AktualnoReprezentacijeU 2. kolu MEVZA U20 turnira pobjeda hrvatskih juniora i poraz juniorki

04/01/2024

Nakon pobjede u pet setova nad Slovačkom u 1. kolu skupine A MEVZA kvalifikacijskog turnira za odlazak na Europsko prvenstvo, hrvatska muška U20 juniorska reprezentacija pobijedila je u 2. kolu i Izrael s 3:1 (25:21, 25:18, 19:25, 25:19) u meču koji je potrajao 94 minute.

Izbornik naše reprezentacije, Ratko Peris, u ovom je meču koristio sve igrače, a najučinkovitiji po poenima na kraju je bio Teo Mičetić s 23 poena. Ivan Dugandžić imao je 14 poena a Sven Jakopec 13, od kojih 5 blokom. Ivan Vuk dodao je 10, Gabriel Šunjo 9 (5 blokova) te Ivo Mustapić 4.

Naši su juniori ponovno dominirali u bloku s 15 poena (Izrael 7), imali su 52 poena u napadu (suparnik 48), dok su Izraelci bili opasniji na servisu s 10 as servisa (Hrvatska 6). Naša je reprezentacija u cijelom meču napravila 18 pogrešaka, Izrael 21.

Ratko Peris, hrvatski izbornik, po završetku meča je rekao:

„Bila nam je to jako važna utakmica da ostanemo u pobjedničkom nizu, nakon jučerašnje velike pobjede. Trebala nam je pobjeda kako bi praktički osigurali taj drugi krug. Moji su igrači doista odlično i počeli i završili utakmicu, taktički sve ispoštovali, bili agresivni. Ovo je doista momčadska pobjeda tako da sam jako zadovoljan kako se to sve do sada razvija. Dobro smo igrali u bloku, sa servisom smo ih dosta destabilizirali, ali i dobro igrali kontru što sam podcrtao da nam je ključ uspjeha, jer oni imaju dobre napadače. Mladići su motivirani, u turniru su 100% i nadam se da ćemo tako nastaviti i sutra, još jednom pobjedom pa da vidimo do kuda možemo.“

Posljednjeg dana igranja po skupinama, u petak 5. siječnja, Hrvatska u 11.00 sati igra protiv Luksemburga.

 

Za razliku od juniora koji trenutno imaju skor 2-0, juniorke su nakon pobjede od 3:0 nad Izraelom prvoga dana poražene sada od Slovačke 1:3 (22:25, 22:25, 25:19, 21:25) u susretu koji je trajao 111 minuta, i u kojem su naše odbojkašice imale 22 pogreške (25 Slovačka).

Hrvatska je dominirala na bloku s 15 poena (6 Slovačka), a suparnice u poenima u napadu (57-43) te servisu (9-7), a imale su i bolji prijem servisa (29-24%), što se pokazalo ključnim pa je izbornik Ivica Radočaj nakon utakmice konstatirao:

„Nije bio naš dan, imali smo velikih poteškoća tijekom cijele utakmice na prijemu, samim time i u organizaciji napada. Slovačka nas je agresivnim servisom udaljila od mreže, dobro su radili blok-obrana, i nismo se tu najbolje snašli. Počeli smo psihološki padati, uvukla se nesigurnost u igračice. U trećem smo setu ulaskom Lijić i Stošić malo promijenili ritam, i vratili utakmicu u egal. Žao nam je drugog seta, jer nakon našeg vodstva od 17:12 došlo je do velikog pada u igri gdje su nas protivnice stigle i na kraju završile set. Treći smo dobili ali u četvrtom jednostavno nismo uspjeli ponovno pronaći pravi ritam na prijemu i tu smo se jako patili u napadu. Nismo dobro odgovorili niti obrambeno, i utakmica je otišla na njihovu stranu. Slijedeći je susret protiv Mađarske što nam donosi polufinale tako da se moramo dobro za to pripremiti. Volje, znanja i snage za to imamo!“

Ana Burilović sa 17 poena (4 asa) najučinkovitija u našim redovima, Tonka Bošnjak dodala je 14, a Mara Štiglić 13 (3 bloka). Aurora Papac napravila je 7 poena (4 blokom), Bianka Listeš Lulić 6, Kate Lijić i Petra Brkičić po 3 te po 1 poen Klara Kruhonja i Antea Perić.

Hrvatska sutra (petak, 5. siječnja) igra posljednji susret u skupini B protiv Mađarske u 11.00 sati.

 

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Top