29 Hrvatska izborila peti set.

U petom, nakon 3:3 Makedonija radi seriju 3-0, Hrvatska je u situaciji da mora stizati rezultat, a tada je jako teško igrati. No, stigli su do 12:12, 13:13 i 14:14, ali posljednja dva poena otišla su na stranu domaćina, za 16:14 i pobjedu od 3-2 nakon 131 minute igre.

Nakon susreta, najučinkovitiji naš reprezentativac, Marino Marelić, s 26 poena, rekao je:

„Ušli smo malo lošije u utakmicu, još se uvijek tražimo kao momčad, još uvijek nismo tamo gdje bi trebali biti. U tom smo prvom setu imali 13 pogrešaka, što je daleko previše. Nakon dva poraza u skupini ipak se polako dižemo i na kraju smo imali priliku pobijediti. Nismo kompletni, još se slažemo kao momčad, nema još one prave kemije, ali ipak, svaki set igramo sve bolje i bolje, imamo bolje akcije. No, uvjeren sam da ćemo se do Final Foura u svakoj utakmici dizati i tada biti pravi te ostvariti dobar rezultat.“

Hrvatska je nakon tri kola četvrta s 1 bodom, prva je Ukrajina s 9, druga Sjeverna Makedonija s 5 i treća Belgija s tri.

Slijedeći susret Hrvatska igra protiv Ukrajine 11. lipnja u Zadru.

 

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Top