AktualnoReprezentacijePobjedama hrvatski juniori i juniorke izborili polufinala na MEVZA U20 turnirima

05/01/2024

Pobjedama vrijednim polufinala su obje hrvatske juniorske selekcije okončale treći dan U20 kvalifikacijskog MEVZA turnira za odlazak na Europsko prvenstvo. Odbojkašice su s 3:0 (18, 21, 22) pobijedile Mađarsku nakon samo 76 minuta igre, pokazavši da je dan ranije poraz od 1:3 protiv Slovačke bio samo njihov loš dan.  Ponovno su naše juniorke bile dominantna na bloku, s 11 poena prema 7 Mađarica, u poenima u napadu (44-35) te bolje i u prijemu servisa (32-30%). U as servisima obje ekipe izjednačene, po 4 s obje strane, ali i također po 16 pogrešaka na svakoj strani.

Kod hrvatske reprezentacije Ana Burilović i Tonka Bošnjak napravile su po 16 poena, Mara Štiglić dodala je 11 (3 bloka), Aurora Papac 8 (3 bloka), Bianka Lulić 6 te po 1 Maša Mlinar i Lana Sesar.

Izbornik naše U20 reprezentacije Ivica Radočaj sretan je rekao na kraju:

„Sada smo za razliku od prethodnog dana odigrali jednu pravu natjecateljsku utakmicu vrijednu ulaska u polufinale. Nakon pripreme utakmice i taktičkog dogovora djevojke su se apsolutno držale svega toga. Odličnim servisom smo odvojili Mađarice od mreže, blok obrana je funkcionirala savršeno, samim time bila je bolja i distribucija lopti, a onda je i u napadu lakše. Niti jednog trenutka nije bilo upitno tko će pobijediti. U trenucima kada bi možda malo pao ritam djevojke s klupe donijele bi onaj pozitivan imput tako da smo na kraju slavili s maksimalnih 3:0 što nam je donijelo prvo mjesto u skupini pred sutrašnje polufinale. S ovakvom igrom i energijom zapravo je nebitno protiv koga igramo, važno je da pokušamo ispuniti primarni cilj, a to je prvim mjestom na ovom turniru osigurati već sada EP, bez dodatnih kvalifikacija.“

 

Juniori su se još brže, za nevjerojatne 54 minute, lako ‘obračunali’ s reprezentacijom Luksemburga, pobijedivši s maksimalnih 3:0 (13, 16, 10), u meču koji je zapravo bio jednosmjerna ulica. Iako su već dan ranije osigurali polufinale, ovom su pobjedom, trećom u nizu, što je već samo po sebi veliki uspjeh, hrvatski juniori prvim mjestom u skupini pokazali da su i oni blizu ostvarenja cilja, a to je prvo mjesto na turniru i direktan plasman na EP. U svakom slučaju, obje naše selekcije su već sada, nakon razigravanja po skupinama, osigurale dodatne kvalifikacije za EP.

Dominacije naše U20 muške selekcije možda se najbolje pokazuje statistički u broju poena u napadu, čak 41 prema 14 suparnika! Također, Hrvatska je imala čak 11 poena as servisom, Luksemburg tek 3, prijem servisa 45-27% na našu stranu. U bloku momčadi slične, Hrvatska 4, Luksemburg 3, a zanimljivo, tek su u neforsiranim pogreškama momčadi izjednačene, po 19 s obje strane. Uz dodatak da je naš izbornik Ratko Peris u ovom meču ponovno svima dao priliku igrati, a igračima koji su do sada manje igrali dao je veću minutažu.

Poslije ovog brzopoteznog susreta koji je potrajao skoro kao i zagrijavanje uoči meča izbornik Ratko Peris zadovoljno je konstatirao:

„Treća pobjeda u nizu u skupini, vrlo važna da bi potvrdili ono što smo si ranije zadali, a to je prvo mjesto. Uspjeli smo čak malo i odmoriti momčad pred subotnje polufinale jer sam one koji su više igrali u prve dvije utakmice ostavio duže na klupi, a priliku dao onima koji su do tada manje igrali. Bili smo ponovno na vrlo visokom nivou, agresivni i koncentrirani, tako da smo odradili posao na najbolji mogući način. Htio bih ujedno čestitati cijeloj momčadi, momci su 100% u turniru, tijelom i glavama, s velikom pozitivom, tako da se nadam i daljnjim pobjedama. Zahvala igračima na borbenosti i požrtvovnosti, ali nećemo stati još tu, idemo hrabro dalje!“

Hrvatska ženska i muška reprezentacija u polufinalu odmjeriti će snage s reprezentacijama Austrije. Muški će u Puchovu igrati u 16:00 sati, dok će djevojke prolazak u finale pokušat izborit u Mariboru u 18:30.

 

 

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Top