AktualnoReprezentacijeZlatna europska ligaHrvatska dodatno oslabljena izgubila na Višnjiku od Ukrajine 0:3

11/06/2023
11.06.2023., Zadar – Zlatna europska liga: Hrvatska – Ukrajina

Hrvatska muška odbojkaška reprezentacija nije uspjela nadjačati jaču reprezentaciju Ukrajine u uzvratnom susretu 4. kola skupine B Zlatne europske lige koja je u zadarskom ŠC Višnjik završena rezultatom 3:0 za goste. Uz to što su prva tri kola igrali bez Sedlačeka, Đirlića i Šestana, najiskusnije trojke iz prve postave, dan prije ovog susreta ostali su i bez Petra Višića, organizatora igre koji je odlično odigrao posljednji meč naše reprezentacije u Skopju, gdje smo izgubili tijesno od Makedonije 2:3. Tako je naš izbornik Cedric Enard umjesto Višića stavio libera Hrvoje Pervana na poziciju tehničara, a na libera u zapisnik stavio još ne oporavljenog Filipa Šestana.

 

Prva dva seta bila su vrlo slična, Ukrajina bi od starta napravila razliku, u prvom setu 5:1, u drugom 4:0 i to su održavali do kraja. Odličnim, jakim servisom, udaljili su naše igrače od mreže, bolje im je funkcionirao i blok, manje su griješili i to je rezultiralo njihovim vodstvom od 2-0 u setovima. Krajem drugog seta Enard je umjesto Mitrašinovića uveo mladog Gabrijela Cvancigera, a umjesto Marelića Tina Hanžića i već je u tom periodu naša igra izgledala bolje, pa je set završio s 25:21 Ukrajine, za razliku od 25:17 koliko je bilo u prvom.

 

 

»Izgubili smo 3:0 od Ukrajine, po meni jednog od glavnih konkurenata za Final Four Zlatne europske lige. U prvom setu imali smo malu zadršku, no preostala dva vidjela se dobra obrana i napad, krenuli smo bolje servirati i igrati. Mislim da smo na dobrom putu napretka. U svakom slučaju puni smo samopouzdanja za Final Four.«- istaknuo je nakon susreta reprezentativac Tino Hanžić.

 

Zato je treći set pokazao zašto je odbojka toliko zanimljiva i nepredvidiva igra. Naime, Ukrajinci su pomislili da je nakon 2-0 gotova valjda i cijela utakmica, s čime se naravno nisu složili naši igrači. Ulovili su ritam, ulovio je Enard raspoloženu šestorku koju je tražio dva seta i rezultiralo je to trećim setom koji je cijeli bio u egalu, ali u kojem su naši imali i vodstvo 14:12. Nažalost s desetkovanim sastavom nije se ipak moglo na kraju i toliko iznenaditi suparnike da bi se osvojio set. U finiš se ušlo s 22:20 Ukrajine, kod 23:20 Enard uzima time out, no suparnici su nam pre iskusna momčad da bi propustili vodstvo, pa na kraju osvajaju i taj set sa 25:22.

 

»U ovu utakmicu ušli smo nervozno. Pritisak nam je bio malo veći jer igramo pred domaćom publikom. Mislim da imamo dosta stvari koje trebamo popraviti i poboljšati. Imamo nekoliko ozlijeđenih igrača, no mislim da to nije razlog za poraz. Što više vrijeme ide bit ćemo uigraniji. Nismo još na sto posto ali do Final Foura ćemo biti.« – zaključio je reprezentativac Ivan Mihalj.

 

Pogled na statistiku puno toga otkriva: Hrvatska je imala 1 as servis (uz 16 pogrešaka), i to u prvom setu, a Ukrajinci 4, 2 bloka, također iz prvog seta, suparnici 9, 23 pogreške prema 18 Ukrajine te identičan broj poena u napadu, 39. Ivan Zeljković s 12 poena bio je najučinkovitiji u našim redovima.

 

Za hrvatsku reprezentaciju igraju: Ante Kulušić, Stipe Perić, Kruno Nikačević, Tino Busak-Vidaković, Bernard Bakonji, Sven Jakopec, Tino Hanžić, Filip Šestan, Hrvoje Pervan, Marino Marelić, Tomislav Mitrašinović, Ivan Mihalj, Ivan Zeljković, Gabrijel Cvanciger. Izbornik reprezentacije je Cedric Enard.

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Top