AktualnoReprezentacijeHrvatske juniorke osvojile MEVZA turnir i plasirale se na EP, juniori kao četvrti idu u kvalifikacije

07/01/2024

Hrvatska ženska juniorska U20 reprezentacija još nas je jednom učinila silno ponosnima. U finalu su Srednjeuropskog MEVZA turnira u Mariboru, u odličnoj partiji, pobijedile domaćina Sloveniju s 3:1 (25:20, 25:12, 17:25, 25:18) i plasirale se tako direktno na Europsko prvenstvo ovoga ljeta!

Naše juniorke su u 97 minuta igre pokazale veliku kvalitetu i dominaciju, naročito na servisu, koji je bio naše najjače oružje. S 13 as servisa (uz 9 pogrešaka) totalno su poremetile igru domaće ekipe, koja je posljedično stoga bila i slabija u prijemu servisa, 39% prema naših 48% pozitivnog prijema servisa. Također, naše su juniorke bile bolje i u poenima u napadu s 50 poena prema 41 Slovenki, koje su pak imale 8 poena u bloku, a mi sedam. U pogreškama obje ekipe također vrlo slične, Hrvatska 21, a Slovenija 22 pogreške.

U hrvatskim redovima Mara Štiglić s 19 poena najučinkovitija, uz 3 asa i 2 bloka, Ana Burilović dodala je 16 (4 asa), a Tonka Bošnjak 15 poena (2 asa). Aurora Papac napravila je 11 poena (3 bloka), Bianka Lulić 6, a Kate Lijić 2 poena.

Ivica Ico Radočaj, novi izbornik ove iznimno nadarene U20 reprezentacije koja je lani bila peta na Svjetskom prvenstvu, i s kojom je on nastavio s niskom sjajnih rezultata, nakon posljednjeg meča na turniru u Mariboru sretan je konstatirao:

»Ponovno jedna vrhunski odigrana utakmica s naše strane. Dobro smo skautirali ekipu Slovenije i držali se svega dogovorenog. Prvi smo set prelomili s nekoliko odličnih servisa te blok obrana, a u drugom setu, koji je bio možda i naš najbolji set na ovom turniru, potpuno smo deklasirali Sloveniju. Sve što smo zamislili nam je polazilo za rukom. Ali, nakon tako lako dobivenog drugog seta dogodio se određeni pad u trećem. U jednoj rotaciji nam jer Slovenija pobjegla, napravila određenu razliku, koju do kraja nismo uspjeli stići. No, prije početka četvrtog seta smo se smirili i dogovorili da samo odigramo fokusirano kao i u prva dva seta. Igrao se poen za poen do polovice seta, a  nakon toga Maša Mlinar s klupe daje dodatni imput – servis, obrana, i tu smo se odvojili i set mirno priveli kraju.«

Na kraju je izbornik još dodao:

»Htio bih se zahvaliti Savezu na ukazanom povjerenju jer ovo je bio moj trenerski debi na klupi reprezentacije, koji je ispao vrlo uspješan. Svakako to ne bilo tako bez mog stručnog stožera, jer sve radimo zajedno. Tu je pomoćni trener Goran Zec, kondicijska trenerica Dorotea Jerbić, fizioterapeut Rene Mezak, statističar Branislav Rupnjak i Iva Bule kao team managerica. Ove djevojke imaju veliko zajedništvo a i u posljednjih dva tjedna koliko smo bili na pripremama stvorila se među svima nama pozitivna kemija i povjerenje u ono što radimo. Mislim da se za ovu generaciju, ali i za budućnost hrvatske odbojke, ne treba bojati.«

Da doista nema straha za budućnost ovih sjajnih mladih odbojkašica dokaz su i pojedinačne nagrade koje su osvojile: Ana Burilović je MVP turnira, Kate Lijić najbolja organizatorica igre, a Carla Stošić najbolji libero.

 

Juniorska muška U20 reprezentacija Hrvatske je poražena u susretu za treće mjesto na MEVZA turniru u slovačkom Puchovu, ujedno i kvalifikacijama za Europsko prvenstvo ove godine. Bolji od naših juniora bili su vršnjaci iz Izraela koji su pobijedili s 3:0 (15, 19, 19) nakon 67 minuta igre. No, četvrtim osvojenim mjestom naša je reprezentacija stekla pravo na dodatne proljetne kvalifikacije.

Hrvatska je u sva tri seta vodila negdje do polovice seta, a onda bi Izraelci preuzeli igru u svoje ruke. Bili su bolji u bloku (10-7), poenima u napadu (34-30), servisu (6-2) i prijemu servisa (53-47%), a posebno se u našim redovima ponovno ističu pogreške, čak 25 s naše strane, dok su ih Izraelci ukupno imali 14.

Ivan Vuk s 12 poena jedni dvocifreni po broju poena, Ivan Dugandžić dodao je 6, Marin Rupčić, Sven Jakopec i Ivo Mustapić po 4, Gabrijel Šunjo i Ivan Pejanović 3, Dino Šoš 2 te Luka Buljat 1 poen.

Izbornik U20 reprezentacije Ratko Peris nakon posljednjeg je susreta rekao:

»Bila je velika borba, dečki su htjeli pobijediti ali bilo je previše pogrešaka na servisu i prijemu servisa. Nismo zato mogli razviti igru s centrima. Iako to nerado govorim, da ne ispadne alibi, ali naš najbolji igrač Teo Mičetić  bio je bolestan posljednjih dana što nam je bio veliki hendikep. U subotu je još pokušao igrati, ali nije išlo, dok u nedjelju nije niti mogao ući u igru. A bez njega kao prvog korektora, koji radi najviše poena, nismo mogli puno toga napraviti. Nažalost, ispada da nismo imali sreće u polufinalu i finalu. No, osnovni je cilj ostvaren, bili smo prvi u skupini i osigurali dodatne kvalifikacije za EP. Nadam se samo da će ovi juniori imati dosta prilike igrati u svojim klubovima u drugom dijelu sezone, što bi nam puno značilo jer bi u tom slučaju došli u dobroj igračkoj formi pred te dodatne kvalifikacije kako bi napravili posao do kraja.«

 

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Top