AktualnoReprezentacijeZlatna europska ligaHrvatske odbojkašice treći turnir Zlatne skupine Europske lige igraju u Španjolskoj

30/05/2024

Hrvatska ženska odbojkaška reprezentacija, koja je lani igrala u Ligi nacija, što je ostvarila plasmanom na final Fouru Zlatne skupine Europske lige i kasnijim trijumfom u Challenger kupu, pred treći turnir ovogodišnje Europske lige je na petoj poziciji sa skorom 2-2.

Pred našim su djevojkama dvije utakmice u Gijonu, u petak 31. svibnja od 20.00 sati protiv domaćina Španjolske te sutradan, u subotu od 17.00 sati protiv Rumunjske koja je sa skorom 3-1 trenutno četvrta, dakle u krugu Final Foura.

Posljednji međusobni susret Europske lige završio je pobjedom Hrvatske nad Španjolskom od 3:1, 2021. godine, dok nas je Rumunjska s 3:1 pobijedila lani na Europskom prvenstvu.

Naša nova mlada izabrana vrsta, s novim izbornikom i stručnim stožerom, nakon drugog turnira u Belgiji odmah je produžila za Španjolsku, odakle nam je jedna od naših stožernih igračica, iako je tek 2003. godište, kazala:

»Dobro treniramo i sve s puno optimizma očekujemo ta dva susreta u kojima želimo pobijediti. Svima nam je ogromna želja dokazati se i izboriti Final Four. Uz dvije pobjede na ovom turniru mislim da to i možemo ostvariti.«

Vrlo ambiciozno razmišljanje mlade korektorice koja je s Mladosti ove godine osvojila dvostruku krunu, i koja će svoju igračku karijeru nastaviti u inozemstvu.

»Potpisala sam za grčki Thiras s otoka Santorinija koji ove sezone ima visoke ambicije u kojima sam se i našla. Promijenili su dosta prošlogodišnji sastav, žele ući u domaći Final Four, igraju u Europi… Mislim da će biti zanimljivo, a već mi je ponešto o klubu i ligi ispričala i moja reprezentativna suigračica Martina Šamadan, koja iga u Panathinaikosu i s kojom ću se susretati preko mreže.«

A do tada reprezentativni fokus.

»Nova je ekipa, ima dosta djevojaka iz domaće lige, s nedovoljno iskustva, zato i imamo takove oscilacije tijekom utakmica. No, iz dana u dan to izgleda bolje i svi vjerujemo da smo na pravom putu. Ono što nas je od starta odredilo na neki način je utakmica protiv Azerbajdžana koju smo izgubile. Previše smo htjele u tom susretu i pukle na kraju. No, to je taj danas neiskustvu, u postavi imamo igračice koje nemaju puno niti prvoligaških utakmica u toj ulozi u rukama. A greške, one su sastavni dio tog naše odrastanja, iako i tu postoje razlike. Recimo, protiv Belgije smo išli svjesno u rizik, jer je to vrlo jaka reprezentacija, pa su onda i pogreške moguće, dok recimo protiv Estonije to nije bilo potrebno jer je slabija reprezentacija.«

Osim novih igračica tu je novi izbornik i stručni stožer.

»Polaku se svi upoznajemo, jako sam zadovoljna komunikacijom koju svi imamo, i atmosferom. Recimo, puno se ugodnije osjećam sada u reprezentaciji nego lani. Nadamo se da će iz toga proizaći i rezultati, već ovog vikenda u Španjolskoj, i da uz dvije pobjede i mi možemo do Final Foura kao i naši odbojkaši«, za kraj će ljevoruka Andrea Mihaljević koja je, prema vlastitom priznanju, posljednji puta duži odmor imala lani usred ljeta – dva tjedna.

»Ali, ne žalim se, velike su još stvari pred nama, nema odmora!«

 

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Top