AktualnoReprezentacijeNa otvaranju EP-a hrvatski odbojkaši izgubili 0:3 od Finske

30/08/2023

Porazom je hrvatska muška odbojkaška reprezentacija otvorila nastup na Europskom prvenstvu, u 1. kolu skupine B koja se igra u Varni. Nakon 80 minuta igre slavili su Finci s 3:0 (19, 19, 22), u susretu u kojem je naša reprezentacija zapravo stalno bila u rezultatskom minusu. Naša je selekcija vodila tek dva puta tijekom meča, na samom početku drugog seta s 1:0 i 2:1, ali nije bilo tu niti puno egala, no isto tako, Finci se nisu mogli opustiti niti jednog trena, jer nikako nisu mogli prelomiti niti jedan set, već bi vodili s 2-4 poena prednosti, što se lako stiže, ali nikada više od 5.

Bilo kako bilo, na kraju i statistika pokazuje da su Finci bili kompletniji u ovom susretu, napravili su 43 poena u napadu (mi 34), imali 8 poena blokom (mi 5, od čega Kruno Nikačević 4), 4 as servisa (Hrvatska 3) te manje griješili, oni 18 a mi 20 pogrešaka (od čega 15 na servisu). Ono što je bio možda i ključ njihove pobjede a našeg poraza je prijem servisa, uz servis sam po sebi. Finci su tu imali 57% pozitivnog prijema servisa, a Hrvatska 47%.

Marko Sedlaček, naš primač-pucač, koji je s 11 poena bio i naš najučinkovitiji igrač, nakon susreta je konstatirao:

»Ovo nam je bila jedna od važnijih utakmica u skupini. Krenuli smo jako loše u meč, izgubili na početku sigurnost, samim time je pao servis i prijem servisa, a bez toga je nemoguće igrati. Falila nam je atmosfera i zajedništvo u terenu, što nas je krasilo svih ovih godina. Mislim da je to posljedica lošeg ulaska u igru. Treba biti iskren i priznati da su suparnici bili bolji i da nismo ni zaslužili bolje jer nismo uspjeli isprovocirati niti sreću. Moramo se sada okrenuti daljnjim važnim utakmicama i dati sve od sebe za prolazak skupine. Svatko se mora okrenuti sebi i dati ono najviše što može. »

Izbornik Cedric Enard u meč je krenuo s očekivanom postavom, sa Zhukouskim na poziciji organizatora igre, njemu na dijagonali korektor Đirlić, par srednjih blokera Mihalj i Nikačević, primači-pucači Sedlaček i Šestan te Zeljković kao libero. Enard nije puno mijenjao, tek je trećem setu Šestana zamijenio Marelić a pred kraj meča i Raič Đirlića.

Izbornik Enard poslije utakmice već se okrenuo idućoj, rekavši:

»Mora biti bolje u slijedećoj, u ovom smo susretu previše igrali ‘gore-dolje’, nismo imali stabilnost. Suparnik bi poveo s nekoliko poena razlike, mi bi to stizali, pa bi oni opet pobjegli, pa mi stizali… Ovo je sada iza nas, idemo sada s Ukrajinom odigrati pravi meč.«

U četvrtak u 16.30 Hrvatska igra protiv Ukrajine koja je s 1:3 poražena od Slovenije, dok je pomalo neočekivano Španjolska s 3:1 pobijedila domaćina Bugarsku.

 

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Top