AktualnoReprezentacijeObje naše seniorske reprezentacije krenule s pripremama za EP

20/07/2023

U Hrvatskom odbojkaškom savezu ljeto je iznimno naporno razdoblje u kojem mnoge naše nacionalne selekcije nastupaju na raznim turnirima i prvenstvima. Tako su trenutno u punom pogonu kadetkinje, dapače, one su sada u glavnom fokusu, naša izvrsna U17 reprezentacija koja je na pragu osvajanja medalje u svojoj kategoriji, na Europskom prvenstvu u Srbiji. Kadetkinje u subotu 22. srpnja igraju polufinalni susret od 18.00 sati protiv Turske.

Također, i juniorska U19 ženska reprezentacija već je od 19. lipnja u punom pogonu, odradile su do sada na maestralan način Srednjeeuropski MEVZA turnir, bez poraza se prošetavši do prvog mjesta, a sada ih očekuje drugo veliko natjecanje, EYOF u Mariboru, od 24.-29. srpnja, pet utakmica u šest dana. No, niti to nije sve, jer odmah iz Maribora kreću put Osijeka, gdje ih zapravo očekuje glavni događaj sezone – Svjetsko prvenstvo U19 kojem smo mi i Mađari domaćini, od 1.-11. kolovoza. Naše juniorke su u skupini s Turskom, Dominikanskom Republikom, Portorikom, Nigerijom i Njemačkom.

Naravno da to sve prate i seniorske izabrane vrste, jer oba naša sastava ovo ljeto igraju na Europskom prvenstvu. Odlični rezultati mlađih dobnih kategorija dokaz su da se u Hrvatskoj vodi dobra odbojkaška politika i da iznimni rezultati seniorskih vrsta nisu slučajni.

Odbojkaši su se, nakon prvog dijela priprema i odrađene Zlatne europske lige gdje su osvojili broncu, ponovno okupili, sada u Vinkovcima, za Europsko prvenstvo. Naša odbojkaše očekuje zahtjevna skupina B u Varni (30.8. – 4.-9.)  jake reprezentacije Bugarske, Finske, Slovenije, Španjolske i Ukrajine.

Marino Marelić, 27-godišnji 198 cm visoki primač-pucač, jedan od junaka na Final Fouru Zlatne europske lige u Zadru, koji će od jeseni pojačati redove češkog prvoligaša ČEZ Karlovarskog, nakon uvodnih dana u Vinkovcima kaže:

„Ovdje u Vinkovcima trenutno nas je 16 igrača na pripremama, a lijepa je vijest i da će nam se priključiti iskusni Ivan Raič. U Vinkovcima ćemo biti prema prvobitnom planu dva tjedna, potom bi se trebali preseliti na dva tjedna u Maribor, pa na dva tjedna u Osijek. Imali smo tri tjedna odmora nakon Final Foura Zlatne europske lige, zapravo dovoljno, iako, odmora je uvijek premalo. Uvjetima smo zadovoljni, sve je ok, samo smo malo pomaknuli termine treninga jer dvorana, iako klimatizirana, ima velike staklene površine na vani je još iznimno vruće i jako sunce.“

Marino je briljirao na Final Fouru, a i sam je zadovoljan svojom izvedbom:

„Još početkom Zlatne europske lige, u susretima u skupini, malo sam se tražio, no onda je u Zadru sve sjelo na svoje mjesto. Zadovoljan sam kako sam odigrao taj Final Four, a pogotovo borbu za broncu s Česima, jer su mi bili dodatno motiv obzirom da ću od jeseni igrati tamo, pa neka me odmah upoznaju“, reći će ukratko Marino, trenutno jedan od naših najstabilnijih igrača.

Seniorke su se pak okupile početkom tjedna u njima omiljenom Zadru, jer i njih nakon nastupa u prestižnoj VNL Ligi nacija očekuju još dva iznimno jaka turnira. Najprije nastup na Challenger kupu u francuskom Lavalu, od 27.-30. srpnja, gdje će pokušati prvim mjestom zadržati status i dogodine u VNL-u. Prvi suparnik je Ukrajina, a nastupaju još reprezentacije Kolumbije, Kenije, Meksika, Vijetnama, Švedske, Ukrajine i domaćina Francuske. Potom slijedi najvažnije ovoljetno natjecanje, Europsko prvenstvo. Naša skupina igra se u Monzi (16-23.8), a osim domaćina Italije tu su još i selekcije Bugarske, Rumunjske, Švicarske i Bosne i Hercegovine.

Božana Butigan, 190 cm visoka srednja blokerica naše reprezentacije, koje će na EP proslaviti 23. rođendan, kratko javlja iz Zadra:

„Sretne smo što smo ponovno u Zadru, to je naša najdraža baza, gdje imamo sve na raspolaganju i gdje smo jako zadovoljne, a to sigurno utječe na pripreme. Trenutno nas je 15 na treninzima, a već 25. srpnja krećemo za Francusku i Challenger kup, gdje se sve nadamo dobrim igrama i rezultatima, te ostanku u VNL i dogodine. Pune smo optimizma pa vjerujemo da se možemo za to izboriti našim dobrim igrama. To bi bila i sjajna priprema za EP od kojeg također puno očekujemo. Samo da nas ozljede zaobiđu«, na kraju će Božana koje je upravo zbog ozljeda propustila utakmice u VNL-u. No, sada je, prema vlastitom priznanju, „rame potpuno u redu!“

 

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Top