AktualnoReprezentacijeZlatna europska ligaPobjedom nad Španjolskom Hrvatska je prva u Zlatnoj europskoj ligi

02/06/2024

U posljednjih pet susreta, od 2022. godine naovamo, Hrvatska je sa Španjolcima imala skor 5-0. A sada ima i šest pobjeda u nizu… Jednostavno, prejaki su naši za vrlo dobre Španjolce, bilo je 3:0 (25, 22, 23) nakon 97 minuta igre. Ovom pobjedom naši su sa skorom 6-0 kao jedina neporažena momčad osvojili prvo mjesto u Zlatnoj europskoj ligi, i sada mogu mirno čekati Final Four, također u Osijeku, za dva tjedna.

Prvi set izjednačen u punom smislu te riječi, jer niti jedan suparnik nije imao prednost veću od 2 poena. Španjolci su prvi došli do set lopte (24:23 i 25:24) ali s tri poena u nizu, od kojih treba apostrofirati blok Jakopeca i as za kraj Zeljkovića, Hrvatska osvaja taj period igre.

Drugi vrlo sličan, s time da su gosti vodili više puta i s 3 poena. Posljednji su puta vodili sa 20:18, a Hrvatska serijom 3-0 konačno preuzima inicijativu. Nakon 22:22 opet su posljednja tri poena naših ruku djelo, a set završavamo blokom.

No, Španjolci, koji su još gajili neke nade u Final Four ne predaju se, u trećem setu su bacili sve karte na to da osvoje set. Nakon našeg vodstva od 6:3 serijom 4-0 odlaze na 7:6, a ubrzo i serijom 3-0 na 10:7. Od početka Hrvatska igra nekako u nižoj brzini, nema onog elana koji ih je pratio u dosadašnjim mečevima. Izbornik Juričić pokušava stoga dobiti potrebnu energiju nekim izmjenama, pa su u igru ulazili i Šestan, i Cvanciger, i Vlašić…

Sredinom seta konsolidiraju se naši redovi, pa nakon 11:8 za Španjolsku uzvraćamo serijom 4-0 za naše vodstvo od 12:11. Ali, ovaj je set posljednja šansa Španjolcima da ostanu u meču pa još pojačavaju tempo, i utakmica je stalno u egalu. Do finiša utakmice, u kojih Hrvatska ulazi sa 20:19 a Španjolci traže minutu odmora ne bi li konsolidirali redove. I još jedan time out, kod 22:20 naše selekcije, nakon asa Zeljkovića. Ali, naša reprezentacija u ovom je meču, u svakom setu, baš kao i u svim ovogodišnjim susretima, pokazala veliku koncentriranost baš u posljednjim poenima kada se lomio meč. Pa i sada, imaju naši meč loptu kod 24:21 a osvajaju set sa 25:23, za konačnih 3-0 i uvjerljivo prvo mjesto u ovogodišnjoj Zlatnoj skupini Europske lige.

Statistički, imali su naši 44 poena u napadu, suparnici 41, 9 blokova (6), 5 as servisa (4), dok smo u pogreškama bili poravnati, po 19 na svakoj strani.

Petar Đirlić naš najučinkovitiji igrač po poenima, sa 18, Ivan Zeljković dodao je 13 (4 asa), Marko Sedlaček 11, Sven Jakopec 8 (4 blokom), Kruno Nikačević 6 te Petar Višić 2.

Kapetan Petar Đirlić nakon meča je kazao:
»Šest od šest, zaista sjajna uvertira za Final Four u Osijeku. Tko se mogao ovome nadati. Imali smo jako dobre protivnike, niti jedan nije bio slab, poput Luksemburga ili Azerbajdžana koji su završili bez bodova na kraju. Možemo biti zadovoljni s pobjedama, ali mislim da ima još dosta mjesta za napredak i nadamo se da ćemo ova dva tjedna do Final Foura iskoristiti na pravi način i spremiti se za polufinale koje nam je najvažnije jer nas vodi u Kinu na Challenger kup na kojem se vadi viza za Ligu nacija.«

Igor Juričić, izbornik reprezentacije, vrlo je zadovoljno na kraju konstatirao:

»Čestitke momčadi najprije, pa stručnom stožeru i svim ovim ljudima oko nas koji se brinu da imamo sve. Jako je lijepo što smo završili s nizom od šest pobjeda, sigurno je to jako važno za samopouzdanje. Sada slijede dva dana odmora s nakon toga se pripremamo za ono nama najvažnije, Final Four u Osijeku. Imamo dovoljno vremena da se spremimo i analiziramo protivnike. Jako sam zadovoljan i drago mi je da se svi osjećamo dobro i da je povjerenje među nama.«

 

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Top