AktualnoReprezentacijePetar Đirlić vjeruje u dobre naše partije na Challenger kupu u Kini

21/06/2024

Osijek je arhiviran, srebrne medalje sa završnog turnira Zlatne europske lige pospremljene, a i kratkotrajni se odmor približio kraju. Hrvatska muška odbojkaška reprezentacija nakon okupljanja u Zagrebu od ovog će vikenda ponovno put Slavonije, u Osijek, na pripreme za Challenger kup od 4-7. srpnja u kineskom Linyiju. Turnir osam velikih suparnika koji pretendiraju osvojiti prvo mjesto i nastup u prestižnoj Ligi nacija, VNL-u koji je san svakog odbojkaša.

Prema rasporedu, Hrvatska će u četvrtfinalu na Belgiju, reprezentaciju koja je kao posljednja u VNL-u ušla u ovaj kvalifikacijski turnir. Pobjednik ovog susreta će u polufinalu na megdan protiv pobjednika Ukrajine i Čilea, a onda – onda je samo nebo granica.

No, prije toga, okrenimo se još malo sjajnom nastupu naših u ovogodišnjoj Zlatnoj europskoj ligi. Kapetan Petar Đirlić, posljednjeg će dana kratkog odmora reći:

»Dobro nam je došao ovaj mali odmor, a sada krećemo još jače s pripremama u Osijeku, gdje ćemo ostati do 1. srpnja kada putujemo u Kinu. Ždrijeb se zna, igramo s Belgijom koju smo već dobili u ovogodišnjoj Zlatnoj europskoj ligi, na turniru u Finskoj s 3:1, samo je pitanje u kojem će oni sastavu doći. U svakom slučaju, mislim da imamo i te kako šanse na ovom turniru, i vjerujem da ova generacija može doći u priliku igrati VNL, o čemu svi sanjamo.«

Nakon nepobjedivog niza u ovogodišnjoj Zlatnoj europskoj ligi stigao je i poraz u finalu protiv Ukrajine što naš kapetan smatra da možemo iskoristiti ipak u svoju korist.

»Dobro je došao da se uozbiljimo, pogotovo nakon niza pobjeda. Vjerujem da od deset utakmica mi pobjeđujemo u devet. Jer, kada gledamo element po element odbojkaške igre nismo mi bili loši, osim što je iskočio taj njihov servis i posredno naš prijem servisa. Servisi su odredili tijek susreta. Mi smo u drugom setu imali 13:6 i izgubili, a to se ne smije dogoditi. Zato jedva čekamo revanš u Kini, ako do njega dođe.»

Naša je reprezentacija doživjela neke generacijske promjene, a Đirlić je posebno apostrofirao jednog novog igrača u sastavu:

»Sven Jakopec je najugodnije iznenađenje, jer ako smo prije prve utakmice bili skeptični kako će se snaći, od tog prvog susreta s Finskom o tome više nitko nije razmišljao, jer je odradio sjajan posao. Pametan  je i radišan, i on će još dugo, dugo godina biti okosnica naše reprezentacije koja je najboljim godinama, nemamo niti jednog 30-godišnjaka.«

I za kraj, koliko je naš kapetan zadovoljan srebrom nakon onih dosadašnjih bronci u Zlatnoj europskoj ligi?

»Možemo biti zadovoljni rezultatom, i činjenicom da se vidi da već i iskustvom rješavamo neke utakmice. Ne gubimo glavu, i to je veliki zalog za budućnost. E sada, naravno da kada natjecanje završiš porazom, pa makar ti bilo i srebro, nisi zadovoljan. Možda smo si zadali preveliki pritisak, iako smo rekli da ga ne smije biti. No, valjda nam je bilo dosta bronci, htjeli smo to zlato. Htjeli smo čuti himnu, kao na Mediteranskim igrama, pogotovo što smo igrali doma, pred osječkom publikom kojoj se još jednom zahvaljujemo na podršci. Zato vjerujemo da možemo napraviti dodatni napor i plasirati se u Ligu nacija, mislim da imamo i te kako šanse za to!«

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Top