AktualnoReprezentacijeIgor Juričić novi je izbornik hrvatske muške reprezentacije

21/03/2024

Nakon sporazumnog raskida s donedavnim izbornikom hrvatske muške odbojkaške reprezentacije, Francuzom Cedricom Enardom, kojeg su nam ‘oteli’ Turci, u Hrvatskom odbojkaškom savezu nisu dugo čekali pronaći pravog čovjeka za klupu prvog nacionalnog tima. Ionako su s njim već nekoliko puta do sada bili u kontaktu po tom pitanju.

Dakle, novi je izbornik Hrvatske Igor Juričić, rođen 7. studenoga 1974. godine, Riječanin koji je od 1995. do 1999. godine igrao u Mladosti, na poziciji srednjeg blokera (202 cm) odakle je krenuo u odličnu igračku, a kasnije još bolju trenersku karijeru. Igrao je u Poljskoj, Austriji, Italiji i Francuskoj, gdje je okončao karijeru u 37-oj godini, a onda krenuo u trenerske vode od 2013. godine. Najprije Francuska, pa Belgija, Rusija i Grčka, da bi se posljednje dvije godine skrasio u Poljskoj, u kojoj je odbojka nacionalni sport, u redovima Trefla iz Gdanska. Uzgred, u toj povijesno poznatoj poljskoj luci našla se i mala CRO skupina sportaša, uz Juričića u odbojci tu je Žan Tabak kao trener košarkaša te nogometaš Mario Maloča.

Igor Juričić će nakon dvije godine i dva play offa s Treflom na jesen potražiti novu sredinu.

„Završava ciklus koji sam tu započeo, dosta igrača odlazi, a i klub mijenja svoju dosadašnju politiku podrške mladima, tako da se rastajemo. Napravili smo velike stvari, kakve se od nas nisu niti očekivale, jer smo s mladim i još neafirmiranim igračima, od 1999. do 2002. godište, bili peti, a primjerice, naš je budžet 12. u ligi, od 16 klubova. Zasada još ne znam gdje ću slijedeće sezone, ponuda ima, treba ih odvagnuti, ne žurim s time,“ kaže Igor Juričić, poznat kao vrlo studiozan trener, koji je ‘zanat pekao’ u dvije iznimno odbojkaški jake zemlje, Rusiji i Poljskoj.

No, to je njegov klupski posao, a sada će zasjesti i na izborničku poziciju u svojoj zemlji, u Hrvatskoj. Koliko poznaje domaće odbojkaške prilike, igrače, klubove, Superligu…?

„Iskreno, Hrvatsku ligu sam slabije pratio, no dobro poznajem sve hrvatske reprezentativce koji igraju u inozemstvu. Drago mi je da su se konačno posložile neke stvari da mogu prihvatiti poziv da budem hrvatski izbornik. Dugo sam vani, 20-ak godine, tako da često znam reći da niti sam Francuz u Francuskoj, niti sam Hrvat u Hrvatskoj. Ali sam zato naučio puno toga, i to znanje želim prenijeti našim igračima. Ambiciozan sam, pratim hrvatsku reprezentaciju, i vidim napredak. I znam kako još sve to poboljšati, imam viziju. Razgovaram s igračima, i s potencijalnim stručnim stožerom, koji će činiti hrvatski treneri. O imenima još ne bi, prerano je, a mogu tek reći da će mi prvi pomoćnik i analitičar biti Ratko Peris, trener Mladosti s kojim se znam dugi niz godina i koji je kao i ja radio dugo u Francuskoj. Svi pričaju o kultu reprezentacije, i slažem se s time svakako, ali se za to definitivno moraju stvoriti pravi uvjeti. Jer, ako ćemo mi kao igrači i stožer biti zadovoljni, onda će i reprezentacija profitirati.“

Bivšeg izbornika Enarda također dobro poznajete.

„Naravno, radili smo u Francuskoj, ali smo dva različita mentaliteta. S njim se vidio napredak, ali ja ću pokušati napraviti još veći iskorak u organizaciji. Kažem, dugo sam vani, Balkanac je već pomalo izašao iz mene, skloniji sam disciplini u radu i dobroj organizaciji igre.“

Ovo nas ljeto očekuje nastup u Zlatnoj skupini Europske lige te Final Four u Osijeku polovicom lipnja, a u kolovozu kvalifikacije za EP u Osijeku. Kako ste zamislili pripreme?

„Malo je vremena, zato ćemo dosta paralelno raditi i na individualnom planu, jer je puno tu mladih igrača s kojima treba još dosta tehnički raditi. Cilj je igrati finale Zlatne lige te osigurati time i Challenger kup kao odskočnu dasku za Ligu nacija. Tek nakon toga slijede kvalifikacije za Europsko prvenstvo, o čemu još ne razmišljam. Idemo korak po korak. Ne razmišljam toliko o cilju koliko o procesu. Dakle, prvo je okupljanje početkom svibnja u Mariboru. I to s najjačim sastavom. Želim u toj prvoj fazi kroz igranje u skupini igračima objasniti svoju viziju igre, i želim da se do Final Foura pokušamo na to adaptirati. Neće biti lako, igračima sezone završavaju krajem travnja i odmah uskaču u reprezentativne obveze, zato ćemo pokušati napraviti tako pripreme da ipak imaju vrijeme i za oporavak. Nadam se njihovoj punoj ozbiljnosti i predanosti, zato mi u toj prvoj fazi trebaju iskusni igrači koji će izgurati cilj“ kazao je na kraju novi izbornik, zahvaljujući i obitelji koja mu je podrška svo ovo vrijeme profesionalnog bavljenja odbojkom, i koji su uvijek uz njega. Uostalom, supruga je nekada također bila odbojkašica, Osječanka koja je igrala u Rijeci, u danima kada je taj klub osvajao trofeje.

Igor je definitivno pravo rješenje za klupu hrvatske reprezentacije, studiozan trener koji odbojku živi punim plućima, i koji se od nje odmara, baš poput jednog našeg drugog velikog trenerskog erudite, vaterpolo maga Ratka Rudića, baveći se slikarstvom, ili obilazeći muzeje.

„To je krasan spoj, umjetnost, obitelj i sport“,

kaže novi hrvatski odbojkaški izbornik Igor Juričić.

 

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Top