AktualnoReprezentacijeLjeto je rezervirano za reprezentaciju

10/04/2024

U domaćoj odbojkaškoj Superligi, u obje konkurencije, muškoj i ženskoj, na rasporedu su polufinalni susreti. Zanimljiva sezona ulazi u svoj finiš, koji prema rasporedu završava 8-9. svibnja, kada su predviđene eventualno pete i posljednje utakmice finala.

No, odmah s krajem klupske sezone starta reprezentativna, jer pred našim muškim i ženskim izabranim A vrstama, ali i mlađe dobnim, dugo je i prilično zahtjevno ljeto.

Tako muška seniorska reprezentacija kreće s pripremama, pod vodstvom novog izbornika Igora Juričića, već 5. svibnja u staroj bazi Draš u Mariboru. Team manager muške selekcije, bivši reprezentativac Ivan Raič kaže da će u Mariboru biti sve do 15. svibnja, ali i da odmah na početku priprema neće startati u kompletnom sastavu jer neki od naših igrača tada još imaju klupske obveze.

Prva službena utakmica je 17. svibnja u Tampereu protiv Finske, u Zlatnoj skupini Europske lige, sutradan protiv Belgije. Vikend kasnije, 24. svibnja, Hrvatska u Rumunjskoj igra protiv domaćina a sutradan protiv Portugala.

Potom, 31. svibnja, 31. u Osijeku Hrvatska dočekuje Sjevernu Makedoniju, a 2. lipnja Španjolsku. Zatim slijede dva tjedna priprema za Final Four, kojem je Hrvatska domaćin u Osijeku, samim time i siguran sudionik završnice, iznimno važne jer se kroz finale stječe pravo igranja na Challenger kupu od 3-7. srpnja, na kojem se vadi viza za prestižnu Ligu nacija.

Našu mušku reprezentaciju krajem kolovoza očekuju i dva susreta kvalifikacija za EP, 24/25. kolovoza u Estoniji protiv domaćina te 28/29. s Izraelom u Osijeku.

Uz izbornika Igora Juričića njegov najuži sručni stožer čine Ratko Peris kao prvi asistent, Dragan Lujić kao kondicijski trener, fizioterapeut Luka Penga, statističar Michal Wrzeszcz i team manager Ivan Raič.

Novi izbornik ženske reprezentacije, Igor Arbutina, također će imati puno posla tijekom ljeta, pa su pripreme i te kako važne da se što prije pronađe ‘ kemija’ unutar selekcije. Zato kreću vrlo rano s pripremama, već 22. travnja, u Mariboru, ali u nekompletnom sastavu jer će mnogim igračicama tada tek završavati klupske sezone.

U Mariboru će naše reprezentativke biti do 9. svibnja, nakon toga su u planu dva prijateljska ogleda sa Slovenijom, a reprezentacija tada seli u Osijek gdje ih očekuje prvi turnir u Zlatnoj skupini Europske lige. Kreće se najprije protiv Azerbajdžana 17. svibnja, te Slovačke dva dana kasnije. Potom u Beverenu 25. svibnja igraju protiv Estonije, a 26. protiv domaćina Belgije. Treći je turnir u Špnjolskoj, na koji idu direktno iz Belgije, i na kojem naša izabrana vrsta 31. svibnja igra protiv domaćina, a 1. lipnja protiv Rumunjske. Final Four je u Češkoj, 15-16. lipnja.

Uz izbornika Igora Arbutinu njegov najuži sručni stožer čine Ivica Radočaj kao prvi asistent, Sanja Gamma kao drugi asistent, Nikolina Prce kao kondicijska trenerica, fizioterapeut Francesco Gatti, statističar Sebastian Mavrič i team manager Ivan Donald Marić.

Kvalifikacije za EP dogodine naše reprezentativke započinju 17/18. kolovoza na gostovanju kod Kosova, dok 24/25. kolovoza ugošćujemo Rumunjsku.

MUŠKA SENIORSKA REPREZENTACIJA:

Dizači: Petar Višić, Bernard Bakonji, Ivo Mustapić

Dijagonale: Petar Đirlić, Tomislav Mitrašinović

Primači: Filip Šestan, Marko Sedlaček, Ivan Zeljković, Roko Vlašić, Ante Kulušić

Srednji blokeri: Kruno Nikačević, Sven Jakopec, Gabriel Šunjo, Gabrijel Cvanciger

Liberi: Hrvoje Pervan, Tino Busak Vidaković, Marko Repek

 

ŽENSKA SENIORSKA REPREZENTACIJA

Dizači: Lea Deak, Karla Antunović

Primači: Josipa Marković, Leonarda Grabić, Ana Burilović, Dijana Karatović, Mara Štiglić

Dijagonale: Mika Grbavica, Nina Strize, Andrea Mihaljević

Srednji blokeri: Martina Šamadan, Božana Butigan, Ema Strunjak, Mirta Freund, Viktoria Ana Trcol

Liberi: Izabela Štimac, Matea Smoljan

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Top