AktualnoReprezentacijeHrvatske juniorke pobjedom od 3:0 nad Tajlandom osvojile peto mjesto na SP U19

11/08/2023

Prekrasna priča dobila je i svoj pravi završetak, hrvatska ženska juniorska reprezentacija na Svjetskom U19 prvenstvu odigranom u Osijeku, pobjedom od 3:0 (15, 9, 23) nad Tajlandom osvojila je sjajno peto mjesto! Izgubile su na ovom SP naše odbojkašice samo od Turske, koja je na kraju izborila finale, te nesretno od Italije u pet setova, ekipe koje se borila za broncu. A iza nas su ostale mnoge velesile, poput Brazila i Poljske, koje su naše djevojke hrabro dobile u pet setova.

Protiv Tajlanda, ekipe koja igra specifičnu odbojku, Hrvatice su imale jednu konstantu; u svakom su od tri seta gubile 0:2, ali su i u svakom prve došle do 25. poena. U prvom setu najlakše, za samo 23 minute, nakon što su se kod 16:11 odvojile, otišle do 20:12 i konačnih 25:15. Drugi set sličan, naše se odvajaju na 16:12 i 22:16 za 25:19 nakon 24 minute, dok je treći, očekivano, ponudio više uzbuđenja i potrajao 28 minuta.

Tajlanđanke su, svjesne da im je ovo posljednja prilika da ostanu u meču, još pojačale obranu, a naša je izabrana vrsta neočekivano počela griješiti na servisu. Miksao je tu malo izbornik Saša Ivanišević postavu, mijenjao kompletnu dijagonalu ulaskom Brkičić i Perić umjesto Lijić i Bošnjak, te još ranije stavio Drobac na srednjem blokeru umjesto Lulić. Iako su Tajlanđanke vodile sa 17:13 i 20:15, tri vezana bloka podigla su energiju u našim redovima i doveli nas do 20:22. Suparnicama je očito ušla ‘voda u uši’, griješe dva smeča po paraleli, dok su s druge strane Bošnjak i Štiglić precizne.

I za kraj, nije moglo ljepše, posljednji poen za 25:23 djelo je ‘kolektivnog rada’, trojnog bloka na sredini mreže, previsokog zida koje suparnice nisu mogle preskočiti. Još jedna odlična partija ove darovite generacije koja je, uza svo znanje, prije svega velikim zajedništvom došla do petog mjesta na svijetu u svojem godištu. Generacija pred kojom je velika budućnost, ali i pokazatelj da je hrvatska odbojka na pravom putu povratka u svjetsku elitu.

Aurora Papac, najbolja blokerica ovog SP-a, nakon meča s velikim je osmjehom rekla:

»Ne znam što bih rekla, pete smo na svijetu. Sve čestitke stožeru, ali ponajprije mojim djevojkama, jer smo uložile ogroman trud kako bi napravile što bolji rezultat. Teško je sada nešto reći, emocije nam pršte, presretne smo!«

Izbornik Saša Ivanišević, miran kao i uvijek, ali i on sada sa smiješkom na licu, na kraju je  konstatirao:

»Želim čestitati mojim djevojkama i stručnom stožeru na ovom velikom rezultatu, petom mjestu na svijetu. Puno je tu znoja proliveno, puno neprospavanih noći, puno smo zajedno radili, ali mislim da se na kraju sve isplatilo jer smo napravili veliki posao. Želim se zahvaliti i našem Savezu na uvjetima koje su nam pružili od početka do kraja, od 19. lipnja kada smo krenuli s pripremama do današnjeg dana. I jedna velika zahvala svim trenerima koji su radili s ovom djecom, jer oni su najviše zaslužni za ovaj rezultat. Mi smo samo iskoristili priliku raditi s njima. Osim što su im usadili odbojkaška znanja najviše su im usadili pripadnost nacionalnom dresu. Posebna zahvala na kraju svim odbojkaškim djelatnicima koji su na  bili podrška od početka do kraja turnira, a naročito nakon meča s Italijom. Hvala svima!«

Statistički je to izgledalo kao i rezultat vrlo uvjerljivo: blok 13-4 za Hrvatsku, napad 44-39, servisi 3-3 te poeni na pogreške suparnica 15-11.

Ana Burilović s 15 poena ponovno najučinkovitija, Aurora Papac dodala je 14 od čega 6 blokom, Tonka Bošnjak 11, Mara Štiglić 8, Katarina Drobac 5, Kate Lijić 3, Bianka Lulić i Antea Perić ugradile su po 2 poena.

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Top