AktualnoReprezentacijeHrvatska ženska juniorska reprezentacija u finalu MEVZA turnira, juniori igraju za 3. mjesto

07/01/2024

Nakon subotnjih polufinalnih susreta na U20 MEVZA kvalifikacijskim turnirima za odlazak na Europsko prvenstvo, u kojima su naša juniorska ženska i muška reprezentacija igrale protiv Austrije u Sloveniji i Slovačkoj, poznati su nedjeljni finalisti.

Hrvatske su juniorke s 3:0 (16, 12, 14) u Mariboru pobijedile Austriju u meču koji je trajao vrlo kratko, tek 59 minuta, što dovoljno govori o dominaciji naše U20 selekcije kojoj mnogi stručnjaci predviđaju svijetlu budućnost. Juniori su pak u slovačkom Puchovu poraženi od austrijskih vršnjaka s 0:3 (23, 21, 14) nakon 70 minuta igre.

Naše su odbojkašice dominirale u polufinalu, bile bolje u svim segmentima igre, a posebno ponovno u bloku (7-1), poenima u napadu (44-22), servisu (9-3), prijemu servisa (41-26%), a i manje su griješile (16-18).

Austrijanke su pokušale nešto u trećem setu, povele 8:3, no na kraju su ostvarile tek 14 poena.

Ana Burilović sa 17 poena najučinkovitija u našim redovima, Tonka Bošnjak dodala je 11, a Aurora Papac 10 (3 bloka). Mara Štiglić postigla je 8 poena, Bianka Lulić 7 (2 asa), a Kate Lijić 4, od kojih tri as servisa.

Izbornik Ivica Radočaj, kojem je ovo prvi puta na turniru da samostalno vodi ovu selekciju, zadovoljno je nakon utakmice rekao:

»Vrhunski odrađena utakmica. Ponovno smo se odlično taktički pripremili, anulirali sve njihove prednosti i razotkrili sve njihove nedostatke. Djevojke su se držale dogovora, bile iznimno fokusirane na svaki poen. Bile su ‘gladne’ svakog idućeg poena, i to je rezultiralo ovom na kraju jednostavnom pobjedom. Ovu ekipu i inače krasi veliko zajedništvo  i prijateljstvo, i to se vidi na terenu. Preostaje nam u nedjelju još taj jedan korak, finale s domaćinom Slovenijom, i nadamo se najboljem.«

 

Juniorska U20 selekcija nije nažalost uspjela zabilježiti i četvrtu pobjedu u nizu, morali su priznati poraz objektivno jačim Austrijancima koji su bolje blokirali (6-4), te pogotovo servirali (9-3). Shodno tome je naš prijem servisa bio slabiji (49-59%), dok smo u poenima u napadu bili učinkovitiji (39-34). No, 22 pogreške u tri seta (14 na servisu!), od čega čak 14 u trećem setu, pokazatelj su određene nervoze, dekoncentracije i neiskustva u našoj igri, jer su suparnici tu imali tek 13 neforsiranih pogrešaka!

Ivan Vuk s 12 poena najučinkovitiji u našim redovima,  Teo Mičetić iza njega s 9, pa slijede Ivan Dugandžić, Gabrijel Šunjo i Ivan Pejanović s po 5 te Sven Jakopec i Ivan Mustapić sa 4 i Dino Šoš s 1 poenom.

Ratko Peris, izbornik naših juniora, nakon susreta je konstatirao:

»Od početka do kraja utakmica je išla u jednom smjeru, Austrija je u svim elementima bila bolja, pogotovo servis, blok, obrana. Tu su nam radili razliku. Dobro je to organizirana momčad, fizički vrlo visoka i jaka, tako da smo imali dosta problema s njima, pogotovo s prijemom servisa, a i puno smo mi griješili na servisu, Ali, nemam nikome što zamjeriti, to su mladi dečki od kojih mnogi niti ne igraju dovoljno u svojim klubovima i definitivno im nedostaje iskustva. Možda su čak i previše htjeli u ovom susretu, pa je nažalost tako ispalo. No, glave gore, ostaje još utakmica za treće mjesto s Izraelom, moramo se posložiti kako bi to odradili na najbolji mogući način na kraju.«

U nedjelju hrvatski juniori igraju u Puchovu za 3. mjesto protiv Izraela u 14.00 sati, što znači da su već sada osigurali kvalifikacije za EP, dok u Mariboru naše juniorke igraju za prvo mjesto koje direktno vodi na EP protiv Slovenije u 16.30 sati.

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Top