AktualnoReprezentacijePobjeda hrvatske U18 reprezentacije nad Slovenijom u pet setova

02/07/2024

Vrlo slična utakmica kao i dan ranije, naša ženska kadetska U18 reprezentacija na Europskom prvenstvu, za našu skupinu u rumunjskom Blaju, morala je susret odvesti u peti set, nakon što je vodila s 2-1 u setovima. Ali, za razliku od susreta 1. kola protiv Italije, koji su naše izgubile, sada su se protiv Slovenije, koje je dan prije izgubila od Belgije 0:3, vratile u posljednjem setu i pobijedile.

Susret prepun uspona i padova, no to u ovoj generaciji, ponavljamo, nije nikakva novost, i to kod svih selekcija. Poeni su se, kao i obično, osvajali u serijama, a obzirom da je utakmica potrajala čak 138 minuta posvetit ćemo se tek posljednja dva seta.

Dakle, nakon 2-1 u setovima, nakon što su prva dva otišla na razliku 26:24, jedan nama drugi Slovenkama, treći puno lakše s 25:20, uslijedio je totalni pad u našoj igri. Kod 9:10 suparnice serijom 9-0 odlaze na 19:9, a nama ne pomažu niti minute odmora, niti izmjene, ništa… Kombinirano do kraja, 15-3 serija Slovenije za glatkih i deprimirajućih za nas 25:12.

Peti otvaraju naše s 2:0, Slovenke uzvraćaju s 4 poena u nizu i u svakoj sekundi sve je više nervoze na terenu. Ali, s obje strane… Na promjene strana otišlo se s 8:5 za Sloveniju, koja ima i 9:5 vodstvo. I kada je izgledalo da ćemo gledati reprizu prvog kola naša selekcija odnekud izvlači dodatnu svježinu i radi zastrašujuću seriju 7-0! Nakon toga trebalo je samo susret mirno privesti kraju, u 23.30 sati po lokalnom vremenu, jer je naš susret krenuo sa sat vremena zakašnjenja zbog prethodne utakmice. A slijedeću igramo s Nizozemskom u 13.30, u srijedu!

Naša izbornica Svetlana Ilić, nekad sjajna reprezentativka, u ovom je susretu aktivno sudjelovala u igri, napravivši čak 12.000 koraka uz teren! Poslije susreta je rekla:

»Presretna sam i pre ponosna na ekipu, kako su se pripremale cijeli dan za ovaj meč. Očito smo bili u pravu kada smo sve svoje rezerve čuvali za onaj taktički dio koji nas je na koncu doveo do ove pobjede. Bili smo puno hrabriji na kraju susreta, što jako veseli, jer su pronašle fizičku i mentalnu snagu za odigrati ovakvu sjajnu završnicu, pogotovo tu mislim na servise. Kada su nas svi već vidjeli u ponoru one su se uspjele vratiti, podizati i bodriti jedna drugu. Želim istaknuti da je u ovoj utakmici bilo prekrasno biti njihov trener je tih 14 mladih djevojaka disalo je istim dahom bodreći jedna drugu. Ali, idemo dalje, za nas je svaki novi dan novi izazov, i nadam se da ćemo do kraja turnira uspjeti realizirati naš cilj.«

Statistički, Slovenke su puno bolje servirale, 14-6 u asovima, 7-4 u blokovima, dok su pak naše napravile više poena u napadu (51-46), te u konačnici manje griješile (39-41). Prijem servisa podjednak, 31-32%.

Maša Mlinar s 18 poena najučinkovitija u našim redovima, Lana Francetić dodala je 15, Iva Ucović 8, Klara Vasilj 6, Gabrijela Roso 4, Franka Golemac 3, Anamarija Čižmar, Lorena Smojver i Iva Lucija Caušević 2 i Ira Morić 1.

Nakon 2 kola Hrvatska je četvrta s 3 boda, iza prve Belgije s 5, koliko ima i drugoplasirana Italija te Španjolske s 4 boda. Iza nas su Rumunjska s 3 boda, Nizozemska s 2 te Srbija i Slovenija s po jednim bodom.

 

 

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Top