AktualnoReprezentacijeŽenska i muška U20 reprezentacija započele s pripremama za MEVZU

19/12/2023

Ženska i muška juniorska U20 odbojkaška reprezentacija Hrvatske krenule su s pripremama za MEVZA turnir, ujedno i kvalifikacije za juniorsko Europsko prvenstvo. Dva nova izbornika, Radočaj i Peris, s novim su elanom prionula poslu, odbojkašice na pripremama u staroj bazi Draš u Mariboru, a odbojkaši u zagrebačkom Domu odbojke.

Ivica Radočaj, donedavni pomoćnik Stojakoviću u kadetskoj reprezentaciji, još od 2015. godine, po prvi puta samostalno preuzima juniorsku selekciju.

»Nema tu puno nepoznanica, manje-više sve su te djevojke prošle i kroz našu kadetsku selekciju. U Mariboru smo, u našoj staroj bazi, do početka MEVZA turnira, do 3. siječnja. S nama u skupini su reprezentacije Izraela, Slovačke i Mađarske, u drugoj su skupini Slovenija, Češka, Austrija i Luksemburg. U tri dana, od 3.-5. siječnja, igraju se susreti po skupinama, a 6. i 7. siječnja polufinale i finale u koje ulaze prve dvije ekipe sustavom 1-2, 2-1. Samo prvakinje idu direktno na EP, dok ostatak ide u kvalifikacije u travnju.«

A cilj je…

»Cilj je pokušati se kvalificirati na EP već nakon ovog turnira. U našoj skupini mislim da nam je Slovačka najveći konkurent za prvo mjesto, a u drugoj skupini kao favorite vidim Češku i Sloveniju. Mi ćemo do početka turnira odigrati poneku trening utakmicu s nekom od reprezentacija koje su također na pripremama u Mariboru, a jedino za božićne blagdane ćemo nakratko djevojke pustiti kućama, dok ćemo novogodišnje blagdane odraditi u Mariboru«, rekao je Radočaj, koji vrlo uspješno brodi i kao trener u slovenskom Ankaranu, gdje ima također vrlo mladu ekipu i gdje je već sada osigurao ulazak u Prvu ligu.

Njegov kolega, Ratko Peris, koji je s odbojkašima Mladosti jesenski dio Superlige ‘zacementirao’ na prvom mjestu, bez poraza, i koji također ima iznimno mladi sastav, pripreme odrađuje u Zagrebu.

»Odigrat ćemo dva susreta ovaj tjedan s Mladosti, a slijedeći s gostima iz Odžaka, što će nam vjerujem dobro poslužiti kao priprema za turnir od kojega puno očekujemo. U skupini su nam Slovaci, Izraelci i Luksemburžani, u susjednoj su Slovenci, Česi, Mađari i Austrijanci. Želja je kao prvi direktno izboriti EP, no o tome je još prerano govoriti«, reći će na kraju iskusni internacionalac Ratko Peris koji se nakon 20-ak godina inozemstva prošle sezone vratio u Hrvatsku kao trener Mladosti, a sada je dobio priliku i kao izbornik U20 reprezentacije.

»Drago mi je zbog toga, ovo je novi izazov za mene i hvala čelnicima HOS-a koji su mi ukazali povjerenje, pogotovo predsjedniku Žaniću i stručnom tajniku Mariću.”

 

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Top