AktualnoReprezentacijeHrvatska A ženska reprezentacija od četvrtka u Francuskoj igra na Challenger kupu, kvalifikacijama za VNL

26/07/2023

Od četvrtka 27. srpnja hrvatska ženska A selekcija nastupa na Challenger kupu u francuskom Lavalu, kvalifikacijskom turniru za nastup u prestižnoj Ligi nacija VNL dogodine. Hrvatska se našla u ovom izabranom društvu kao pretposljednja u ovogodišnjem izdanju VNL-a, no kako Južna Koreja ima zaštićen status u ovom društvu najboljih svjetskih reprezentacija, mora u dodatne kvalifikacije za ostanak. Konkurencija su im domaćin Francuska, finalisti Zlatne europske lige Ukrajina i Švedska te najbolja selekcija Kenije, Kolumbije, Meksika i Vijetnama.

Za podsjetnik, Hrvatska je nastup u ovogodišnjem VNL-u stekla prošle godine na Challenger kupu održanom u Zadru, kada su izborile prvo mjesto.

Prvi susret naše reprezentativke na ovogodišnjem Challenger kupu igraju u četvrtak 27. kolovoza od 20.30 sati protiv Ukrajine.

Ema Strunjak, pouzdana srednja blokerica hrvatske reprezentacije uoči nastupa na Challenger kupu prenosi svoj i optimizam cijele ekipe:

„Prva utakmica protiv Ukrajine neće biti nimalo lagana, jer su one osvojile ove godine Zlatnu europsku ligu, što dovoljno govori o njihovoj snazi. Kako se turnir igra kao nokaut-faza, u slučaju pobjede slijedeće su nam suparnice domaća ekipa Francuske koja samim domaćinstvom ima veliku ambiciju osvojiti ga. Biti će to dakle još jedna teška utakmica, ali to nas ne brine previše jer ionako želimo osvojiti ovaj turnir, kao što smo ga osvojile i prošlo ljeto, i zadržati status u VNL-u. Liga nacija ovo ljeto bila nam je prekrasno iskustvo, ali ne želimo da ostane samo na tome, već želimo u tom društvu igrati i slijedeće godine. Dakle, bez ikakve dvojbe došle smo u Laval osvojiti turnir i dat ćemo sve od sebe da to i ostvarimo. Nakon posljednjeg turnira VNL-a na Tajlandu imale smo malu stanku, a onda nastavile s pripremama u Zadru.“

Izbornik naše reprezentacije Ferhat Akbas dodao je kratko:

„Challenger kup je natjecanje koje nam je dobro poznato. Ove smo sezone iskusili kolika je važnost igranja u VNL-u, tako da smo vrlo ambiciozni glede kvalifikacija za Ligu nacija i dogodine. Ždrijeb nije nimalo lagan, trebat će nam tri pobjede protiv tri jaka suparnice, ali naporno smo radili i vjerujemo da možemo ostvariti taj cilj. Želimo trijumfirati kao i prošle godine u Zadru.“

Sastav naše reprezentacije za Challenger kup isti je kao i na posljednjem turniru VNL-a, osim što će umjesto još ne oporavljene Samante Fabris nastupiti Nina Strize, a umjesto Ane Viktorije Trcol tu je Mirta Freund.

 

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Top