AktualnoReprezentacijeFinal Four Zlatne europske lige odbojkaša po treći puta dodijeljen Hrvatskoj

13/12/2023

Sastanak Europske lige u sjedištu CEV-a u Luksemburgu održan u srijedu 13. prosinca, bio je iznimno plodonosan i koristan za našu hrvatsku odbojku. Naše će obje seniorske reprezentacije tako ponovno sudjelovati 2024. godine u prestižnoj Zlatnoj skupini Europske lige.

Sveukupno se prijavilo čak 38 reprezentacija iz 24 nacionalnih federacija za sudjelovanje u CEV Europskoj ligi, Zlatnoj i Srebrnoj skupini, što je sjajan rast od osnivanja, od prije 20 godina kada je projekt krenuo.

Format natjecanja je izmijenjen u usporedbi s prethodnim izdanjima, i biti će održan u tri, odnosno s Final Fourom četiri vikenda u Zlatnoj i Srebrnoj ligi. Ova nova formula znatno smanjuje troškove putovanja, a ujedno i omogućuje svim sudionicima da promoviraju svoje reprezentacije na domaćem terenu.

Zlatna liga će pak svoj vrhunac doživjeti Final Fourom u Hrvatskoj kod odbojkaša te u Češkoj u ženskoj konkurenciji.

 

Kod odbojkaša, na turniru broj 3, od 17.-19. svibnja 2024. godine u Finskoj, reprezentacija Hrvatske će igrati protiv Finske i Belgije, na turniru broj 7 od 24.-26. svibnja u Rumunjskoj protiv domaćina i Portugala te na turniru broj 10 u trećem tjednu, kojem smo mi domaćini, od 31. svibnja do 2. lipnja, protiv Španjolske i Makedonije.

Domaćin Final Four kod odbojkaša je Hrvatska, 15. i 16. lipnja, i to treću godinu za redom!

 

Kod odbojkašica, Hrvatska starta kao organizator prvog vikenda od 17. do 19. svibnja, na turniru broj 2 protiv Slovačke i Azerbajdžana. Slijedi drugi vikend, od 24. do 26. svibnja i turnir broj 8 u Belgiji, uz sudjelovanje domaćina, nas i Estonije te treći vikend od 31. svibnja do 2. lipnja u Španjolskoj, turnir broj 10, uz sudjelovanje domaćina, Rumunjske i Hrvatske.

Final Four igra se u Češkoj, 15. i 16. lipnja.

Predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza Frane Žanić, koji je naravno nazočio sastanku, nakon njega je izjavio:

“Mislim da možemo biti zadovoljni što smo se i treću godinu zaredom uspjeli izboriti za domaćinstvo Final Four kod odbojkaša. Cilj nam je da naša muška reprezentacija na taj način osigura nastup u VNL Ligi nacija. Zapravo, željeli smo organizirati oba Final Foura, muški i ženski, ali kod odbojkašica to nije bilo moguće jer je već prije nekoliko mjeseci potpisan ugovor s Česima”, kazao je Žanić dodavši:

“Mislim da naša muška reprezentacija ima dovoljnu kvalitetu izboriti to finale koje bi nas odvelo na Challenger kup, odnosno kvalifikacije za VNL. Mi smo već do sada pokazali da smo ozbiljan strateški partner europske i svjetske odbojke, i to i dalje želimo biti, a primarni nam je cilj da zajedno uz odbojkaše pokušamo vratiti i žene u Top 20. Na tom putu mislim da je iduća godina Zlatne lige ključna. Mislim da je dobro što se ženski prvi turnir igra u Hrvatskoj, i što je raspored također jako dobar. Kod muškaraca će ionako sve stati u tu jednu utakmicu polufinala gdje očekujem da budemo pravi i da se konačno dokopamo kvalifikacija za VNL.”

Za podsjetnik na kraju, Turska i Ukrajina osvojile su Zlatnu ligu za muškarce i žene, dok je Srebrna liga završila trijumfima Latvije i Estonije u muškoj i ženskoj konkurenciji. Novak u ovom društvu je Island, njihove će muška i ženska reprezentacija imati svoj povijesni debi u Europskoj ligi 2024., obje u Srebrnoj ligi.

 

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Top