AktualnoReprezentacijeIzabela Štimac izabrana je u najbolju sedmorku preliminarnog dijela VNL Lige nacija

05/07/2023

Znam, hoću, mogu, tako nekako su se nekada zvali radni grafomotorički listovi za djecu predškolskog uzrasta. Ne znamo je li se Izabela Štimac ikada susrela s time, no definitivno se može naći u toj priči od tri riječi. Jer, kod Izabele, hrvatske odbojkaške reprezentativke koja će tek krajem godine napuniti 23 godine, to su očito ključne riječi.

Djevojka 171 cm visoka i nije predodređena za odbojku – ako nije libero. A Izabela je upravo to, libero, dakle uz organizatora igre zapravo onaj drugi, pogonski motor ekipe. Kako uostalom danas već svaki auto ima dodatni, hibridni pogon, tako je i Izabela, ili skraćeno Bela, kako je svi zovu, na taj pogon uzletila u odbojkašku orbitu.

Djevojka koje je u tri godine od hrvatske Superlige došla do VNL Lige nacija i postala članicom najbolje sedmorke preliminarnog dijela natjecanja, e to se ne događa svakome, i definitivno ne svaki dan. Još je mudri trener Leonard Barić, tada trener Mladosti, koji ju je prije tri godine uvrstio u prvi sastav, govorio, »ovo je libero svjetskog potencijala«. Vidio je ovaj stručnjak ono nešto u njoj, malo prije no što su to kasnije zaključili svi.

Uglavnom, prije tri godine Izabela Štimac ušla je na vrata ozbiljne odbojke, igrajući u zagrebačkoj Mladosti Superligu te nastupajući u CEV i MEVZA kupu, prošle godine ušla je na popis hrvatske reprezentacije i postala nezamjenjiva, a ove sezone u VNL Ligi nacija, među 16 najboljih reprezentacija svijeta, nakon 12 utakmica postala najbolji libero i uvrstila se u najbolju sedmorku! Nevjerojatna brzina podizanja karijere na najviši odbojkaški nivo djevojke koja još nema 23 godine, i tek tri godine igra profesionalnu odbojku! Ogromno je to priznanje njoj, naravno, ali i svim onim trenerima koji su je do sada vodili i prepoznali njezin rad, od mlađe dobnih kategorija do sadašnje reprezentacije.

Izabela je, naravno, sretna i zadovoljna zbog toga što je uvrštena u najbolju sedmorku preliminarnog dijela VNL-a, ali ne i pretjerano iznenađena, što samo govori o visokoj dozi njezine samosvijesti.

„Sretna sam i zadovoljna, naravno, nisam to očekivala, iako, s druge strane, za mene to ipak nije preveliko iznenađenje! Jer, zadovoljna sam kako sam odradila većinu utakmica, znam da je bilo dobro, pa onda i ovo priznanje nije toliko neočekivano“, govori Izabela, trenutno na godišnjem odmoru.

„Dobili smo dva tjedna slobodno, a onda slijedi okupljanje u Zadru 17. srpnja, kada kreću pripreme za Challenger kup. Mislim da će nam i ta lokacija dati dodatne snage za pripreme, jer želimo kroz Challenger osigurati nastup u VNL i dogodine. Mislim da to možemo.“

Hoćete li biti konačno kompletne krajem srpnja?

„Da, mislim da hoćemo. I zapravo mislim da su u HOS-u napravili dobro što smo u VNL-u nastupale u najmlađem sastavu, jer su tako mlađe djevojke koje su praktički tek na početku karijere dobile priliku vidjeti odbojku na najvišem nivou. Vidjele smo što znači svjetska odbojka i svjetske igračice, nemjerljivo je to iskustvo i velika škola za sve nas.“

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Top