AktualnoReprezentacijeU drami petog seta Hrvatska izgubila od Belgije u Challenger kupu

04/07/2024

Nakon dramatične borbe u pet setova, bitke koje je trajala 2 sata i 20 minuta, hrvatska je muška reprezentacija poražena u kineskom Linyiju od Belgije, na Challenger kupu, s 3:2 (25:20, 25:18, 22:25, 15:25, 15:13), pred 2.512 gledatelja. Sjajan meč, u kojem su Belgijanci osvojili prva dva seta, a Hrvatske se vratila u nastavku i cijeli susret odvela u peti set. Meč u kojem je na kraju jedna sporna sudačka odluka, kod 14:12 za Belgiju, kada i nakon video-snimke nije nama dosuđen poen kojeg je realizirao kapetan Petar Đirlić, već čudna odluka da se poen – ponovi!

Bilo kako bilo, naša je izabrana vrsta pokazala odličnu odbojku, pokazala da joj je definitivno mjesto u društvu najvećih svjetskih odbojkaških nacija koje igraju u VNL-u, u prestižnoj Ligi nacija. Nažalost, ove su godine u tome bili spriječeni…

Početak meča pripao je Belgijancima, nakon jedne rane serije od 4-0 do kraja su kontrolirali set, prisiljavajući naše na riskantniju igru i neke pogreške koje se ne bi smjele događati na ovom nivou natjecanja. Izbornik Igor Juričić probao je u drugom setu s organizatorom igre Bernardom Bakonjijem, koji je zamijenio startera Višića, a krajem seta ušao je i Šestan umjesto Sedlačeka na poziciji primača-pucača. U tom drugom setu, definitivno najlošijem dijelu ovog susreta, naša selekcija nije pokazala dovoljno energije, ali niti samopouzdanja, i rezultat svega bilo je da u tom setu i nismo bili u pozitivnom rezultatu te da je suparnik već vodio s 2-0.

Ali, onda kreće rapsodija u nastavku, gdje se Višić vraća na mjesto tehničara a Šestan ostaje u postavi. Juričić je pronašao dobitnu kombinaciju, igra naše momčadi je živnula, blok koji nas je služio od početka još je bio učinkovitiji, a počeli su naši i opasnije servirati. Epilog svega je osvojen treći set, da bi u četvrtom dobili suparnike čak s +10 poena prednosti. Belgijanci su u tom dijelu igre ’pometeni’ s terena, pa niti puno izmjena njihovog izbornika Zanninia, koji je nekada bio i na našoj klupi te odlično poznaje momčad, nije pomoglo.

Peti je, kažu, rulet – a takav je i bio. Nakon naših 1:0 okreću Belgijanci na 4:1, da bi se kod asa Đirlića za 6:6 uspostavila rezultatska ravnoteža. Nažalost, nismo uspjeli povesti, stalno smo u zaostatku poen-dva za suparnikom. I sve tako, do posljednjeg poena…

Izbornik Igor Juričić nakon utakmice bio je vidno deprimiran, rekavši:

»Nakon ove utakmice mogu reći da mi je jako žao, i da sam malo razočaran porazom, u smislu igre u prva dva seta. Jer, ako smo mogli nakon ta prva dva seta pokazati disciplinu na terenu žao mi je što to nismo napravili i od prvog poena. Nadam se da ćemo shvatiti da je igranje na visokom nivou prije svega disciplina i držanje u sustavu. Pokazali smo dva lica, nažalost nije bilo dovoljno. Pokušali smo pobijediti utakmicu, i mislim da smo u zadnja tri seta dali sve od sebe. Vjerujem da bi drugačija slika bila da smo od početka krenuli u utakmicu s malo više discipline i samopouzdanja. Ovako čestitam Belgiji i nadam se da smo nešto naučili od ovoga.«

 

Statistika će na kraju pokazati da je ukupan broj poena bio baš u onom omjeru u kojem su Belgijanci i slavili, minimalan: 102 prema naših 101. Hrvatska je bila uvjerljivo bolja u bloku (15-8), dok su Belgijanci skupili više poena u napadu (58-53). Ostali statistički pokazatelji vrlo izjednačeni, servis 7-6, pogreške 27-29.

Kapetan Petar Đirlić s 23 poena najefikasniji u našim redovima, uz 3 bloka, Ivan Zeljković dodao je 15 (2 bloka), Filip Šestan 14 (po 3 bloka i asa), Kruno Nikačević 10 (2 asa), Sven Jakopec 6, sve blokom, Marko Sedlaček 5 i Petar Višić 1 poen.

Juričić je u ovom meču u posljednja četiri seta uvodio i Repeka kao drugog libera, Cvancigera na servis te u prvom setu kao taktičku izmjenu Vlašića.

 

All contents © copyright Hrvatski odbojkaški savez

Top