AktualnoReprezentacijeHrvatski odbojkaši izgubili u pet setova u osmini finala EP od Rumunjske

08/09/2023

Hrvatska je odbojkaška reprezentacija bila nadomak najvećem uspjehu u povijesti, četvrtfinalu Europskog prvenstva, no nažalost, morali su nakon 133 minute igre stisnuti ruku pobjednicima Rumunjima. Bilo je 3:2 (25:17, 25:20, 17:25, 26:28, 15:12) za suparnike koji su sjajno otvorili utakmicu, i poveli s 2-0 u setovima. Naših odbojkaša u tom prvom dijelu igre gotovo da i nije bilo na terenu, u prvom setu Hrvatska nije niti jednom povela, u drugom tek sa 6:5. Sve ostalo je rezultatski bilo na strani Rumunja, koji su očito sjajno skautirali našu nacionalnu vrstu, ali i silno respektirali, što se vidjelo po tome što bi njihov izbornik Stancu na svaku pa i najmanju naznaku naše pozitivne rezultatske serije ‘sjekao’ utakmicu minutom odmora, ili barem video provjerom, challengerom koji je mnogima počeo služiti baš kao dodatni time out.

Ipak, u drugom setu, u kojem su Rumunji imali veliku seriju 8-0 za vodstvo 16:8, naši reprezentativci konačno ipak nekako uspostavljaju svoj ritam igre. Iako nemamo raznovrsnost u napadu, pogotovo ne preko pucača-primača, ali baš niti preko sredine, razigran je srećom kapetan Petar Đirlić, korektor koji odlično odrađuje svoj posao. Uz to, konstantno držimo solidan blok, te servis. No, na prijemu servisa dosta zapinje, pa stoga nema niti puno brzih napada.

No, bilo kako bilo, treći set, odlučujući u tom trenutku, zasluženo je pripao Hrvatskoj. Nekoliko puta imamo vodstvo od +8, a s tom razlikom završava i taj period igre (25:17). Rumunjski izbornik dosta je miksao sastav, no nije uspio zaustaviti pad igre svojih pulena, dok je igra Hrvatske rasla iz poena u poen, kao i samopouzdanje.

Niti u četvrtom se nisu Rumunji uspjeli vratiti na igru iz prva dva seta, iako su sada stalno ‘tu negdje’, poen-dva-tri iza Hrvatske. Serije nekako idu po tri poena u nizu, a Hrvatska ima i +3 u finišu seta, 22:19, koja se nažalost serijom 4-0 pretvorila u vodstvo Rumunjske. Zapravo su se tu ‘napunili’ ponovno samopouzdanjem naši suparnici, i uvjerili sami sebe da mogu do kraja u ovom meču. Pa, iako su izgubili četvrti set na kraju na razliku (26:28), bolje otvaraju peti i kod vodstva 4:1 prisiljavaju našeg izbornika Cedrica Enarda na prvi time-out. Nažalost, naši se više nisu uspjeli vratiti u ‘pozitivu’, tek je kod 8:8 zasjao tračak nade, ali dva brza poena na stranu gostiju (Bakonji promašio servis, blok Rumunjske) ponovno nas uvode u nervozu. Nervozu koja je rezultirala rizičnim servisima, na koncu i njihovim pogreškama, čak šest promašenih u tom petom setu, sve zajedno njih 18, od 24 pogreške koliko smo ukupno imali u meču (26 Rumunji) . Na kraju je završilo sa 15:12 Rumunja, promašenim posljednjim servisom Sedlačeka.

Rumunjska je imala bolji napad, 60 poena prema 49 Hrvatske, dok je naša selekcija napravile više poena u bloku (14-13) te servisu (13-10). Prijem servisa na strani suparnika, 44% prema 42% Hrvatske, kod koje je jedino Đirlić bio na visini zadatka sa 29 poena (2 asa i 4 bloka), dok su još dvoznamenkasti bili Sedlaček sa 14 i Hanžić s 11 poena.

Vidno deprimiran izbornik hrvatske reprezentacije Cedric Enard na kraju je konstatirao:

»Tužan sam, svi smo tužni. Bio je to vrlo, vrlo tvrd meč.  Makar moramo biti i pošteni, te reći da nismo otvorili utakmicu na način na koji se to radi na jednom europskom prvenstvu. Nismo bili spremni za borbu odmah na početku, od prvog trenutka. To je upozorenje za ubuduće. Na europskom prvenstvu, bilo to osmina finala ili neki drugi stupanj, nebitno, morate biti fokusirani od prvog do zadnjeg trenutka. Ono kako smo odigrali drugi dio utakmice je bilo na pragu toga. Tužni smo sad.”

 

 

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Top