AktualnoReprezentacijeHrvatske kadetkinje izgubile u polufinalu EP 1:3 od Turske i u nedjelju igraju za broncu

22/07/2023
 • Hrvatska ženska U17 reprezentacija igrat će sutra (nedjelja, 15.30 sati) utakmicu za brončanu medalju. Poražene su nakon sedam uzastopnih pobjeda od Turske u polufinalu EP U17 u Vrnjačkoj Banji.Možda je najtočnija konstatacija da su zapravo suparnicama same ponudile pobjedu. Jer, preveliki broj pogrešaka skupo nas je koštao, čak 33 direktna poena na taj način poklonile su Turkinjama, a za uzvrat su one bile i te kako manje ‘darežljive’ s 19 pogrešaka. I tu, u tih 14 poena razlike, zapravo leži ključ poraza hrvatskih kadetkinja, jer sveukupna razlika u poenima u sva četiri seta je 88-95, dakle tek 8 poena. Možda je našu selekciju borba za medalju sputala, unijela nervozu, jer bile su na neki način favoriti, ali ipak se radi o U17 generaciji koja nema iskustva u velikim utakmicama i borbama za odličja. No, ovaj poraz ne umanjuje njihov već sada sjajan uspjeh i odlične partije koje su do sada pružile.

  Osim u manje pogrešaka, Turkinje su dominirale u bloku (7-18) i to nam je bila druga boljka u ovom susretu, u kojem su naša djevojke ponovno dobro servirale i napravile 10 as poena (4 suparnice), u napadu imale 51 poen (40 Turska), te bile osjetno bolje u prijemu servisa (53-44%).

  Već je prvi set pokazao da postoji nervoza u našim redovima, poeni su išli u serijama s obje strane, no niti jednom se naše nisu uspjele rezultatski odlijepiti i preuzeti konce igre u svoje ruke. Dapače, Turska je povela u finišu seta sa 22:19. No, Hrvatska najprije dolazi do egala 22:22, potom i do set lopte na 24:23, ali onda dvije naše pogreške plus turski as okreću rezultat na stranu suparnica, 24:26.

  Drugi je stoga bio poprilično mučan, svjesne propusta u prvom nikako se nisu mogle vratiti svojoj igri, pa Turkinje dobivaju i taj dio utakmice sa 25:15 za 2-0 u setovima. U prva dva seta tek 2 as servisa, nešto što je bila posebna snaga Hrvatske na ovom EP.

  Zato su se probudile u trećem, povele 5:2, pa 10:6 i 19:12, da bi dobile taj set sa 25:19. Samo u tom setu imale su naše 4 as servisa.

  Četvrti je bio ključan, trebalo ga je dobiti da se uđe u rulet petoga. Uzgred, na ovom EP dva su puta naše pobjeđivale s 3:2 u setovima, No, nažalost, nije bilo prilike da još jednom pokažu da mogu dobiti u pet setova. Povele su s 3:0, imale 10:5 i 16:11, ali i dopustile Turkinjama da se vrate u igru i povedu kombiniranom serijom 7-1 sa 18:17. I tu kreće rovovska borba za svaki poen, posljednji puta vodimo 23:22, a onda je proradio turski blok i susret je otišao na njihovu stranu sa 25:23, za konačnih 3-1 nakon dva sata igre. Vrlo slično kao i u prvom setu…

  Šteta, jer teško se oteti dojmu da je ova generacija zaslužila borbu za zlato. No, i bronca će im lijepo stajati oko vrata, ako i dalje budu imale samopouzdanja kao do sada na Europskom prvenstvu. Jedan malo lošiji dan ne može prekriti sve ono dobro što su napravile…

  Na kraju je izbornik Miodrag Miki Stojaković morao konstatirati:

  „Nažalost, polufinale nije ispalo kako smo priželjkivali, ali ne možemo ništa zamjeriti našim igračicama, jer dale su sve od sebe i postojala je velika želja za pobjedom. Ali, u ključnim trenucima nismo znali prelomiti susret u našu korist, jer bilo je situacija i da utakmica ode na našu stranu. Odlučile su na kraju dvije lopte, zbog kojih smo propustili finale. No, nema vremena za plakanje, već sutradan je borba za broncu i učinit ćemo sve da djevojkama vratimo osmjeh na lice, a to znači da se želimo doma vratiti s medaljom!“

  Maša Mlinar s 19 poena najučinkovitija u našim redovima, Iva Ucović 15 i Lana Francetić 12.

   

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Top