AktualnoReprezentacijeHrvatske kadetkinje u subotu igraju polufinale EP U17 protiv Turske

19/07/2023

Hrvatska kadetska U17 ženska reprezentacija u polufinalu je Europskog prvenstva koje zajednički organiziraju Srbija i Mađarska! Kao prvoplasirane u skupini A koja se igrala u Vrnjačkoj Banji, bez poraza, s 19 bodova i skorom 7-0, nastupit će u subotnjem polufinalu, u istom gradu, u 18.00 sati protiv drugoplasirane ekipe iz mađarske skupine, Turske, koje je ostvarila 15 bodova uz skor 5-2. U drugom polufinalu sastaju se prvoplasirana ekipe skupine B Grčka te drugoplasirana iz naše skupine Italija. Hrvatske su kadetkinje tako na pragu još jednog sjajnog uspjeha u ovom godištu, jer 2003. godine naše su se kadetkinje okitile zlatom.

Posljednje suparnice u skupini bile su nam Nizozemke, reprezentacija koja više nije imala nikakve šanse za polufinale. Hrvatice su krenule odlučno u prvom setu, povele 7:3 i – stale. Pa su Nizozemke okrenule na 8:7 i od tada se utakmica većim dijelom odvija u egalu, sve do 16:16, kada Hrvatska ponovno odlazi na veću razliku – 20:16. Finiš ponovno tijesan, no Hrvatska uzima prvi set s 25:23.

U drugom veliki pad u igri naše selekcije, Nizozemke otvaraju set s 8:0, imaju i 19:7 i sve završava s njihovih uvjerljivih 25:11.

Srećom, taj je ‘black out’ period trajao samo jedan set, jer u trećem je naša selekcija ponovno uspostavila konce igre u svoje ruke. Povele su naše igračice sa 6:2 i 13:20, imale i 24:20, da bi ponovno malo zakomplicirale situaciju pa je set izboren s relativno tijesnih 25:23.

Četvrti naša izabrana vrsta maestralno otvara s 5-0, vode 9:1 i 17:8, i hitaju ka novoj pobjedi, sedmoj za redom. No, kako to već biva na ovoj utakmici, morale su i tu dodati malo dramatike pa nakon vodstva od 19:11 suparnice stižu serijom 4-0 do 15:19. Bio je to ipak samo kratak predah naših pred furiozni završetak, gdje su uzvratile istom serijom 4-0 za 25:17 i konačnu pobjedu od 3-1 u setovima.

Pokazale su naše kadetkinje do sada na ovom Europskom prvenstvu iznimno zrelu igru, punu samopouzdanja, pokazale da se doista radi o sjajnoj, perspektivnoj generaciji, ali i da se očito rad Hrvatskog odbojkaškog saveza i domaćih stručnjaka s mladima i te kako vidi i isplati.

Statistički, Hrvatska je bila bolja napadu, 44-40 poena, na prijemu servisa, 69-60%, izjednačena u bloku (12-12), a ono što je bilo slabije je servis, ‘tek’ 5 as servisa (uz 13 pogrešaka), prema 8 suparnica, koje su općenito manje griješile, 20-24.

Lana Francetić sa 16 poena najučinkovitija u našim redovima, Maša Mlinar dodala je 14, a Lorena Smojver 11 poena.

Izbornik kadetske reprezentacije Miodrag Miki Stojaković, ponosan na svoje djevojke, komentirao je na kraju:

»Sedma utakmica i sedma pobjeda, što reći osim izraziti veliku sreću i zadovoljstvo. Utakmica je bila dosta kontrolirana s naše strane, osim drugog seta ‘kada smo malo otišli s terena ali je dobro što smo se odmah u slijedećem vratili.’ Nikad duža četiri seta, jer je bio prekid zbog gubitka rasvjete i nevremena, ali eto,  nismo ostavili utakmicu ‘za drugi dan’ nego smo to uspjeli završiti kako treba. Sada mirno čekamo polufinalnu utakmicu u subotu s Turskom, a prije toga imamo dva dana odmora koja će nam dobro doći da se rekuperamo.«

 

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Top