AktualnoReprezentacijeZlatna europska ligaFilip Šestan najavljuje drugi turnir Zlatne europske lige koji se igra u Rumunjskoj

23/05/2024

Nakon sjajnih uvodnih pobjeda na otvaranju Zlatne europske lige, protiv domaćina Finske te Belgije, s po 3:1, hrvatske odbojkaške reprezentativce čeka novo putovanje i nova dva susreta. U Rumunjskoj ih u petak 24. svibnja od 18.30 sati čekaju domaćini, dan kasnije u istom terminu Portugalci. Posljednja dva susreta, 2019. i 2018. godine Portugal je bio bolji, a i od Rumunjske smo prošle godine izgubili u pet setova u play off-u osmine finala europskog prvenstva.

No, to je statistika, uostalom niti Fince nismo do sada nikada pobijedili u službenim susretima. Naši se igrači ionako ne opterećuju tim statističkim podacima, igraju, kako ističu svi uglas, »da pobijede u svakoj utakmici«.

Hrvatska reprezentacija ima tu ’komociju’ da je siguran sudionik Final Four-a sredinom lipnja u Osijeku, bez obzira na bodovni saldo, ali niti o tome igrači ne razmišljaju, niti misle da im je tako, bez nekog opterećenja, lakše igrati.

»Ne zamaramo se time, ionako kada utakmica krene o tome ne razmišljaš, već želiš pobijediti«, kaže Filip Šestan, jedan od naših najiskusnijih odbojkaša, primač-pucač koji je godinama nezamjenjivi dio naše izabrane vrste.

Filip je u svojoj bogatoj karijeri promijenio dosta klubova otkako je prije deset godina otišao iz Zadra, a četiri godine je odigrao baš u Rumunjskoj gdje je ostavio značajnog traga.

»Poznajem rumunjsku odbojku i njihove igrače dosta dobro, i veselim se ponovnom povratku tamo. Znamo već podosta o suparnicima, domaćin ima dobar roster, širinu i na klupi, ali mi se time ne opterećujemo. Imamo dobru atmosferu u momčadi, pogotovo nakon dvije pobjede u Finskoj, i želimo nastaviti u istom ritmu.«

Kada već spominjete Finsku, ta su dva susreta nakon kratkotrajnih priprema postavile dosta visoke standarde vaše igre.

»Čak smo se i mi na neki način malo iznenadili, jer nije bilo rezultatske presije. Ali da, dobro smo odigrali, malo slabije ušli u prve setove a onda se stabilizirali i riješili to u našu korist. Nismo puno griješili, a to je posljedica toga što se već dobro poznajemo svi, što smo dugo u reprezentaciji.«

Ipak, novi je izbornik, njega niste poznavali.

»Ne, i mogu reći da u ovom uvodnom dijelu imam izrazito pozitivno mišljenje o njemu. Odmah na početku nam je predstavio svoju viziju kako bi htio da reprezentacija igra i izgleda, posebice inzistira na obrani i zaštiti bloka, no to zapravo i nije neka novost s kojom se kao igrači srećemo. Puno nas slično igra i u klubovima.«

Što se kluba tiče, Filip će francuski Chaumont zamijeniti slijedeće sezone češkim Karlovarskim.

»Sezona u Francuskoj je bila nekako ’šarena’, bili smo prvi u regularnom dijelu a onda pali u play off-u u polufinalu. Dosta smo se mijenjali na poziciji primača-pucača, tako da sam zapravo pun želje i volje došao na reprezentativne pripreme jer sam se zaželio kontinuiteta igara«, rekao je na kraju Filip Šestan s priprema u Mariboru, gdje im je kaže sve na dispoziciji, pred put u Rumunjsku.

 

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Top